Tags

, , , , , , ,

Deel II met tips, PDF vol lettertypes als voorbeeld en stap voor stap beschrijving voor het tekenen van quotes staat ook online!

Butterfly Quote

Ben jij als postliefhebber ook zo dol op mooie letters en handschriften? En stiekem jaloers op de prachtige handgeschreven quotes en alle lettertypes die je tegenwoordig op internet ziet? Ik wel! Vaak ligt er dan een drempel, het idee dat een ander dat wel kan en jij niet. De ander heeft er vast talent voor… onzin!

postfabriek

De laatste tijd zie je dat het kalligraferen en hand lettering weer ‘in’ is. Steeds meer mensen gaan handgeschreven letters opnieuw waarderen en maken de mooiste dingen. Vooral op Instagram zie je regelmatig mooie letters voorbij komen en dan gaat het kriebelen! Ik heb (ergens achter in een kast) een kalligrafeer-cursus liggen, ik heb zo’n kalligrafeerstift waar je heerlijk ‘vals’ mee kan spelen en zo de mooiste zinnen schrijft. Zelfs een kalligrafeer pen waar mijn handschrift gelijk mooier van wordt en toch doe ik het te weinig. Maar ook omdat je met een kalligrafeer pen toch in 1 stijl letters blijft hangen. Terwijl het leuke van handlettering vind ik juist het gebruik van allemaal verschillende lettertypes en verschillende diktes/hoogtes door elkaar.

De laatste tijd wil het freubelen nog niet en het leek mij een mooie kans om eens aan mijn hand lettering te werken want meer dan twee a drie lettertypes gebruikte ik niet in mijn post. Ik heb nog even gekeken naar boeken over hand lettering, waar er zoveel van te vinden zijn dat ik niet kon kiezen en besloot het gewoon te doen! Hup, pen en papier en voorbeeldjes zoeken. Zoals ik al zei staat Instagram en vooral de tag #handlettering vol met prachtige letters. Omdat Instagram zo snel bijgewerkt wordt met nieuwe foto’s maak ik regelmatig screenshots van de letters die ik mooi vind zodat ik ze later weer terug kan vinden. Inmiddels staat mijn mapje screenshots dan ook al bomvol met handlettering foto’s van anderen…

SCREENSHOTS

Ik heb dan ook wat kladblaadjes en een pen gepakt en ben simpelweg na gaan tekenen. De letters die ik mooi vond ben ik gaan oefenen, net zo lang tot ik alle boogjes en verbindingen door had en mijn eigen letters mooi vond.
En dat lukt niet in een keer en dat geeft niet! Ik kan je alleen maar aanraden heel veel kladblaadjes te gebruiken en gewoon woordjes te oefenen.

Oefenenn oefenen

oefenen 2

Begin niet gelijk met hele quotes want dat is alleen maar frustrerend. Voor je bij het derde woord bent zit er al een letter bij die niet naar je zin is en begin je weer opnieuw. Het doet er niet toe wat je op of overschrijft van een foto. Ik heb zelf de meest gekke woorden geschreven, alleen om de letters door te krijgen.

Zodra ik een lettertype onder de knie had schreef ik hem in een notitieboekje uit. Ik maak hier een letter-boekje van zodat ik hem er altijd bij kan pakken om inspiratie op te doen of om te zien hoe ik een letter het mooiste kan maken.

Schrift

Juist omdat het freubelen niet lukte werkte dit handlettering zo verslavend. Ik vind het zo leuk om te doen! Maar het werkt (voor mij) ook ontspannend, niet de druk om iets creatiefs te moeten maken en toch creatief bezig te zijn. Ik ben gewoon op een dinsdagavond begonnen en wilde woensdagochtend gelijk verder. Het weekend ging ik naar zee en kon ik de letters die ik had geoefend gelijk op de kaartjes gebruiken. Het maakt een handgeschreven kaartje nog leuker om te schrijven en te ontvangen. Het is zo leuk om verschillende lettertypes uit je eigen vingers en pen te krijgen! Om te zien wat een leuke of mooie combinatie is en steeds weer nieuwe letters te ontdekken.

Adressen Proost  Bedankkaartje

Ook als je niet van de creatieve post bent kan je handlettering heel goed, of juist goed gebruiken. De letters staan prachtig op een simpele envelop! Een adres kan nog best lastig zijn om goed op papier te krijgen dus als je wat onzeker bent over de (combinatie van) letters kan je ze ook eerst op een kladje oefenen.

Adres Rox

De ‘Postbode, dit is een jarige’ is het oorspronkelijke idee van Lies (LykkeLijstje) en is als stempel bij Moosmade (helaas tijdelijk niet) te koop!

Envelop Marlieke

Tip! Let er wel op dat je geen letters vergeet! Juist door het overschrijven of zo geconcentreerd met de letters bezig zijn wil er nog wel eens een letter tussen uit glippen. Zo heette Nienke van de week al Nienk en Nieke hihi.

Naast de kaartjes probeerde ik het handlettering ook in de brief die ik schreef te verwerken. Je hebt hier wat minder mogelijkheden want je gaat niet een hele brief in een ander handschrift schrijven. Maar de aanhef of een mooie quote die bij hetgeen waar je over schrijft past, dat kan altijd!

Brief Marlieke Brief Marlieke 2

Ook waagde ik me toen ik een aantal lettertypes onder de knie had aan quotes. Eerst door een mooie maar simpele quote gewoon over te schrijven. Lijkt simpel maar een onbekend lettertype kan zo lastig zijn! Juist omdat je eigen handschrift (ik schrijf redelijk rond of juist schuin) er door heen schemert. Het duurt even voor je een ander lettertype over kan nemen.

Tip! Je hoeft niet gelijk met pen te beginnen, mocht je het prettig vinden kan je ook een potlood, gum en liniaal gebruiken! Je kan hulplijntjes tekenen voor de hoogte van de letters.

happy thoughts Quote

Letter writing

Zoals je misschien al is opgevallen is het gebruiken van verschillende diktes pennen en daarmee letters erg mooi. Ik ben begonnen met een simpele (watervaste) fineliner van Hema (in F, M en B) en dat werkte prima! De rest van de pennen had ik al in huis en ben ik gewoon uit gaan proberen. De hele dunne pennen (0,1 – 0,2 en 0,3 mm) zijn wat lastiger te vinden. Pipoos heeft een setje van 5 voor €9,95 maar ik koop ze los bij de KantoorExpert hier in het dorp voor €2,50 p.s.

Pennen

Naast zwarte letters kunnen witte letters (of natuurlijk gekleurde letters) ook heel mooi zijn. Voor witte letters gebruik ik eigenlijk altijd een witte gelpen van de Hema voor €0,95 en doet het prima! Omdat deze niet watervast is heb ik voor een ander project al eens een wat dikkere punt aangeschaft. Deze komt van de Bruna en was rond de €3,-

Witte pennen

Ik ben benieuwd of je na het lezen van deze blog het aandurft gewoon te beginnen. Op de letters die je op de foto hierboven bij ‘Post’ ziet en een wat schuiner lettertype en mijn eigen handschrift na gebruikte ik de rest van de lettertypes nooit. Met wat oefenen en gewoon doen kom je dus al een heel eind!

Liefs, Ruchama