Tags

, , , ,

In Juni was ik met mijn gezin een heerlijk weekje naar Koe in de Kost, een boerderij in het Oosten van het land. We denken vaak dat als het op ons oudste zoontje aan komt, we beter op een boerderij hadden kunnen wonen. Aangezien we voorlopig in ons hoekhuis zonder tuin zullen wonen, is vakantie dé gelegenheid voor een uitvlucht naar een boerderij. Maar ja.. Als je naar een niet per sé heel toeristische omgeving gaat, is het vinden van ansichtkaartjes om te versturen een uitdaging! Vorig jaar worstelde ik er ook al mee, maar vond in een alleswattes winkel uiteindelijk toch leuke kaarten. Dit jaar echter geen geluk en na een rondvraag in het dorp, bleek niemand daar een winkel te weten met ansichtkaarten. Dus ja, wat dan? Gelukkig had ik wat spulletjes bij me om ook een vaderdagkaartje te knutselen met mijn zoontje en na wat uitproberen (zoals bijv. een modderige laarsafdruk op een kaartje zetten die het opdrogen niet overleefde) lukten er twee probeersels wél en die gaven weer inspiratie voor een kleine tocht over de boerderij met mijn zoontje samen en zo brachten we letterlijk een stukje boerderij per post naar de thuisblijvers!

Vereneneierschilopdekaart Allereerst ging ik zelf aan de slag voor mijn lieve collega’s Nienke en Ruchama. Van alle probeersels lukten er precies twee ideetjes echt goed, dus die werkte ik verder uit. Op een boerderij vind je namelijk heel erg veel hooi en na een speeluurtje in de hooispeeltuin in de koeienschuur bedacht ik me dat het misschien wel zou lukken om letters te maken uit het hooi. En zo ontstond er die avond een kaartje voor Nienke, met “Hooi” geschreven met hooi op het kaartje geplakt. Ik gebruikte gewoon simpele prittstift, want andere lijm had ik niet bij me, en na wat gepruts bleef het hooi goed zitten.

Een kaartje met letters van hooi

Het was wat gepruts, maar van het hooi waren toch echt letters te vormen

Op de boerderij was ook een hele fijne moestuin te vinden, waar je allerlei groente en fruit mocht plukken. Elke dag brachten we een bezoekje aan de moestuin en vooral de bessen en frambozen vielen erg in de smaak. Zoals het hoort, als peuter, kon mijn zoontje lekker knoeien met de frambozen en had na een bezoekje moestuin standaard een roze snoet. Dáár kan ik iets mee, dacht ik.. Ik plukte wat overrijpe framboosjes, want die hebben de diepste kleur, en schreef daarmee het woord “Liefs” op het kaartje voor Ruchama.

Met frambozen kun je schrijven!

Met frambozen kun je schrijven!

Ik verpakte de kaartjes in plastic zakjes, die ik aan de achterkant dichtplakte met een adresetiket. Met letterstickertjes leukte ik het nog een beetje op. En als extraatje deed ik wat lavendel in het zakje, in de hoop dat Nienke en Ruchama dit zouden kunnen ruiken bij het openmaken van het zakje.

De kaarten verpakte ik in een doorzichtig zakje

De kaarten verpakte ik in een doorzichtig zakje

Met wat lavendel in het zakje hoopte ik een lekker geurtje mee te sturen

Met wat lavendel in het zakje hoopte ik een lekker geurtje mee te sturen

Nu waren mijn lieve collega’s voorzien, maar we sturen de opa’s en de oma’s ook altijd graag een kaartje vanaf vakantie. Het leek me leuk om deze kaarten echt samen met mijn zoontje te maken, omdat hij post versturen en ontvangen inmiddels ook heel leuk is gaan vinden. We namen drie grote blanco vierkanten kaarten mee en stapten zodra het zonnetje ging schijnen op de skelters voor een tour over de boerderij. Op elk plekje zochten we iets wat we voor de kaart konden gebruiken. Prittstift hadden we meegenomen.

We begonnen met een plukje hooi:

Een plukje hooi op de kaart

Een plukje hooi op de kaart

Uit het kippenhok haalden we wat veertjes:

Een veer van de kip en een stukje eierschil

Een veer van de kip

Natuurlijk mocht mijn zoontje ook eventjes met framboosjes “verven”:

Ook even kliederen met frambozen

Ook even kliederen met frambozen

Na het stoken van een vuurtje in de brandoven, zochten we een stukje houtskool onder de oven en daar kun je natuurlijk prima mee tekenen!

Met een stukje houtskool kun je tekenen

Met een stukje houtskool kun je tekenen

Zodra we wakker werden, was het eerste wat mijn zoontje wilde doen eieren rapen bij de kippen. Die ochtend bewaarden we een eierschil om ook op de kaart te plakken.

Een stukje eierschil mocht niet ontbreken

Een stukje eierschil mocht niet ontbreken

En als allerlaatste kon de koeienpoep natuurlijk niet ontbreken! Mijn zoontje mocht van de boer de koeienwei in om een mooie koeienvlaai te zoeken. Hij roerde er lekker doorheen met een stokje..

Het leukst voor het laatst bewaard..

Het leukst voor het laatst bewaard..

…en smeerde het aan de kaartjes, met een heleboel voorpret want hij zit volop in de poepgrapjes fase.

Koeienpoep op de kaart!

Koeienpoep op de kaart!

En voila, drie kaartjes vól met het echte boerderij leven.

Die kaartjes vol met het boerderijleven

Die kaartjes vol met het boerderijleven

De opa’s en de oma’s vonden de kaartjes allemaal érg leuk, zelfs de koeienpoep. En wij hadden weer een geweldige vakantie op de boerderij! We verstuurden nog meer kaartjes, maar die had ik zelf van tevoren al meegenomen voor het geval ik weer geen kaartjes zou kunnen vinden. Dat is natuurlijk ook altijd een oplossing.

Wat ik het leukst vond is dat het ontbreken van iets (kaartjes) dan toch een bron van inspiratie is om weer iets nieuws te proberen. Hebben jullie ook een fijne zomer?

Liefs,
Kim