Tags

, , , , ,

Rode thema post / red themed snailmail

Alweer zes jaar geleden leerde ik Kim en Nienke op de Brievenbus kennen en daar organiseerden we regelmatig een postronde. De leden konden zich opgeven, kregen een ander lid toegewezen en maakten post in het gezamenlijk gekozen thema, zelf ontvingen ze dan themapost van een iemand anders. Natuurlijk kwamen seizoenen en feestdagen voorbij, maar ook een dagboekronde (een week een dagboek bij houden en in post verwerken) en kleurthema’s. 

Groene thema post

Door die themarondes ben ik dol geworden op themapost en sinds de eerste kleuren-themaronde kan ik eigenlijk niet meer anders dan post in een thema of op zijn minst bij elkaar passende stijl te maken. Ik vind themapost zo mooi en fijn! Het bij elkaar zoeken van materialen en verschillende tinten die bij elkaar passen en er één geheel van maken. Je kan eindeloos veel thema’s gebruiken maar de laatste tijd ga ik regelmatig voor één kleur. Vaak gaat dit ongemerkt maar ik word zelf altijd zo blij van het proces en resultaat! Ik wil dan ook wat poststukken met een kleurthema laten zien om jullie inspiratie op te laten doen.

 

blauw zwarte themapost

Eén van de leuke dingen van samen een blog hebben is het kunnen uitwisselen van materiaal. We bestellen regelmatig samen zodat het goedkoper is of verzendkosten scheelt. De laatste tijd hebben we alle drie een behoorlijke zakjes verslaving – ik stuurde wat uit mijn voorraad pergamijnzakjes naar Kim en Nienke en kwam uit op twee kleurthema poststukken.

Blauwe post

Voor Kim pakte ik alles in blauwtinten in. De grote envelop hergebruikte ik door hem te beplakken met Hema inpakpapier en met verschillende tape te versieren. Het adres schreef ik in verschillende kleuren blauw.

Blauwe themapost

De pergamijnen zakjes verpakte ik per maat op een andere manier. Hierin kan je ook eindeloos variëren met kleuren en materiaal. Ik koos voor touw, een bandje (een strook tape op papier geplakt) met een uitgeknipt bloemetje en lint/kant. In het sterren zakje van Hema verpakte ik een kadootje en daar boven op plakte ik een perkamenten envelop met daarin een pakje heldere zakjes. Een bijpassende kaart en postzegels en het pakje is helemaal in stijl!

Post in het zwart/wit

Een beetje uitdaging in het post maken kan ik wel waarderen en ik maakte dan ook al eerder post in zwart/wit. Ondanks dat ik daar erg tevreden over was, heb ik me tot vorige week niet meer aan zwart/wit post gewaagd. Al jaren geleden heb ik eens een natuurboek vol prachtige zwart/wit platen verknipt en al die tijd het mapje steeds weggelegd en bijna weggedaan omdat ik er niks mee kon. Tot vorige week, doordat ik voor Kim op zoek was naar een bepaalde plaat, kwam ik zelf ineens aan mijn inspiratie!

Ik ging voor Nienke aan de slag en ook haar stuurde ik een lading zakjes en een kadootje mee. De zakjes verpakte ik op een zelfde manier als ik Kim haar zakjes verpakte. Het kadootje verpakte ik in een stuk vloeipapier met daar om heen een stuk folie en daartussen grijze plastic vlinderconfetti. De verpakkingen maakte ik af door er plaatjes uit hetzelfde boek op te plakken.

DSC_1141

De plaat van de envelop was het begin van de inspiratie. Ik vind het zo’n prachtige plaat! Ook voor deze envelop hergebruikte ik een grote envelop. De plaat plakte ik er op en de stroken die over bleven heb ik beplakt met stroken vloeipapier en tape.

pagina nummering

De brief heb ik geschreven op verschillende kaarten gemaakt van platen uit het boek. Per plaat heb ik een stuk wit papier op maat gesneden, versierd en een figuurtje uit geponst om daar weer een stukje vloeipapier achter te plakken om het bladzijdenummer op te schrijven.

DSC_1134

Ik heb de witte platen los gelaten zodat ze eerst door de typemachine konden. Pas nadat ik de hele brief had getikt heb ik de platen op de witte platen geplakt.

DSC_1131

Je kan de voorkant van de kaarten naar smaak versieren, een label en een touwtje er bij om de boel samen te binden en je themapost is klaar!

Gele themapost

Ik weet niet zo goed waarom maar ik vind geel een geweldige kleur om themapost mee te maken. Het heeft zoiets zonnigs en vrolijks! Vooral de wat hardere gele tinten zoals oker vind ik prachtig! Omdat ik niet zo veel materiaal heb maak ik niet zo vaak gele post maar als ik dan weer wat materiaal bij elkaar heb geniet ik me suf!

Ik maakte een geel poststuk, geïnspireerd op de leuke kaart van de Hema. Ik versierde de kaart met twee simpele strookjes tape en plakte de kaart door middel van fotohoekjes op stevig papier.

Gele themapost

Het briefpapier maakte ik zelf van verschillende velletjes geel papier. O.a. heel dun geel papier en gewoon geel knutselpapier. Het leuke huisjespapier heb ik bij de Vlieger in Amsterdam gekocht. Je kan briefpapier versieren met tape, stempels, stickers, pen of uitgeknipte figuurtjes. Een zakje gevuld met wat gele dingetjes en de themapost is klaar! Ik bundelde alles samen in een wenskaartzakje, welke ik weer versierde met verschillende tinten geel, confetti en natuurlijk bijpassende zegels.

Gele envelop

Kaartjes in kleurthema

Bij themapost denk je toch al snel aan een wat groter poststuk. Dat is ook heel leuk om te maken en te krijgen. Maar toch geniet ik ook erg van het versturen van een kaartje waarbij ik het kaartje, de envelop, postzegel en eventueel klein kadootje in verschillende tinten van één kleur.

In het knopen logje liet ik al zien dat ik in een paars thema een kaartje maakte. Juist door de kopen, het papier, label, zegel, tape, een sticker en tekst in verschillende paars-tinten te gebruiken ontstaat er zo’n mooi geheel!

paars knopen kaartje

De kaarten van natuurlijkefoto.nl zijn bij mij favoriet door de mooie, heldere kleuren. De kaarten lenen zich perfect om ze te versieren met wiebeloogjes en om er een kleurthemapost van te maken! Bij dit hilarische jachtluipaard combineerde ik groene tinten met kraft papier. In een klein zakje stopte ik wat labels in groen en kraft tinten.

Jachtluipaars groene themapost

De mooie uilenkaart komt uit deze set en was ideaal om een geel en uilen thema te combineren! Met een schaar heb ik de kaart een postzegelrandje gegeven en op stevig geel papier geplakt. Bij de kaart deed ik een uilen kleurplaat uit ‘het enige echte kleurboek voor volwassenen’ waar ik momenteel helemaal weg van ben.

Gele uilen post

Bijpassende postzegels

Zoals je misschien wel hebt gemerkt is het juist de postzegel die je kleurthema post helemaal af maakt. Ik baal er vreselijk van dat ik geen zwart/wit postzegels heb! Gelukkig heb ik voor de kleuren wel allemaal mooie, passende zegels.

Je kan bij de Collect Club van PostNL veel mooie zegels kopen. Voor het gebruik bij themapost zijn de molens, klederdracht en Willem Alexander/Beatrix zegels mijn favorieten! Maar er zijn nog veel meer mooie postzegels
Zijn jullie ook zo dol op post met een kleurthema? We vinden het altijd leuk om foto’s van jullie creaties te zien. Je kan ze delen op onze Facebookpagina of op Instagram met de #postfabriek

Liefs, Ruchama