Tags

, , , , , , , , ,

post gemaakt van geplastificeerde servetten

Ik ben absoluut geen fan van knutselen met servetten, vooral door mijn eigen onhandigheid – het dunne papier, het priegelige knippen en het (bij mij) altijd scheuren tijdens het plakken maar ook wel door het truttige imago wat er aan hangt. Bij knutselen met servetten denkt men toch al snel aan de dakpannen bij de voordeur en beplakte bakjes, potjes, kastjes etc.

matroesjka servetten

En dat terwijl er tegenwoordig zoveel leuke en mooie servetten te koop zijn. Ik sta dan ook regelmatig met een pakje servetten in mijn handen, te mooi om te laten liggen maar zonde om mee te nemen want ik kan er niks mee. Ik werd verliefd op deze te leuke matroesjka servetten van Dille & Kamille (20 stuks voor €2,75). Na ze al twee keer te hebben laten liggen was ik dit keer eigenwijs genoeg om de uitdaging aan te gaan!

servetten

 

 

Het eerste wat me te binnen schoot was het plastificeren van (delen van) de servetten. Ik gebruik hiervoor een plastificeer-apparaat, gekocht bij Lidl maar zelfs Action verkoopt ze. Het plastificeren van servetten kan je op verschillende manieren doen:

* Alle lagen van hele stukken servet *
Het nadeel hiervan is dat de twee lagen plastic los zullen laten wanneer je in de servet gaat knippen. Hierdoor hou je uiteindelijk de bovenlaag van het servet met een geplastificeerd laagje over. Dit schijnt dus door maar je zou ze met bijvoorbeeld dubbelzijdig tape wel op een kaartje kunnen plakken of er (grote) confetti of labels van ponsen.

Servetten lagen

* Alle lagen van op maat geknipte stukken servet *
Knip of snij je vooraf het stuk servet uit wat je wil gebruiken dan is dit prima te knippen na het plastificeren. Zorg er voor dat je altijd een klein randje om je figuur houdt, dit zorgt er voor dat de twee lagen plastic aan elkaar blijven. Het plastic geeft net genoeg stevigheid en de servet blijft mooi van kleur.

labels

de voor en achterkant van een enkele laag servet geplastificeerd

* De bovenste laag servet op een op maat gesneden stuk papier *
Voor extra stevigheid of om in 1 x een kaartje te creëren leg je de bovenste laag servet op een stuk (stevig) papier. Je kan deze op maat snijden of een randje uit laten steken, zodat je een leuk kaartjes effect krijgt.

Tip! Als je handig bent met plakplastic kan je dit ook gebruiken in plaats van een plastificeerapparaat. 

servetten geplastificeer

Ik zou niet snel glad plastic boven het mooie van papier kiezen maar door het plastificeren komen de kleuren van het servet veel mooier tot hun recht. In dit geval wordt het er alleen maar mooier op!

uitgestoken randje

De servetten zijn prima te knippen maar ik kies toch liever voor het snijden met mijn snijliniaal (ook bij Lidl gekocht) met drie verschillende mesjes. Zo kan ik voorkomen dat het servet gaat schuiven en rechte lijnen maken.

servetten snijden

Het verschilt per manier van plastificeren wat je er mee kan maken. Zo heb ik van een stuk geplastificeerd enkele laag servetten wat figuren uit geponst. Met grote ponsen gaat dit prima maar met kleintjes heb je niet genoeg kracht om door het plastic te komen. Je kan de grote figuren als confetti gebruiken maar je kan er ook labels van maken!

Tip! Pons niet te dicht op de rand.

Tip! Pons niet te dicht op de rand.

Van een ander groot stuk geplastificeerd servet heb ik een envelop beplakt. Ik ontdekte pas na het plastificeren dat de twee lagen loslieten en omdat ik het zonde vind om zo’n stuk weg te gooien moest ik een ander idee verzinnen. Met restjes papier kan je een saaie envelop altijd opleuken! Met lijm of dubbelzijdig tape plak je de geplastificeerde servet zo op de envelop, je knipt de randjes weg en je envelop is klaar.

envelop van servetten enveloppen

Mijn eerste idee was om kaartjes te maken van de servetten. Dit kan heel simpel door een uitgeknipt stuk servet te plastificeren maar voor wat extra stevigheid leg ik er een stuk stevig papier onder. Je kan het papier een stukje uit laten steken en zelfs het papier een leuk randje geven!

Kaartje van servetten kaartjes van servetten

Tip! Versier je kaartje met watervaste stift met bijvoorbeeld hand lettering

De kaartjes zijn zo al leuk maar ik kon het niet laten om één van de kaartjes een gehaakt randje te geven. Met watervaste stift heb ik afgetekend waar de gaatjes moesten komen. De lijnen en stippen zijn later met aceton te verwijderen! Benieuwd hoe je een gehaakt randje om een kaartje maakt? In dit logje leg ik dit uit + een filmpje.

gehaakt kaartje van servet kaartje met gehaakt randje

Als je de dametjes van te voren los knipt en daarna plastificeert kan je ze als labels gebruiken maar je kan er ook een slinger van maken of de losse dames gebruiken om weer op een label of kaartje te plakken.

zakje met slingerVoor een slinger heb ik 7 dametjes en 6 bloemetjes uitgeknipt en deze allemaal geplastificeerd, na het uitknippen (let op dat randje er om heen!) heb ik ze met een driedubbel naaigaren vast gestikt. Omdat het slingertje een kadootje was heb ik hem in een zakje gedaan welke weer is dichtgemaakt met een restje servet.

slinger van servetten slinger van servetten collage slinger voor het raam

Ondanks dat de matroesjka’s zo al leuk genoeg zijn kan je ze ook leuk gebruiken om labels of kaartjes te versieren! Zo knipte ik een label uit een mooi papiertje, een stukje tape er op en een dametje daar weer boven op!

label

Uiteindelijk maakte ik van de verschillende postitems een kleine themapost voor iemand die dol is op Matroesjka’s. Leuk om iemand zo te kunnen verrassen!

post voor Jacky

Oh en al sluitsticker doen ze het ook al zo leuk!

sluitsticker

Mocht je nou dé tip hebben om servetten voor post te kunnen gebruiken dan hoor ik het graag. Ik heb de mod podge klaar staan om die op papier uit te proberen en heb ook al aan dubbelzijdig plakplastic gedacht. Zodra ik meer handige tips heb horen jullie dat natuurlijk.

envelop met kaartje

Liefs, Ruchama

PS. Van Bianca kreeg ik de volgende tip om van servetten papier te maken! In het onderstaande filmpje wordt het duidelijk uitgelegd. Ik ga het zo gelijk uit proberen!