Tags

Een zelfgemaakte adventskalender; elke dag een envelopje om af te tellen tot kerst.

Een zelfgemaakte adventskalender; elke dag een envelopje om af te tellen tot kerst.

De adventskalender ken je misschien vooral van de platte kartonnen doosjes met kleine vakjes erin. In elk vakje zit een chocolaatje verstopt; elke dag een chocolaatje om af te tellen tot kerst. In deze tijd van het jaar kom je ze in veel winkels tegen. Maar een adventskalender hoef je niet te kopen, je kan hem ook zelf maken! Gisteren kon je je laten inspireren door het gastblog van Arnika. Zij wisselt elk jaar een pakket vol cadeautjes uit met haar beste vriendin: elke dag in de adventsperiode een ander cadeautje met een mooie boodschap erbij. Met veel plezier heb ik vorig jaar de foto’s daarvan gevolgd op haar Instagram-account. Ik vond dit zo’n leuke manier om het jaar af te sluiten dat ik besloot om voor dit jaar een vriendin te verrassen met een zelfgemaakte adventskalender op mijn manier: elke dag een poststuk!

Met behulp van verschillende enveloppenmallen maakte ik een groot deel van de zakjes voor de adventskalender zelf.

Enveloppenmallen en mooie bladzijdes uit magazines om zelf zakjes mee te maken.

In de afgelopen maanden had ik al bladzijdes uit magazines verzameld, die goed bij het kerstthema passen en nu kon ik ze eindelijk gebruiken! Met behulp van verschillende enveloppenmallen maakte ik een heleboel zakjes van deze mooie papiertjes. Ook zocht ik in mijn zakjesvoorraad en verzamelde zo 24 enveloppen en zakjes voor mijn adventspost. Om in de verzendkosten te besparen én vertraging door de kerstdrukte bij PostNL te voorkomen, ga ik ze niet één voor één versturen. Ik heb alle envelopjes in een brievenbusdoosje van HEMA gestopt en stuur aan het eind van deze week alles samen op.

De inhoud

De zelfgemaakt adventskalender begint met een stuk gekleurd touw en kleine wasknijpertjes om alle andere zakjes aan op te hangen.

Een stuk gekleurd touw en kleine wasknijpertjes om alle zakjes aan op te hangen.

Ik koos er bewust voor om de ‘vakjes’ niet te nummeren, op één na. Op het doosje dat ik maakte met behulp van de mal van De Krantenkapper, plakte ik een sticker in de vorm van een één. In dit doosje stopte ik een stuk gekleurd touw en een handje vol kleine wasknijpertjes. Hieraan kan de ontvanger alle zakjes ophangen. En omdat er op alle andere zakjes geen cijfer staat, kan ze op alle andere dagen zelf kiezen welke ze wil openen. In de 23 andere zakjes stopte ik wat ik normaal ook verstuur: brieven, quotes, kaartjes en kleinigheidjes.

deze vragenkaartjes van Flow Magazine zijn een mooie aanleiding tot gesprek of stilstaan bij het afgelopen jaar.

Deze vragenkaartjes van Flow Magzine zijn een mooie aanleiding om terug te blikken.

In de laatste maand blikken we regelmatig terug op gebeurtenissen in het (bijna) afgelopen jaar. Op televisie zijn er bijvoorbeeld allerlei samenvattingen en compilaties te zien. Dat is ook waar de decembermaand voor mij persoonlijk voor staat. Dit liet ik terugkomen in deze adventskalender. Omdat er voor elke dag een envelopje is, heb ik geen lange brieven geschreven. Wel heb ik kort een aantal gebeurtenissen beschreven die belangrijk waren in onze vriendschap. Een manier om eventjes stil te staan bij wat we in 2015 samen hebben meegemaakt. Omdat ik niet overal bij ben geweest en haar ook graag de ruimte wil geven om bij haar groei stil te staan, koos ik voor deze kaartjes. De vragen erop zijn een mooie manier om eigen herinneringen naar boven te halen.

In de allerkleinste zelfgemaakte zakjes van de adventskalender past net een postzegel.

In de allerkleinste zelfgemaakte zakjes past net een postzegel.

Kleinigheidjes kunnen ook wat formaat betreft heel klein zijn, hihi! Met dit malletje maakte ik mini-zakjes op postzegelformaat! Welke postliefhebber wordt er nou niet blij van een postzegel?

Onbeschreven kaart met een opdrachtje: "Aan wie dacht je als eerst toen je deze kaart zag? Stuur 'm aan hem/haar".

Onbeschreven kaart met een opdrachtje.

Op de foto hierboven kan je één van de opdrachtjes zien die ik met een paar kleinigheidjes mee stuurde. Zo gaf ik glitters die ze over haar hoofd moet strooien en kaartjes om door te sturen. Om de rest van de inhoud nog geheim te houden voor de ontvanger van deze post, laat ik niet alles zien. Wil je meer advent-inspiratie opdoen? Via Instragram wordt er een ‘Advent Swap’ georganiseerd. Je kan je helaas niet meer inschrijven, maar wel de vele foto’s bewonderen onder de tag ‘adventswap2015‘. Hier kan je een heleboel leuke cadeau-ideetjes en inpakmanieren vinden. Ga je zelf ook advent-post maken? We vinden het altijd leuk om je creaties te zien. Je mag ons mailen, je foto delen op onze Facebook pagina of zet het op Instagram met de hashtag #postfabriek. En had je al gelezen dat je vanaf dinsdag 1 december een adventskalender op onze Postfabriek vindt? Elke dag komt er een blogje online met afwisselende ‘vakjes’ met natuurlijk winacties maar ook DIY, inspiratie, quotes, persoonlijke verhalen en leuke tips. Kom in december dus dagelijks even kijken op de Postfabriek!

Lieve groetjes, Nienke.