Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Mijn hobbyhoek begint langzaam aan op een klein kringloopwinkeltje te lijken. Niet alleen door alle typemachines en mijn bureau en kastjes uit de Kringloop, maar door mijn eigen boekafdelinkje. Ik ben altijd al gek geweest op mooie boeken. Maar er in scheuren? Dat hoorde niet! Wanneer ik nu een mooi boek heb gevonden scheur ik er zo snel mogelijk een mooie plaat uit om er post mee te freubelen!

In de Kringloopwinkels zijn zoveel mooie en leuke boeken te vinden waar je prachtige (thema)post van kan maken. De Sprookjesboeken zijn hier een goed voorbeeld van. Ik denk dat iedere postliefhebber wel een Sprookjesboek in de kast heeft staan, verscheurd of klaar om te verscheuren. In elke Kringloopwinkel vind je wel een Verzamelde Sprookjesboek om naar hartenlust in te scheuren. De platen zijn mooi voor enveloppen en kaarten maar ook voor labels en zakjes!

1


Zelf ben ik vooral dol op (of misschien wel een beetje verslaafd aan) bloemenboeken. Anne en Inge stuurde me een aantal keer prachtige post met bloemenillustraties. Anne bleek het boekje ‘Nieuwe Flora in Kleur‘ en ‘Het bloemenjaar’ te gebruiken. Terwijl Inge een groot ‘Wilde Bloemen’ boek gebruikt. De 1e twee kocht ik beide via marktplaats voor een euro omdat ik niet het geduld had te wachten tot ik ze in een kringloopwinkel tegen zou komen. Later vond ik in de Kringloopwinkel steeds meer boekjes uit de serie van ‘… in kleur(en)’! Mocht je dit soort boekjes zien staan, neem ze vooral mee want ze zijn prachtig! Je hebt deze boekjes niet alleen in bomen en bloemen maar ook in kooivogels, het strand, vlinders en andere insecten! Het is heel persoonlijk wat voor illustraties je mooi vindt maar mijn hart gaat harder kloppen van die ouderwetse illustraties. Mijn favoriet is het bloemenjaar omdat deze prachtige A5 platen heeft die je heel makkelijk tot een mooie kaart om kan toveren!

Hier zie je de bovenstaande boekjes in dezelfde volgorde openliggen:  2

Toen ik heel enthousiast mijn stapel bloemenboeken aan mijn moeder liet zien moest ze lachen want ‘Dat hadden zij en mijn vader vroeger allemaal al gehad’ en was inmiddels ouderwets! Ze raadde me dan ook aan om eens op zolder in de boekenverzameling van mijn vader te zoeken. Ik heb daar staan springen en gillen want ik vond daar onder andere deze reeks boeken:

3 4

Eigenlijk zonde om in te scheuren maar geweldig om enveloppen en kaarten van te maken. Het is een soortgelijk boek als wat Inge gebruikt. Mocht je deze serie in de Kringloopwinkel tegen komen en dol zijn op bloemenprenten, neem hem mee! Online worden deze boeken voor minimaal 10,- per stuk verkocht dus kijk niet gek op als ze niet voor maar een euro te koop staan. In mijn boeken staat 4,- en heeft mijn vader ook in de kringloopwinkel gevonden.

Naast bloemen ben ik ook gek op vogels. Ik heb het geluk dat 1 van mijn vriendinnen in een Kringloopwinkel werkt op de boekenafdeling en de mooie vogelboeken er voor mij uit pikt. ‘Vogels van de vrije lucht’ lijkt op het Bloemenjaarboekje, ik vermoed dat deze van dezelfde uitgever zijn. ‘De Reis door de Natuur’ boekjes zijn ook prachtig! Het Vogels boekje vond ik op zolder en is nog van mijn vader geweest als klein jochie. Door het zien van mijn vaders naam en straat waar hij als jochie woonde in een kinderhandschrift kon ik het ineens niet meer over mijn hart krijgen om in dit boekje te scheuren. Tot ik er in bladerde en verbaasd mijn moeder liet zien dat er al in gescheurd was. ‘Ooh, typisch je vader!’ Wat bleek, mijn vader scheurde net zo graag mooie platen uit boeken en vond het zonde om mooie dingen ongebruikt te laten!

5 6

Het zal je niet verbazen dat mijn planken uitpuilen met tweedehands boeken als ik nu vertel ook dol te zijn op dierenboeken. Het eerste dierenboek wat ik vond was ‘Dieren van de wereld’ wat vol staat met prachtige illustraties! Ik word nog elke keer enthousiast als ik dit boek opensla, het is zo mooi! Maar ook de ‘Speurtocht naar…’ boeken zijn prachtig en geweldig om te combineren met de zoogdierenpostzegels! En het kleine ‘insekten’boekje… Als je mij volgt op Instagram heb je pas wel wat foto’s voorbij zien komen. Er staan hele mooie kleine platen in die je zo als kaartje kan gebruiken.
7 8

De volgende boeken vond ik in verschillende kringloopbezoeken. Het boek ‘Cornelia en haar vriendjes’ zag ik staan en wilde ik eigenlijk laten staan omdat hij me zo zoet leek. Tot ik hem opensloeg en prachtige illustraties zag! Er staan verschillende verhalen in dit boek en er komen heel veel bosdieren in voor. Ik gebruik dit boek dan ook graag voor dieren themapost en daar zijn de zoogdierenpostzegels ook geweldig mee te combineren. De andere boeken vond ik later en bleken thuis van dezelfde uitgever te zijn. Het boek ‘De dierenwereld uit en thuis’ is een soort verzamelboek waar ‘Rivieren’ dus een hoofdstuk van is.  9

Cornelia en de Dierenwereld vind ik echte aanraders. Het staat vol mooie en van heel veel verschillende dierenplaten!

10

Het rivieren boekje is ook erg mooi hoor, maar hier staan dus dezelfde platen in als het verzamelboek van hierboven. Het andere prentenboek vond ik op zolder en vind ik net wat te zoet/kinderlijk. Er staan verschillende  verhalen in die in een andere stijl zijn geillustreerd. Het achterste verhaal heeft mooie weide platen en daar zou ik zelf weer delen uit knippen voor mooie kaartjes.

11

Naast de prenten en sprookjesboeken zijn er nog meer mooie boeken. Zo heb ik ook een stapel oude atlassen liggen om mooie reispost van te maken. Maar mijn favoriet is de ‘Toeristische atlas van Nederland’! Hierin staan niet de ouderwetse, kleurloze kaarten maar kaarten met roze, blauwe, gele en groene tinten. Waardoor je er net wat fleurigere post van kan maken. Ik geloof dat elke penvriendin van mij inmiddels een envelop met haar plaatsnaam en vrolijke post er in heeft ontvangen. De platen zijn heel mooi te combineren met masking tape en lettertang tekst!
12

Bij Lies zag ik een tijdje geleden het geweldige PTTboek voorbij komen. Met hele mooie platen! Ik was dan ook blij verrast toen ze me een heel boek opstuurde als dank voor iets wat ik haar had gestuurd. Wow! Er staat veel tekst in het boek dus verwacht niet een boek met alleen maar deze mooie platen. Maar ze zitten er echt in! Zijn ze niet prachtig?
14

En als laatste voor vandaag vond ik het krantenboek ook op zolder. In eerste instantie vond ik het tof maar nog geen idee hoe ik daar mooie post van zou kunnen maken. In mijn Postkamer blogje zag je misschien al post voorbij komen met deze platen. Heel simpel maar zo leuk gecombineerd met masking tape! 13

En dan nog even mijn meest favoriete boeken op een stapeltje waarvan ik vind dat je ze echt mee moet nemen mocht je ze zien staan! 15 16

Nu heb ik een hele specifieke smaak, ben ik gek op een bepaald type boek en weet ik inmiddels wel welke boeken ik uit een rij moet vissen. Maar ik kan je alleen maar aanraden een boek niet alleen op de titel of kaft te beoordelen maar hem ook zeker even open te slaan. Sommige boeken kunnen je zo verrassen met de platen er in. Of tegenvallen! Zo heb ik een keer in de rij gestaan bij de Kringloop en voor me stond een vrouw met wat het leek een geweldig vogelboekje. Ik stond te trappelen om het boekje uit haar handen te grissen want ik verwachtte de mooiste prenten. Tot de vrouw ineens besloot het boekje niet te willen en het op de balie te leggen. Ik dook er gelijk op af moet de tekst “Oh! Dan mag ik er wel even in kijken he!?” en had het boekje al vast. Ik sloeg het open en wat bleek? Alleen maar tekst en een paar saaie zwart/wit fotootjes… Ik baalde maar moest er ook zo om lachen. Dat laat maar weer zien dat boeken grote verrassingen kunnen zijn.

Wat zijn jouw favoriete kringloopboeken en durf je er makkelijk in te scheuren of laat je ze netjes op de plank staan? Laat het me weten als je nog een mooie boekentip hebt waar ik zeker naar uit moet kijken!

Mocht je benieuwd zijn naar wat voor post je nou met deze boeken kan maken, kijk dan op Instagram naar #postvanruch want ik heb inmiddels elk boek wel een keer gebruikt!

Liefs, Ruchama