Herinner je je nog hoe je hele middagen kon zitten kleuren en hoe heerlijk dat was? Dat kleuren, zonder kritisch te zijn, puur om het plezier en de ontspanning is wat heel veel (jong)volwassenen hebben herontdekt. Het is een ware hype in Nederland – kleuren voor volwassen.

 Kleuren voor volwassenen (2)

 Mocht je mij op instagram volgen dan kan het niet anders dan dat het je is opgevallen dat ook ik weer aan het kleuren ben geslagen. En ik kan op mijn beurt niet anders dan zeggen dat ik verslaafd ben! Onder  #ruchkleurt (op deze site kan je zonder account toch alle foto’s met die tag zien) plaats ik al mijn kleurfoto’s. Wanneer zijn we gestopt met het ontspannen kleuren en creeëren. Als volwassenen zijn we vaak zo geneigd om onszelf en ons werk zo te bekritiseren dat het voor de meeste mensen helemaal niet leuk meer is om iets te maken.

#ruchkleurt

Met post maken proberen we daar natuurlijk al heel anders naar te kijken, dat het echt niet alleen draait om het eindresultaat maar vooral om het hele proces, het plezier er in hebben en lekker bezig zijn! En het kleuren is ook een hele fijne manier om meer te ontspannen!

IMG_20140703_143453

De kleurboeken voor volwassenen poppen uit de grond als paddenstoelen! Zo heb je de ‘enige echte kleurboeken voor volwassenen’ in een deel I, deel II (beide ruim A5) en een reis editie (iets kleiner en dus mooi handzaam dan A5). Maar ook ‘Creatief kleuren voor volwassen’ (A4) en ´De Geheime Tuin´ (vierkant) wat naast een kleurboek ook nog eens een zoekboek is.

In augustus komt er zelfs een kleuragenda uit en voor september staan er onder andere een neon, deel III, sprookjes, voor grote kinderen en mandala boek op de planning! Voor de liefhebbers is er een Facebookgroep, waar ieders gekleurde platen worden geshowd, hier kan je ook kijken welk boek je het leukste lijkt voor je er eentje aanschaft. Ook hebben ze een blog met previews, interviews en tips! Alle boeken zijn o.a. bij Bol.com, Bruna, Ako en andere boekhandels te koop!

de reiseditie heeft een handig formaat, stevig papier en een ringband, ideaal om mee te nemen!

de reiseditie heeft een handig formaat, stevig papier en een ringband, ideaal om mee te nemen!

De makers van ´De Geheime Tuin´ hebben mijn twee lievelings bezigheden gecombineerd – post maken en kleuren! Een tijdje geleden kwam dit te leuke kaartenboekje uit met 20 stevige kaarten die je zelf in kan kleuren.

IMAG2638_1_1_1

Zoals de titel al doet vermoeden, zijn alle kaarten in het tuin thema. Bloemen, vogels, dieren, bomen en zelfs een vogelverschrikker hihi. Toen ik het boekje net binnen had heb ik voor op Instagram een filmpje gemaakt. Hier mogen de filmpjes maar 15 seconden zijn dus dat is erg kort.

Gelukkig bestaat er op youtube de optie om een filmpje langzaam af te spelen, zo kan je alle kaarten uit het boekje beter bekijken. Zoals je ziet heeft elk kaart ook een mooi postzegelkadertje en een klein detail zoals een bijtje of bloemetje.

snelheid aanpassen

IMAG2648_1

IMAG2583 IMAG2591_1

Je kan de kaarten natuurlijk zelf kleuren, maar mocht je zelf niet zo’n kleurtype zijn maar je postvriendinnen wel, dan zijn ze ook leuk om leeg mee te sturen met je post! Het is afhankelijk van je budget en persoonlijke smaak waar jij het liefste mee kleurt maar ik zelf  gebruik voor de kaarten Stabilo 88 point (fineliners) omdat je hiermee mooie dunne lijntjes kan maken. Ik kleur dan de vakjes in met Stabilo green colors potloden. Jammer genoeg is het papier niet echt geschikt voor aquarelpotloden i.c.m. water – droog kleuren kan natuurlijk wel! Ondanks dat de kaarten al leuk van zich zijn kan je ze ook nog versieren met stempels!

Kleuren voor volwassenen2 IMAG1378_1_1 (1)

Kleuren en post maken is ook nog eens leuk te combineren. Zo stuurde ik van de winter iemand een verhuiskaartje met daarbij een stuk huisjeskleurplaat om zelf nog in te kleuren. Maar je kan van een ingekleurde plaat ook enveloppen en kaartjes maken. Het is nog best lastig om je mooie plaat zomaar te gebruiken voor de post, maar als je er een ander blij kan maken is het toch weer leuk! Ik kies de platen uit die een beetje zijn doorgedrukt of een achterkant hebben die ik toch niet wil kleuren. Door het gebruik van kleurplaten heb je wel heel origineel papier!

Kleuren voor volwassenen

Zo maakte ik van deze flamingoplaat een envelop voor een flamingofanaat, met een pakje stickers die ik nog had liggen. Heel simpel maar wel ‘one of a kind’ en dat is extra leuk!

 DSC_3604

Omdat de Postfabriek toch een blog over post blijft, ga ik niet teveel uitwijden over tips van materiaal, kleurboeken en verkooppunten. Mocht je hier vragen over hebben, stuur me dan gerust een mailtje of stel je vraag op Instagram – dan help ik je graag!

IMAG1435_1

Liefs, Ruchama