Tags

, , , , , , , , , , ,

200_3263

Als ik een wat kleinere enveloppe nodig heb of een bladzijde in een tijdschrift tegen kom die er geschikt voor is, maak ik m’n enveloppen graag uit één stuk. Vandaag laat ik zien hoe ik dit doe en waar je op kunt letten!

Om te beginnen neem je gewoon een stapel tijdschriften en bladert ze door. De mooie bladzijdes haal je eruit. Doe dit bij voorkeur met een mesje, zo kun je dicht langs de binnenkant snijden en krijg je de bladzijde er ongehavend uit. Er zijn een paar dingen om op te letten bij bladzijdes waar je een enveloppe van wilt maken:
– Neem papier wat een beetje stevig/dik is
– Kijk of de afbeelding op de bladzijde wel mooi uit zal komen op een enveloppe
– Let er op of je het adres en de postzegels wel ergens kwijt zal kunnen (niks zo zonde als de prachtigste enveloppe geknutseld hebben en je dan beseffen dat je hem eigenlijk zal “verpesten” als je er een adres op zet!)

200_3240

Zelf heb ik drie pagina’s uit de FLOW gehaald. Één pagina is een tabblad, dit is altijd heel stevig papier. De andere pagina’s zijn willekeurige bladzijdes uit de FLOW van redelijk stevig papier.

De eerste stap is te kijken hoe de afbeeldingen het mooiste uit zullen komen op de voorkant van een enveloppe en ze dubbel te vouwen. Je kunt ook twee vouwen maken, zoals ik hieronder heb gedaan met het tabblad (dat is de bladzijde met de vrouw erop).

200_3251

Vervolgens zijn er twee manieren waarop ik de enveloppen uit één stuk af maak. Eerst de manier waarbij je echt een enveloppe-vorm maakt. Hiervoor heb ik het vel met de bloemen gebruikt.

200_3252
200_3253

Van dit vel heb ik echt een enveloppe vorm geknipt. Het tekstvak heb ik er ook uit geknipt en er een rood papiertje achter geplakt. Ruchama liet ook al eens zien hoe je dit kunt doen!

Nu kun je de enveloppe aan de achterkant dichtlijmen, maar hou de bovenkant open zodat je de post er nog in kunt doen!

200_3261

Een andere manier om de enveloppe af te maken is vooral handig als je de zijkanten eigenlijk niet kunt omvouwen. Vanwege het tabblad stukje is dit bij het vel met de vrouw lastig. Daarom heb ik hiervoor twee strookjes papier geknipt, deze dubbel gevouwen en aan de binnenkant op de zijkanten vastgelijmd. Ook heb ik achter het tabbladopeningetje een stukje groen papier geplakt om dit dicht te maken.

200_3254
200_3255

Je kunt de enveloppe nu dichtplakken. Je moet de post er echter wel nog in kunnen stoppen, natuurlijk. Daarom is het handig om op één van de papierstrookjes dubbelzijdige tape te plakken. Als je post er dan in zit, kun je het beschermstrookje er makkelijk af trekken en de enveloppe helemaal dicht plakken.

Vervolgens heb ik de enveloppe nog een beetje versierd met Masking Tape.

200_3257

Vooral als je papier iets minder stevig is, is het verstandig om de zijkanten te verstevigen met MT.

Nog even bijpassende postzegels zoeken en je enveloppen zijn helemaal klaar!
200_3262
200_3256
200_3260

Dit zijn mijn maniertjes om enveloppen te maken uit één stuk papier, maar de manieren en variaties zijn natuurlijk eindeloos. Nienke liet al eens zien hoe zij haar enveloppen maakt en ook Ruchama deelde haar manier.

Misschien heb jij nog wel heel goede tips?

Liefs,
Kim