Tags

, , , , ,

Een nieuw en origineel idee is het niet maar kaartjes met een omhaakt randje zijn zo leuk! En zal ik je wat vertellen? Zo moeilijk is het echt niet! Ik heb makkelijk praten omdat ik kan haken en dus inmiddels ook heel wat kaartjes heb omhaakt. Maar ik geloof dat je deze manier van kaartjes omhaken zelf kan, als je (nog) niet kan haken! Durf je de uitdaging aan?

8a9b4691f522456389f0f9a3c4166987 6966d9b634b209d62d80e6277e272e5a

Zelf kreeg ik jaren geleden een haak-les van een vriendin, terwijl we op de bus zaten te wachten. We hebben drie keer onze lijn voorbij laten rijden, zo zaten we er in en toch snapte ik er niks van. Ik werd er alleen maar nijdig van en heb het tot 2½ jaar geleden niet meer geprobeerd. Op een zondagmiddag heb ik er wat You-Tube filmpjes bij gepakt en voor ik het wist snapte ik het en kon ik haken! Het is nou eenmaal makkelijker iets te leren wanneer je iemand het ziet doen en je een filmpje 10 keer terug kan spoelen of op pauze kan zetten. Vandaag laat ik de meest simpele manier van een kaartje omhaken zien. Er is eindeloos te variëren in mooie randjes maar laten we maar eens beginnen met de makkelijkste manier.

Kaartje omhaken 1

Pak het kaartje uit wat je wilt omhaken. Zelf vind ik vooral de gerecyclede kaartjes die Dille & Kamille (rechter foto) verkoopt erg mooi. Dit is stevig karton en hebben mooie prints. Maar in principe kan je elk kaartje gebruiken. Wanneer het wat dunner papier is zal het eerder vouwen en kreukelen tijdens het haken.

Om te beginnen teken ik op de achterkant van het kaartje de lijnen waar de gaatjes komen. Je kan zelf bepalen hoe dicht je ze op de rand wil hebben en hoeveel ruimte je per gat wil hebben. Deze kaart heeft toevallig al afgeronde hoeken en ik sluit mijn lijnen daar op aan en zet de gaatjes op een cm van elkaar af. In de breedte komt dit toevallig goed uit maar in de lengte niet dus daar sjoemel ik wat met de buitenste gaatjes.

Kaartje omhaken 2

Kaartje omhaken 3

Nu je alle plekken voor gaatjes hebt gemarkeerd kan je makkelijk en netjes gaatjes maken. Dit kan prima met een perforator maar ik gebruik liever mijn gaatjestang van Pipoos. Deze maakt gaatjes van 3mm en dit vind ik mooier staan dan die hele grote perforatorgaten.

Kaartje omhaken 4 Kaartje omhaken 5

Kies een kleurtje wol of katoen dat leuk bij je kaartje past. Ik gebruik Catania haakkatoen omdat ik katoen mooier vind dan wol maar ook omdat je dit in vele mooie kleurtjes hebt. Katoen geeft een wat gladder effect dan wol. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van je smaak en budget. Gelukkig vind je bij Wibra, Zeeman en Action goedkoop wol en/of katoen!

Pak nu een haaknaald die bij je wol of katoen past maar ook gemakkelijk door het gat heen kan. Je moet meerdere malen door hetzelfde gaat heen en hoe krapper het is, hoe lelijker het wordt.

Mocht je helemaal geen ervaring met haken en/of breien hebben. Om elk bolletje wol of katoen zit een etiket. Hierop staan verschillende tekentjes. Ook zie je een klein haaknaaldje en/of twee breinaaldjes gekruist staan met 1 of meerdere nummers er bij. Dit zijn de nummers naalden die het beste bij deze garen passen. Natuurlijk hoef je je hier niet aan te houden maar het geeft wel het mooiste effect!

Kaartje omhaken 6

Tip! Mocht je kaart nog geen afgeronde hoeken hebben, knip of pons ze dan zelf even rond. Dit maakt het zo meteen makkelijker om de hoek netjes te haken!

Tot hier moet het toch gelukt zijn? Dan komt nu het ‘lastige’ gedeelte want we moeten nu toch gaan haken. Zoals ik al eerder zei, je leert het makkelijkste wanneer je het iemand ziet doen en je het af kan kijken. Daarom heb ik in het volgende filmpje laten zien hoe je de draad aan de kaart maakt en kan beginnen met de steken.

Linkshandig? Zoals je ziet ben ik rechtshandig maar mocht het je als linkshandige op deze manier niet lukken, hou dan je naald in je linkerhand en de draad rechts en probeer het eens van links naar rechts! De ene linkshandige leert zichzelf ‘normaal’ te haken en de ander (zoals mijn moeder) haakt alles (voor mijn gevoel) verkeerd om en de verkeerde kant op terwijl dit voor haar juist makkelijker is.

De draad opzetten

 • Doe de draad om linker wijsvinger (of zoals je het bent gewend!)
 • Steek je haaknaald van voor naar achter in de kaart (het maakt niet uit waar je begint, ik begin het liefste in het midden van een lange kant)
 • Pak de draad met je haaknaald en trek hem door het gat naar voren
 • Nu heb je een soort lusje op je haaknaald en deze laat je zitten
 • Ga over de rand van de kaart naar achteren
 • Pak de draad met je haaknaald en trek hem door het lusje op je haaknaald
 • Je draad zit nu vast aan de kaart en je kan beginnen met het omhaken van de rand

De steek zelf

 • Je hebt nog steeds een lus op je haaknaald en deze laat je zitten
 • Steek je haaknaald (met lus) voren naar achteren in hetzelfde gat als net
 • Pak de draad met je haaknaald en trek hem door het gat naar voren
 • Het verschil met de beginsteek is dat je nu twee lussen op je naald hebt
 • Ga over de rand van de kaart naar achteren
 • Pak de draad met je haaknaald en trek hem door beide lussen op je haaknaald
 • Trek je draad wat aan maar houd je lus op de naald!
 • Deze steek is klaar en je maakt nu zo’n zelfde steek nog 1 keer in hetzelfde gat.

Je hebt dan drie steken (de eerste keer heb je 1 opzetsteek en 2 gewone steken, hierna drie gewone steken) in 1 gat. Wanneer je er minder of meer mooier vind, kan je dit natuurlijk zelf aanpassen. Dit is ook afhankelijk van de grootte van de gaten en de afstand die je tussen de gaten hebt. Zolang je altijd maar een lus op je naald hebt kan je gewoon na elke drie steken in een volgend gat beginnen.

In het filmpje gebruik ik haaknaald nummer 3 en zoals je ziet is dit eigenlijk te krap. Ik moet teveel wroeten om hem er door heen te krijgen en zo kreukelen de gaatjes. Na het filmpje ben ik over gegaan op haaknaald nummer 2½ en zie je uiteindelijk geen verschil in de steken zelf maar wel dat de kaart netter blijft. Ook heb ik voor het filmpje de kaart meer moeten kreuken en buigen (het statiefpootje zat in de weg hihi) dan normaal. Het is even uitvogelen wat voor jou het beste vast houdt.

Kaartje omhaken 7

Als nu een recht stukje is gelukt kom je bij het hoekje aan. En nu? Doordat je, als het goed is, een afgerond hoekje hebt kan je mooier om het hoekje haken. In plaats van drie steken maak ik zes steken in de gaten van de hoeken. Ook dit aantal kan je naar je smaak en garen aanpassen. Bij wat dikker garen of grotere gaten kan wat meer steken mooier opvullen.

Met wat geduld en priegelen ben je nu het hele kaartje rond gegaan en is het tijd om je steek af te hechten. Ook hiervoor heb ik een kort filmpje waarin ik laat zien hoe je een steek af kan sluiten.

Afsluiten/hechten

 • Hou de lus op je naald
 • Steek je naald van voor onder de rand van je allereerste steek naar achter
 • Pak je draad mee naar voren en door de lus heen
 • Trek de steek een, vergroot je lus
 • Knip je draad af maar houd wel een stuk draad over
 • Trek nu de lus los door het losse draadje omhoog, uit je haakwerk te trekken
 • Met een naald kan je nu aan de achterkant wat tussen de steken door heen steken
 • Maak eventueel een knoopje
 • Knip de draad af

Kaartje omhaken 8

Je kaartje is klaar! Was het echt zo lastig als je dacht in het begin of viel het wel mee? Dit is de makkelijkste manier van een kaartje omhaken en toch heb je al snel een heel leuk effect. Je kan ook beginnen met een festonsteek op de kaart en daar boogjes op haken (zoals je op de eerste foto kan zien). Mochten jullie daar ook een Hoe-doe-je-dat? van willen zien dan hoor ik het graag! Ook als je er toch niet uitkomt, vraag het even – misschien kan ik je helpen!

Liefs, Ruchama