Tags

, , , , , , , ,

1385132641163

Tafelzeil? Ja, tafelzeil! Kim schreef al eerder over haar post-ogen en wat zij toen heeft gemaakt van Efteling-papiertjes. Van de week liep ik in de Karwei, waar ik altijd eerst even langs de behang-staaltjes loop en daarna liep ik bij toeval langs het tafelzeil. Waar ik verliefd werd op dit leuke tafelzeil en in mijn hoofd was ik er al enveloppen en kaartjes van aan het maken. Ik kon het dan ook niet laten om een metertje mee te nemen en er thuis gelijk mee aan de slag te gaan!

Van tafelzeil tot post 1

Het liefste zou ik de envelop onder de naaimachine hebben gemaakt maar helaas doet mijn naaimachine een beetje vreemd. Ik vind het effect van een gestikt randje langs een envelop zo gezellig staan. Dit keer heb ik gekozen voor een ‘gewone envelop’.

Ik heb een stuk zeil uitgekozen wat ik aan de voorkant van de envelop wil hebben en heb op gevoel een stuk uitgeknipt. Je kan natuurlijk ook een enveloppen-mal gebruiken.

Van tafelzeil tot post - envelop uitknippen

Voor het vouwen heb ik een A5 papiertje als maat aangehouden. Eerst heb ik de vouwlijnen geknipt, de hoekjes er af en daarna gevouwen. Voor extra scherpe lijnen kan je een schaar gebruiken en die langs de rand te ‘schuren’.

Van tafelzeil tot post - vouwranden maken

Om de envelop dicht te plakken gebruik ik dubbelzijdig tape op de vouwlijnen en plak daarna de achterkant er tegen aan. De uitstekende flappen knip ik langs de rand af. Let hier op dat je de envelop niet open knipt! De vorm van de envelop is nu klaar.

Van tafelzeil tot post - envelop dicht plakkenVan tafelzeil tot post - envelop

Om de envelop te versieren en het rood wat meer naar voren te laten komen heb ik rood tape om de randen gedaan.

 Tip! Sabine wees ons er pas op onze Facebookpagina nog aan en ondanks dat we het vaker noemen, herhalen we het toch nog een keer. Let er op dat je je enveloppen goed dicht maakt. Niet alleen aan de zijkanten maar ook als je straks de envelop dichtplakt om te verzenden. Alleen washi-tape om de randen of op de sluitrand is niet genoeg! De tape laat langzaam weer los én een ander kan zomaar je envelop openen en opnieuw sluiten zonder dat de ontvanger dit zal merken.

Om het label wat meer in de envelop weg te laten vallen heb ik het snaveltje losgesneden en op het label geplakt. Ook heb ik er nog een extra vlindersticker van Cavallini&Co opgeplakt en wat stippellijntjes om de figuurtjes gemaakt.

Van tafelzeil tot post eindresultaat envelop

Natuurlijk maak ik er ook een bijpassend kaartje bij. Ook hierbij zou een gestikt randje erg leuk zijn maar als alternatief kies ik voor mijn postzegelrandpons. Voor ik het randje pons haal ik eerst de stoflaag van de achterkant af. Dit pluist namelijk zo dat mijn pons het er moeilijk mee heeft. Het stukje zeil plak ik op een gekleurd papiertje en maak er op deze manier een kaartje van. Als versiering gebruik ik de helft van een knijpertje (i.v.m. de dikte) en plak er een briefje onder.

Van tafelzeil tot post  kaart Van tafelzeil tot post  kaartje

Een ander tafelzeil wat ik al jaren gebruik voor post maken is dit leuke kanten tafelzeil. Gekocht in een winkeltje in Deventer maar het wordt ook op de markt verkocht! De bloemetjes knip ik netjes uit om ze als cadeautje mee te sturen maar gebruik ze ook om briefpapier, kaartjes en cadeauzakjes op te fleuren.

Van tafelzeil tot post - kanten tafelkleed bloemetjes

Uit het nieuwe tafelzeil knip ik een cadeauzakje om de bloemetjes in te doen en ik sluit het zakje met een klein bloemetje.

Van tafelzeil tot post  envelopje

Naast tafelzeil is er nog iets leuks wat je kan gebruiken. Namelijk dit kanten plakfolie van Kitsch Kitchen. Nienke liet het me jaren geleden eens zien en nam een rol voor me mee. Inmiddels is hij bijna op en hoog tijd voor een nieuwe rol want ik gebruik hem erg graag.

Omdat het plakfolie met een opengewerkt patroon is, geeft het een leuk effect als je het op papier plakt. Het folie heeft geen plaklaag die zomaar loslaat van papier maar ook niet die je er af moet scheuren. Het is dus ideaal om er weer af te halen en opnieuw er op te plakken als het scheef is gegaan!

Van tafelzeil tot post  cadeauzakje Van tafelzeil tot post  cadeauzakje vouwen

Van tafelzeil tot post zakjes

Met dank aan mijn post-ogen is dit dus wat ik met tafelzeil en raamfolie maak – gezellige poststukken!

Liefs, Ruchama

PS. Mochten jullie ook zo weg zijn van het tafelzeil maar geen Karwei (met zeil) in de buurt hebben – het is te koop bij http://hiptafelzeil.nl!