Het is alweer een maand geleden dat ik terug kwam van mijn zeevakantie, waar ik tien dagen bij mocht komen, wandelen met mijn Lupa, uitwaaien, een taartje (of twee!) eten en natuurlijk vakantiekaartjes vanaf mijn adres op de Boulevard versturen! Al in de weken daarvoor bedenk en kies ik wat ik graag mee wil nemen. Zoals jullie wel weten ben ik dol op mooie letters, handschriften en hand lettering en heb ik in drie logjes verschillende tips gedeeld. Juist om een simpel vakantiekaartje op te leuken kan je al veel met je eigen handschrift en mooie letters doen! Sinds kort ben ik van de fineliners overgestapt op de ouderwetse kroontjespen. Nu ben ik zo enthousiast aan het oefenen dat ik het dus in mijn hoofd haal om perse mijn kroontjespen en een potje inkt mee te willen hebben…
Dus giet ik wat inkt over in een klein glazen flesje en verpak deze met een extra laag masking tape, een zakje en daar weer plakband om heen om het flesje zonder te lekken in Egmond te krijgen. Verder neem ik wat rolletjes tape mee, stickers, wiebeloogjes en mijn Egmond stempeltje + inkt wat ik uiteindelijk niet eens gebruik. Ook kies ik van te voren altijd wat postzegels uit die ik meeneem, zo hoef ik ter plekke niet een hele voorraad te kopen.
Vakantiekaartjes versieren en schrijven
De eerste dag koop ik wel een stapeltje leuke vakantiekaarten en ga in de loop van de week rustig zitten om wat te versieren en te schrijven! Ik vind ansichtkaarten echt honderd keer fijner dan wenskaarten maar het jammere vind ik al die teksten van informatie en merken. Begrijpelijk dat het er op staat hoor en soms heel handig maar veel liever plak ik er wat tape of een sticker overheen.
Na het versieren van de kaart en het plakken van de postzegels ga ik pas schrijven. Dit doe ik bewust zodat ik en de informatie weg kan werken die ik kwijt wil op het kaartje maar ook weet hoeveel ruimte ik heb voor het schrijven van het adres of de tekst! Ook weet ik dat als ik eerst ga schrijven ik veel te ongeduldig ben om te wachten tot de inkt droog is om pas met het versieren verder te gaan. Ik bespaar mezelf dus heel wat vlekken door eerst te versieren 😉
Ik schrijf nu met een oude kroontjespen van mijn vader en een los Nikko 3 nibje wat ik heb gekocht bij MetMarjet. Voor deze ansichtkaartjes heb ik bewust watervaste Oost Indische inkt mee van huis genomen zodat de adressen allemaal goed leesbaar blijven, zelfs met wat regendruppels. Voor dit logje kan ik natuurlijk niet alle adressen in beeld brengen maar met onderstaande foto’s krijg je wel een beeld van de combinatie van de kleurrijke tape en postzegels met de zwarte kalligrafieletters.
Met gewone pennen maak ik al vlekken op mijn handen, kleren en kaartjes maar met een kroontjespen en inkt moet ik helemaal oppassen. Daarom heb ik altijd een stapeltje keukenpapier of servetjes bij me liggen zodat ik eventuele inktvlekken gelijk weg kan vegen. Wat andere tips om zo min mogelijk vlekken te maken:
- Zorg er ook voor dat je niet met je hand door een net geschreven tekst gaat.
- Een te dikke druppel inkt kan je met een gedraaid puntje keukenpapier laten absorberen.
- Leg je kroontjespen met de nib op een schoteltje of papiertje.
- Laat de net geschreven kaart even drogen voor je hem verstuurt (of in je tas stopt op weg naar de brievenbus)
Ik stuur elke vakantie weer ’teveel’ kaartjes en heb dan nog niet eens naar iedereen die ik een kaartje wil sturen een kaartje gestuurd. Het is echt een van mijn favoriete bezigheden op vakantie. Ik zou alleen al op vakantie gaan om de kaartjes te versturen 😉
In onderstaand filmpje kan je meekijken hoe ik een kaartje schrijf, door op het wieltje te klikken kan je de snelheid verhogen:
Nieuwe kalligrafie spulletjes
In mijn vakantie geef ik toe aan mijn verlangen om een oblique penhouder te bestellen bij MetMarjet en vind de volgende dag een pakketje in de brievenbus van mijn vakantieadres! Ja, het ziet er een beetje gek uit maar kort gezegd helpt de schuine houder je bij het schrijven in een hoek van 55 graden, wat de schrijfrichting is voor copperplate (het cursieve handschrift). Nu is zo’n oblique houder best aan de prijs (je hebt ze rond de €29,99,- maar deze massief houten mooierd is €39,99,-) en absoluut niet nodig om te beginnen met kalligraferen. Vooral niet omdat je voor 2 a 3 euro al een gewone kroontjespen kan kopen. Sommige mensen schrijven zelfs helemaal niet lekker met een schuine kroontjespen maar ik, ik vind hem vanaf de eerste seconde heerlijk schrijven! Niet alleen vind ik hem dus veel lekkerder en schrijven, de letters lijkt meer te vloeien wat je dus terug ziet in mijn handschrift. Ik ben dus verkocht!
In dit logje heb ik jullie alleen laten zien hoe ik mijn vakantiekaartjes met kalligrafiepen heb beschreven. In een volgend logje ga ik verder in op het hele schrijven met kroontjespen! Ik ging namelijk op vakantie met één nibje, één oud pennetje en een potje inkt maar ging naar huis met drie pennen en een aantal nibjes (penpunten). Ik bestelde namelijk niet alleen mijn oblique penhouder, ook bestelde ik een simpele rechte en wat extra nibjes om uit te proberen. Ik heb nu van alles in huis om voor jullie een uitgebreid logje te maken over de basismaterialen van het schrijven met kalligrafiepen. Mocht je vragen hebben of ergens benieuwd naar zijn, laat het me vooral weten zodat ik het mee kan nemen in het aankomende logje!
Liefs, Ruchama
Anouk said:
Dat is erg mooi geworden! En lekker zomers 🙂
Mathilda said:
Dat ziet er mooi uit. Ik heb ook een potje inkt en een hele oude kroontjespen, waarvan ik dacht dat ie niet goed meer was. Heb ik nieuwe pennetjes gekocht, die noem jij ‘nibs’? maar dat gaat ook niet lekker……zie ik dat jij je pen goed diep in de inkt doopt, terwijl ik alleen maar een puntje deed en er dus niks op papier kwam. Ik ga het gelijk weer proberen…….en ik heb nog wel met een kroontjespen leren schrijven toen ik in 1959/1960 in de 1e klas zat. Bedankt!!
postfabriek said:
Hoi Mathilde,
Je mag je penpunt/nib inderdaad wat dieper in de inkt duwen. Tot het openingetje, zo krijg je een inktdruppel die wordt vastgehouden waardoor je vloeiender kan schrijven. Te diep/teveel inkt zorgt juist weer voor dikke droppels op je blad. Maar waarschijnlijk gaat het op deze manier wel lukken!
Wat leuk dat je nog hebt leren schrijven met kroontjespen!!
Liefs, Ruchama
José said:
Wat leuk ! Mooie, vrolijke kaartjes zijn het ook geworden met die mooie letters en versiering 🙂
Zelf heb ik zo’n simpele kroontjespen van een paar euro, maar vind het soms wel wat ‘krassen’. Heb jij daar nooit last van ? Of komt dat doordat ik linkshandig ben ? Van die cursieve letters, dat lukt mij haast niet, omdat de pen naar boven bewegen nogal stroef en krasserig gaat dus…
postfabriek said:
Hoi José,
Je hebt penpunten/nibs in heel veel verschillende soorten. Sommigen zijn heel scherp en stijf, deze buigen niet mee/open wanneer je bochtjes maakt. Je zou dus kunnen kijken naar een andere penpunt, zo vind ik zelf die Nikko G heel lekker schrijven. Het kan ook aan je papier liggen of hoe hard je drukt. Probeer zo min mogelijk druk te zetten – tenzij je dus een nib hebt die mee buigt wanneer je er druk op zet.
José said:
Dank voor de tip ! Ik zal eens rond gaan kijken ( en wat fondsen werven, alles is geloof ik tegelijk op of aan vervanging toe.. ). Hoe lang heb je er eigenlijk over gedaan voordat je zo mooi kon schrijven ? Het ziet er echt super uit !
Dana said:
Dus zo werd mijn kaartje geschreven!!! 🙂
Super leuk om te zien Ruch!! En wat schrijf je toch prachtig. Zo fijn om zulke mooie post te ontvangen.
Zoen Zoen
Rensina Steursma said:
Wat ziet het er geweldig leuk uit!
Lijkt me echt moeilijk om met zo’n kroontjespen te schrijven.
Maar bij jou lijkt het zo soepel te gaan…
Ik ga binnenkort maar eens oefenen denk ik 😉
postfabriek said:
Grappig dat je het zegt want ik had ook altijd het idee dat het veel moeilijker was/ging maar sinds ik het weer heb opgepakt lijkt het veel soepeler te gaan. Misschien omdat ik sowieso veel met vulpen schrijf de laatste jaren en natuurlijk aan hand lettering doe. Dat je hand er meer aan gewend is!
Nienke said:
Wat een leuke blog! Laatst zag ik een kroontjespen bij Dikle & Kamille. Ik heb ‘m toch laten liggen, maar nu ik dit zie lijkt het mij toch wel heel leuk om er mee te beginnen. Het geeft echt cachet aan een kaart en is heel wat anders als een gewone balpen. Misschien kun je in je blog ook wat voorbeelden geven van andere lettertypes? Of misschien een alfabet voorbeeld van het mooie cursieve lettertype dat jij gebruikt… Ik schrijf zelf namelijk vooral in losse blokletters, geen idee of dat werkbaar is en mooi staat met een kroontjespen.
Nienke said:
… ik bedoel natuurlijk Dille & Kamille 😉
José said:
Ik zie net dat ze hier ook een hoop hebben, geen idee van de kwaliteit – iemand van jullie misschien bekend met dit merk ?
https://www.meerleuks.nl/categorie/nieuw-c637
Corline said:
Ziet er inderdaad gelijk mooi uit! Misschien is een inktlap wat voor je Ruchama:) Mijn moeder maakte er vroeger één voor mij door stukjes stof met de kartelschaar in vierkantjes te knippen en daarna een stapeltje aan elkaar te naaien,in het midden, door een knoopje heen
Pingback: Adventskalender dag 13: Winactie Scrittura Elegante (gesloten) - Postfabriek
Pingback: Post van Ruch - April 2017 - Postfabriek