Tags

, , , , , , ,

3MM vilt overzicht

Iets wat al een tijd op mijn verlanglijstje stond was 3 mm vilt. Bij de Pipoos voelde ik regelmatig even aan de mooie stukken vilt maar de prijs hield me altijd tegen. Een 40x40cm stuk vilt kost €2,25 cm en dat is niet een prijs om even een paar stukken te kopen om uit te proberen!

Ik ben eens gaan zoeken naar 3 mm vilt op internet en toen bleek dat je bij Pipoos zowaar het goedkoopste 3 mm vilt kan kopen! Voor een 40×40 cm stuk vilt betaal je €2,25 Op internet variereen de prijzen al snel tussen de €3,- en €5,- voor een stuk en past het niet door de brievenbus. Je hebt ook wolvilt, dit is mooier maar ook nog eens duurder!

Een paar weken geleden stond ik weer voor het vilt, weer even voelen en twijfelen. Het idee was eigenlijk om er een passend telefoonhoesje van te maken. Het goedkope 3mm vilt hoesje wat ik bij Action kocht past namelijk niet om mijn telefoon maar het ziet er zo fijn uit!

Ik besloot om een rood stuk mee te nemen om een telefoonhoesje van te maken en ging overstag om ook een blauw en groen stuk mee te nemen. Mijn excuus is tegenwoordig “Eens kijken wat ik er mee kan, voor de Postfabriek!” hihi.

3MM vilt

Thuis bleek dat een heel goed excuus te zijn want wat was het leuk om er blanco mee aan de slag te gaan. Bij nieuw materiaal heb ik vaak al wel ideetjes op postgebied op gedaan, mooie voorbeelden op Pinterest gezien of zelf al wat bedacht. Nu ben ik gaan zitten aan mijn bureau en gewoon begonnen!

Zo ben ik eerst gaan testen of ik met mijn 3 mm gaatjes-ponstang door het vilt zou komen en dat lukt! Oke, het kost echt wel wat kracht en na het ponsen van een hartje had ik toch wel een zere hand. Het werkt dus niet voor iemand met zere handen wat jammer is want het geeft zo’n leuk effect! Ik zou er niet aan beginnen om een hele naam te ponsen maar een simpel figuurtje moet wel lukken. Zo blijven ze wel bijzonder hihi. 

Tip! Mijn gaatjestang begaf het uiteindelijk (na al jaren van intensief gebruik) toch bij het ponsen van vilt. Ik ben toen op zoek gegaan naar een andere en kwam bij deze ideale gaatjespons uit!

vilten kaartjS

3MM vilt kaart met bloemen

Bij het zien van de gaatjes in het vilt dacht ik gelijk aan het omhaken van een kaartje wat ik jullie al eens eerder heb laten zien. Het ponsen van een randje is ook niet mijn favoriete bezigheid maar voor de verjaardag van een vriendin maak ik graag een uitzondering!

3MM vilt kaartje omhaakt

Van het blauwe vilt maakte ik een kaartje en daarmee de ondergrond voor drie vilten bloemetjes. De bloemetjes en het label heb ik beide met alleslijm vastgeplakt.

3 MM vilt vlinder kaartje

Voor een ander vriendinnetje maakte ik dit vlinderkaartje als troostpost na het overlijden van haar oma. De vilten vlindertjes heb ik een tijdje geleden bij de Wibra gekocht en los van elkaar getrokken. Onder de naaimachine heb ik de lijfjes met een aantal steken vast gezet – dit zou je ook prima met de hand kunnen doen!

3MM vilt kaartje

Ook zonder stukken 3MM vilt kan je een gezellig kaartje maken. De vilten figuurtjes zijn tegenwoordig in veel winkels te koop. Deze bloemetjes komen van de Xenos en op een witte kaart steken ze mooi af! Ik heb de kaart versierd met tape en de labeltang (met verwisselbare schijven tijdens het maken van je label!)

Vilten labels

Het leuke aan vilten labels vind ik dat je met een klein stukje vilt al een heel leuk post-item kan maken. Een label doet het altijd goed om je brief bij elkaar te binden en kan je makkelijk aan je thema aanpassen.

3MM vilt labelsDe grootste test was of het 3 mm vilt onder de naaimachine door kan. Ik heb een simpel naaimachientje van de Hema (hij komt vanaf mei weer in het assortiment en dan ook in het roze!) Voor de €45,- die ik er voor heb betaald durfde ik niet te geloven dat hij één laag vilt aan zou kunnen, laat staan twee lagen!

Maar met rustig stikken ging het prima! Ik raad je wel aan het eerst op een klein strookje te testen en goed te kijken & luisteren of jouw naaimachine het vilt aan kan!

3MM vilt collage label

Ik wilde graag de plastic tafelzeilbloemetjes gebruiken op een label. Nadat ik het bloemetje netjes heb uitgeknipt, leg ik het op het vilt om te zien hoe groot het label moet worden. Met een scherpe schaar is prima in het vilt te knippen.

Met een kleine steek, stik ik het bloemetje langzaam (zodat je het rondje netjes kan maken) op het vilt. Je kan er ook voor kiezen om het bloemetje vast te lijmen maar op vilt krijg je toch al snel lijmvlekken. Omdat ik het witte bloemetje te hard vind op het groen besluit ik ook nog een randje te stikken en uiteindelijk ook nog een witte eye-let door het gaatje te slaan. In dit logje geef ik meer uitleg over eye-lets en brads (leuke splitpennen).

Andere simpele manieren zijn om een figuurtje te ponsen in het vilt of een vilten figuurtje op een stukje vilt (of papier) te naaien of plakken. Ik heb het bloemetje met een brad vastgezet.

VILTEN ENVELOPPEN

Tijdens het maken van dit logje bedacht ik me ineens dat ik onlangs een vilten envelop van Lonneke kreeg! In mijn gedachten had ze dun vilt gebruikt maar het bleek ook 3 mm vilt te zijn. Lonneke was zo origineel geweest om een vogeltje van de envelop te maken, door op de flap oogjes en een snaveltje te plakken. De vilten envelop heeft ze in een wenskaartzakje verzonden wat maar goed was ook omdat de lijm tussen de twee lagen vilt los had gelaten. Alleen lijm is dus niet genoeg voor een vilten envelop als je deze zo wil verzenden!

3MM vilt envelop Lonneke

Zelf wilde ik ook graag een vilten envelop maken en koos voor het rode vilt. Ik koos voor het kraft label van Midori om er op te naaien. Omdat je goed op moet letten met lijm en je naaimachine liet ik het dragerpapier op het etiket zitten. Na het vast stikken heb ik het bij de randjes losgepeuterd waardoor de randen op het vilt bleven plakken.

3MM vilt rode envelop

Uiteindelijk heb ik er een kleine themapost van gemaakt door het geel en het zwart terug te laten komen. De envelop heb ik afgesloten door een stuk dubbelzijdig tape en een sluiting van brads en touwtjes te maken.

3MM vilt rode envelop II

Vilten figuurtjes

Mocht je wel weg zijn van het dikke vilt maar niet de handigheid of het geduld hebben om er zelf mee aan de slag te gaan, dan kan je je uitleven in winkels als Action, Xenos, Wibra en Zeeman. Deze winkels verkopen – vooral in het voorjaar – heel veel leuke vilten figuurtjes. Door de jaren heen heb ik een aardige verzameling gecreëerd.

3 MM vilt bak

De zakjes met figuurtjes kosten meestal rond de euro. Een aantal weken terug kocht ik bij Xenos drie zakjes met ieder twee verschillende kleuren bloemetjes voor, uit mijn hoofd 0,89 cent. De bloemetjes op stokjes kocht ik vorig jaar bij Xenos, per doosje zaten 12 bloemetjes van 1 kleur & vorm. Bij de Wibra kocht ik twee jaar terug de leuke herfst-figuurtjes. Wibra heeft elk jaar weer leuke zakjes, ook de blauwe vlindertjes komen van daar vandaan.

3MM vilt collage alle figuurtjes

Mocht je nog tips hebben waar je goedkoop 3 mm vilt kan kopen of heb je nog leuke ideetjes om met 3 mm vilt te maken, dan hoor ik het graag van je!

Alle bovenstaande ideeen kan je ook met dun/normaal vilt uit proberen, het is alleen een stuk slapper. Ik zal zelf ook met normaal vilt aan de slag gaan zodat daar binnenkort ook een logje over komt!

Tip van Sandie! Kijk eens bij de Paasspullen in de winkels, tegenwoordig verkopen ze vaak vilten onderzetters, placemats etc., deze zou je ook prima kunnen gebruiken!

Liefs, Ruchama