Tags

, , ,

Flow Book for Paper Lovers 9 - 2021
Flow Book for Paper Lovers 9

Al mijn andere blogs over deze Flow specials begon ik met: ‘Jaaa! Daar is ’ie weer: het nieuwe Flow Book for Paper Lovers!’ En dan kon je hier lezen dat het boek vol briefpapier, cadeaulabels, stickers, kaartjes, boekjes, posters en ander papieren moois weer in de winkels ligt. Maar dit blog is een beetje anders.

Flow Book for Paper Lovers 2021

In 2021 vierde Flow voor de negende keer op een rij de liefde voor papier met het jaarlijkse Flow Book for Paper Lovers. Ik kreeg het boek cadeau, maakte enthousiast foto’s om de inhoud te delen, maar het leven kwam ertussen. Tot een blog kwam het niet. Nóg niet, want toen ik een tijd geleden ziek in bed lag, begon er iets te borrelen. Ik scheurde pagina’s uit het papierboek en dacht: dat blog schrijf ik gewoon alsnog! Het boek ligt dan misschien niet meer in de winkels, maar online bestellen kan nog wel. Of wie weet heb je geluk en vind je een tweedehandse voor een mooi prijsje!

Papier: wat bracht het ons veel het afgelopen jaar. Nu we waarschijnlijk allemaal wel een periode hebben gekend waarin we onze vrienden, familie en collega’s alleen op schermen zagen, werden we extra blij wanneer er een handgeschreven kaartje in de bus lag. We stuurden briefjes om elkaar moed in te spreken, deden kaartjes in de bus bij buren, pakten kleine cadeautjes in om per post te versturen. We hingen posters aan de muur om onze thuiswerkplek op te fleuren, gebruikten mooie blaadjes voor onze dagelijkse to do-lijstjes en vouwden papieren bloemen. Gewoon omdat we daar zin in hadden en er vrolijk van werden. Kortom: papier gaf ons troost, bracht verbinding en vermaak, en werkte – als altijd – rustgevend.

Caroline, Managing editor Book for Paper Lovers

Nieuwsgierig naar andere uitgaves van het Flow Book for Paper Lovers? De blogjes die wij erover schreven vind je onder de categorie ‘Flow Book for Paper Lovers’.

De ontwerpers die speciaal voor de uitgave van het boek van 2021 illustraties en dessins maakten zijn: Danique van Kesteren, Alja Horvat, Elizabeth Olwen, Deborah van der Schaaf, Erika Harberts, Xuan Loc Xuan en Caroline Ellerbeck. Je kunt op een naam klikken om meer over deze makers te weten te komen.

Ruim een kilo

Flow Book for Paper Lovers 9: ruim een kilo aan papieren moois.
Ruim een kilo papieren moois

Toen ik het allereerste Book for Paper Lovers kocht, viel meteen op hoe zwaar het aanvoelde. Ik kon het daarom niet laten om het te wegen. Hoeveel gram aan papierwaren zit er in zo’n boek? Dat wegen werd een traditie. De jaren daarna hebben we meteen na aanschaf de boeken op de weegschaal gelegd. Dit boek weegt 1243 gram; meer dan een kilo dus!

Illustrator Deborah van der Schaaf bewerkte de dromerige foto’s van fotograaf Danique van Kesteren. Voor de cover borduurde zij er met de hand de mooiste bloemen op.

What paper means to me: a slower approach, compared to digital work. I also read the printed version of the newspaper every day, in the morning before I start work, because I spend enough time behind a screen as it is.

Deborah van der Schaaf

Handen

Handjes uit het negende Flow Book for Paper Lovers, een bijdrage van Deborah van der Schaaf
Handjes van karton, een bijdrage van Deborah van der Schaaf

Deze handjes zie je als je het boek openslaat. Ze zitten in een klein envelopje dat aan de binnenkant van de kaft is geplakt. Handen hebben in de afgelopen maanden een speciale betekenis voor mij gekregen. In mijn blogje over kleine dingen vertelde ik hoe leeg mijn handen voelden; dat ik me nog nooit zo tekortschietend en onmachtig had gevoeld. Én met diezelfde handen deed ik dat wat ik kon en voelde ik hoe groots kleine dingen eigenlijk zijn.

In het tiende Flow Book for Paper Lovers zaten handvormige labels met hartjes geïnspireerd door Mexicaanse volkskunst en de tinnen milagro handen. Het hart in de hand komt veel voor in de traditionele volkskunst en wordt beschouwd als een symbool voor liefdadigheid, of om aan te geven dat iets ’uit het hart’ komt. Een Flow Book for Paper Lovers is geen boek om in te lezen, maar een boek om te gebruiken. Alle pagina’s hebben zo’n handig scheurrandje en zijn uitneembaar. Met jouw handen kun je er een beetje hart en ziel in doen en er unieke bundeltjes aandacht van maken.

Inspiratie

Inspirerende pagina's uit Flow Book for Paper Lovers 9.

Zoals Deborah van der Schaaf haar borduursels en sierlijke letters heeft toegevoegd aan de dromerige foto’s van Danique van Kesteren, kan jij jouw aandacht en liefde aan papier toevoegen. De pagina’s op de foto hierboven dagen je zelfs uit dat te doen: ’On the following spreads, you’ll find inspiration on the left and a page of possibility on the right. The aim is for you to fill in the blanks, enjoy!’

Life is about finding your own kind of creativity and finding inspiration in everything. That is where you find joy and love.

Letitia Rae

Kom jij de hobbel genaamd perfectionisme weleens tegen? Kim vertelt in dit blogje over haar worsteling met perfectionisme bij het maken van een boekje.

Briefpapier

Briefpapier

Toen ik in de zomer van 2022 een maand lang in een andere stad verbleef, werden het bureautje in mijn hotelkamer en tafeltjes in koffietentjes mijn tijdelijke postkamers. Deze schrijfplekken waren een ruimte om tot mijzelf te komen en anderen te ‘bezoeken’ op papier. De eerste tijd redde ik mij prima met de pen en kaartjes die ik kocht. Maar hoe langer het duurde, hoe meer ik mijn spulletjes begon te missen. Ik miste briefpapier, gekleurde enveloppen, stickers, labels, inpakpapier… en bedacht dat zo’n papierboek eigenlijk een ideaal noodpakket is.

Briefpapier met illustraties van Alja Horvat.
Briefpapier met illustraties van Alja Horvat

Leuk om te weten: In die tijd bleek post voor mij voor het eerst het snelste communicatiemiddel. Ik realiseerde me dat we geen telefoonnummer hadden van de buren die we bijna dagelijks voor de deur spraken. Nu het ineens niet vanzelfsprekend was om de deur uit te lopen en hen tegen te komen of even aan te bellen, wist ik geen ander middel dan post om hen op de hoogte te brengen! Wanneer heb jij dat voor het laatst (of voor het eerst, haha!) gedaan?

Kaart met de tekst ‘the heart and mind are the true lens of the camera’ met foto van Danique van Kesteren en geborduurde letters door Deborah van der Schaaf
Verschillende onderdelen uit het boek voor papierliefhebbers

Stickers

Verschillende stickers uit Flow Book for Paper Lovers 9
Stickers met illustraties van verschillende illustratoren

Met een sticker personaliseer je iets snel en eenvoudig. Ik gebruik ze dan ook graag voor van alles; als sluitsticker op een envelop, om een beschadiging te verbloemen, ter versiering van een cadeautje en ga zo maar door. Ik heb alle stickervellen uit verschillende Flow specials gescheurd en bewaar ze samen in een doos. Dat werkt voor mij makkelijker dan bladerend door verschillende boeken op zoek naar een sticker. Hoe bewaar jij de inhoud van een Flow Book for Paper Lovers?

Groot vel cadeaupapier, stickers, briefpapier en kaart met lijntekeningen van Alja Horvat uit Flow Book for Paper Lovers 9.
Subtiele lijntekeningen van illustrator Alja Horvat

Zie je iets in het boek dat je mooi vindt? Google dan eens op de naam van de maker die in kleine lettertjes op de achterkant of scheurrand staat. Soms ontdek je zo een hele wereld achter een ontwerp. Groots klein avontuur!

Cadeautje met vloeipapier van Vlinders in je Buik en een sticker uit het negende Flow Book for Paper Lovers.
Envelop van een tabblad uit Flow Magazine, versierd met een sticker uit Flow Book for Paper Lovers 9.

Kaarten

Ansichtkaarten uit het negende Flow Book for Paper Lovers uit 2021. De borduursels op de kaarten zijn gemaakt door Deborah van der Schaaf.
Ansichtkaarten met borduursels

Deborah van der Schaaf bewerkte verschillende foto’s met naald en draad voor dit Flow Book for Paper Lovers. Wil je het met eigen foto’s proberen, maar weet je niet hoe te beginnen? Misschien helpen de volgende artikelen van Flow je op weg.

En hoe leuk is zo’n kaart met een gehaakt randje!

Kaart met borduursel van Deborah van der Schaaf uit Flow Book for Paper Lovers 9. Gepersonaliseerd door Nienke met labeltjes van theezakjes van Or Tea?
Gepersonaliseerd kaartje

Een voordeel van zo’n lange tijd later een blog schrijven over een Flow Book for Paper lovers is dat ik ook kan laten zien waar ik het papier zoal voor heb gebruikt. Het kaartje op de foto hierboven personaliseerde ik met labeltjes van theezakjes. Toen ik twee doosjes Or Tea? kocht, wilde ik ze graag delen met een vriendin die heel blij wordt van mooi verpakte theezakjes. Ik stuurde het kaartje op de foto hierboven mee en personaliseerde het door er met naald en draad twee labeltjes aan te bevestigen.

Tip: In mijn blogje over theelabeltjes laat ik stap voor stap zien hoe je theelabeltjes aan je kaartje kunt bevestigen.

Kaart uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren, borduursel door Deborah van der Schaaf.
Kaart met foto van Danique van Kesteren en borduursels van Deborah van der Schaaf

Als ik geen geschikt kaartje kan vinden, máák ik een kaartje geschikt. Voor een vriendin die tijdelijk ergens anders verbleef, personaliseerde ik het kaartje dat je op de foto hierboven ziet. Toen zij naar huis mocht, stuurde ik een kaartje om haar welkom te heten. Wat was ik blij voor haar dat ze weer naar huis én eigen WC kon!

Kaart uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren, borduursel door Deborah van der Schaaf. Om het nog toepasselijker te maken, personaliseerde Nienke dit kaartje met hartjes stickers en zelfbedachte tekst.
Foto uit het Flow Book for Paper Lovers met eigen toevoeging

What paper means to me: I start each day filling several pages in my ’morning pages’ notebook. Writing on paper and feeling it beneath my hands gives me a sense of nostalgia. As does wrapping something in beautiful paper, or writing a card to someone I love. It is so tangible.

Danique van Kesteren
Envelop en kaarten met frisse bloemdessins. Illustratie door Elizabeth Owen, hand-lettering door Deborah van der Schaaf
Envelop en kaarten met frisse bloemdessins
Kleine kaartjes uit het negende Flow Book for Paper Lovers. Met illustraties van Alja Horvat en Gayle Kabaker.
Kleine kaartjes met illustraties van Alja Horvat en Gayle Kabaker

Naast ansichtkaarten, vind je ook kaarten in een ander formaat in het boek. Deze kaartjes zijn ongeveer 12 x 9 centimeter. Ik gebruik deze iets kleinere kaartjes graag voor een zakje met een voorvakje of voor de enveloppen die ik met een van mijn favoriete enveloppenmallen maak, daar past namelijk nèt geen ansichtkaart in.

Gekleurd papier

Op zoek naar een papiertje in die ene speciale kleur? Wat dacht je van ’gone forest bathing blue’ of ’a naughty (but nice) ice-cream desert pink’? Deze gekleurde pagina’s zijn een terugkerend onderdeel in steeds weer een nieuw jasje.

Notitieboekjes

In het boek vind je twee kleine notitieboekjes, waaronder deze met bloemen. De gekleurde blaadjes binnenin zijn met twee nietjes bevestigd en kun je eenvoudig loshalen. Het andere boekje heeft een effen, kartonnen kaft en er zitten witte pagina’s met afgeronde hoekjes in.

Klein notitieboekje uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto op de kaft van Danique van Kesteren.
Een van de notitieboekjes in Flow Book for Paper lovers 9

Cadeaulabels

Doos vol kartonnen Cadeaulabels uit de Flow speciale. Bovenop zie je cadeaulabels in verschillende vormen uit Flow Book for Paper Lovers 9.
Labels in verschillende vormen

Ook alle labels heb ik uit de verschillende papierboeken van Flow gescheurd en bewaar ik samen in een doosje. Eventuele kartelrandjes heb ik alvast weggesneden, zodat ik ze er nog snel en zonder gedoe bij kan pakken als ik een cadeautje inpak.

Enveloppen en doosjes

Vouwenveloppen uit Flow Book for Paper Lovers 9.

Deze uitgave zit ook vol velletjes briefpapier met speciaal daarvoor ontworpen illustraties en dessins. Met lijntjes om te schrijven, maar ook met kniplijntjes om er een envelop van te maken.

'Fold some, hold some', kleine envelopjes en cadeaudoosjes om zelf in elkaar te vouwen.

Daarnaast vind je in dit papierboek dubbelzijdig bedrukt papier met kniplijntjes waar je kleine doosjes van kunt vouwen en een beschrijving waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je kleine vouwenveloppen kunt maken.

Papier met dessin

Het boek zit boordevol papier met allerlei dessins, aan beide zijden bedrukt. Vellen zo groot als het boek zelf en grotere, dubbelgevouwen vellen. Met eindeloos veel mogelijkheden.

Blokbodemzakken

Blokbodemzak met bomendessin uit Flow Book for Paper Lovers 9
Blokbodemzak met bomendessin

In het boek vind je drie verschillende blokbodemzakken. Op de foto hierboven zie je er een met een bomendessin. Op de foto hieronder een met een retroprint en dan is er ook nog een met zo’n subtiele lijntekening van Alja Horvat. Het fijne van zo’n blokbodemzak is dat je die opnieuw kunt gebruiken en doorgeven. Als je bijvoorbeeld een knijpertje, splitpen of paperclip gebruikt om het zakje af te sluiten, blijft het papier mooi en meerdere keren te gebruiken.

Blokbodemzak met retro dessin Uit Flow Book for Paper Lovers 9
Blokbodemzak met retro dessin

Kalender

Een van de pagina’s van een kalender uit Flow Book for Paper Lovers 9. Fotografie door Danique van Kesteren, illustraties en hand-lettering door Deborah van dr Schaaf.
Een blad uit the calendar of special days

In dit boek vind je twee kalenders, waaronder deze calendar of special days die bestaat uit zeven vellen stevig papier die aan twee kanten zijn gedrukt. Bovenaan het papier zitten kleine gaatjes zodat je de kalender kunt ophangen aan een spijkertje of touwtje.

Een van de pagina’s van een kalender uit Flow Book for Paper Lovers 9. Fotografie door Danique van Kesteren, illustraties en hand-lettering door Deborah van dr Schaaf.
Een ander blad van the calendar of special days

Gaatjes

Mini-poster met gaatjes uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren.
Mini-poster met gaatjes

Deze mini-posters met kleine gaatjes hebben iets betoverends als er licht doorheen schijnt.

Mini-poster met gaatjes uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren.
Mini-posters met gaatjes waar het licht doorheen schijnt

My inspiration: my analog camera, the way sunlight falls, discovering new places, old movies and small moments of happiness.

Danique van Kesteren

Kartonnen figuren

Grote kartonnen kat uit het negende Flow Book for Paper Lovers.
Kat met bloemdessin van Elizabeth Owen

What paper means to me: feeling something physically, tactile pleasure, a stimulation of the senses, beyond the digital. There is something so delicious about feeling the texture of paper between your fingers, breathing in its sweet scent, and admiring something beautiful on its surface.

Elisabeth Owen
Kartonnen cactus uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren, borduursel door Deborah van der Schaaf.
Kartonnen cactus

Dit soort papieren moois kan ik een tijdlang bewaren totdat ik ineens weet waarvoor ik het wil gebruiken. Ken je dat? In Flow Book for Paper Lovers 2019 zitten bijvoorbeeld party people; kleine papieren figuurtjes die gemaakt zijn om aan de rand van je glas te hangen. Ik wist er geen raad mee totdat ik ontdekte dat ze ook heel leuk zijn ter versiering van een theezakje, zoals ik in mijn blog over de theezakjes van Picnic laat zien. Nu vind ik het zelfs jammer dat ik niet nog wat velletjes van die feestende mensjes kan bijbestellen.

Grote kartonnen theepot uit Flow Book for Paper Lovers 9
Kartonnen theepot met bloemdessin van Elizabeth Olwen

Deze kartonnen figuren zijn niet alleen mooi van zichzelf, maar ook stevig genoeg om als malletje te gebruiken.

Tip: Bij ‘Om te printen’ staat ook een malletje voor een theepot. In dit blogje laat ik zien hoe je die kunt gebruiken.

Posters

Poster uit Flow Book for Paper Lovers 9. Foto van Danique van Kesteren, handlettering door Deborah van der Svhaaf.
Grote poster uit het paper book

Kattenhuis en pop-up plant

Kattenhuis en katten uit Flow Book for Paper Lovers 9, een bijdrage van Erika Harberts aka Mikodesign.
Het kattenhuis van Erika Harberts

What paper means to me: creativity. There are so many things you can make with it. For me, every design and creation process starts with paper.

Erika Harberts
Pop-up plantje voor op je bureau. Dit plantje komt uit het negende Flow Bookfor Paper Lovers dat in 2021 werd uitgebracht en is een bijdrage van Xuan Loc Xuan.
Pop-up plantje, een bijdrage van Xuan Loc Xuan

Dit plantje van papier is ongeveer 19 centimeter hoog en 15 centimeter breed.

Bladeren

Flip Through

Wil je er na het zien van al deze foto’s ook nog even doorheen bladeren? Dat kan met de video hierboven!

Nu ben ik heel nieuwsgierig: heb jij het boek misschien gekocht of gekregen? Wat is jouw favoriete onderdeel in deze uitgave? Welk terugkerend onderdeel zie jij graag terug, en welke niet? Wat is jouw favoriete Flow Book for Paper Lovers tot nu toe?

Lieve groet,

Nienke