Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Van een lezer kregen we de vraag of we misschien tips hadden voor het toevoegen van een handgemaakt detail aan een geboortekaartje, maar ook leuke adresjes om geboortekaartjes te laten maken. Aangezien ik (Kim) hoogzwanger ben, werd ik natuurlijk meteen enthousiast van deze vraag. Vandaag dus een aantal tips voor geboortekaartjes op een rijtje!

Er zijn op internet allerlei adressen waar je terecht kunt voor geboortekaartjes. De adressen waar je zelf een kaartje kunt ontwerpen zijn makkelijk te vinden via Google, maar er is nog zoveel meer!

Geboortekaartjes op maat: tips voor adresjes

Theeduif
We hebben al eens eerder geschreven over de geweldige kaarten van Theeduif. Nou maken de dames niet alleen wenskaarten, maar kun je bij hen ook een kaart op maat laten maken zoals bijvoorbeeld een geboortekaartje! Je krijgt dan een ontwerp op maat en vervolgens wordt elk kaartje met de hand gestempeld. Heel bijzonder, want zo is elk kaartje uniek. Vervolgens zorgen Alexandra en Geertje er ook nog eens voor dat jouw kaartjes allemaal gepost worden. Kortom: jij hebt er geen omkijken meer naar, je hoeft alleen maar je inspraak te geven op het ontwerp, het ontwerp goed te keuren en de details na de geboorte en een excel bestand met adressen aan te leveren. Wil je meer weten, lees dan hier over de werkwijze, hier over bestellingen op maat of neem gewoon contact op met Theeduif.

Kaartje via Theeduif

Kaartje via Theeduif

Letterpress
Letterpress is een oude druktechniek die vandaag de dag nog maar weinig wordt toegepast. Gelukkig zijn er nog genoeg adresjes te vinden die wél via deze druktechniek werken, want er zijn hele mooie dingen mee mogelijk. Bij deze techniek wordt er namelijk gebruik gemaakt van letterlijke drukkracht, waardoor er diepte ontstaat in het papier. Zo kunnen bijv. letters of illustraties naar voren komen, terwijl de achtergrond wat dieper ligt. Het is een bewerkelijke techniek, aangezien er voor elk ontwerp een speciale drukplaat gemaakt moet worden. Een kaartje via Letterpress is dan ook niet goedkoop (denk al gauw aan zeker €3,- per kaart)! Omdat je van een geboortekaartje vaak veel exemplaren nodig hebt, is het echter een hele mooie techniek om hiervoor te gebruiken.  Vanwege de bewerkelijke techniek, is het ontwerp voor een letterpress kaartje vaak simpel met maar een aantal kleuren. Het wordt gedrukt op stevig, heel mooi papier. En natuurlijk is er van alles mogelijk qua soorten kleuren, papiersoorten etc.

Kaartje via Letterpers.nl

Kaartje van Letterpers.nl

Kaartje ontworpen en gedrukt bij Met Inkt

Kaartje van Met Inkt

Voor Letterpress geboortekaartjes kun je bijvoorbeeld terecht bij Met Inkt, Letterpresswinkel, Letterpers en Loveletterpress.

Grafisch vormgevers/illustratoren
Als je een uniek kaartje wil, maar zelf niet zo goed bent in ontwerpen en de eerde genoemde opties je niet aanspreken kun je ook een grafisch vormgever of illustrator inhuren om jouw kaartje te ontwerpen. Op het gebied van vormgeving is bijna alles mogelijk, dus is het heel erg afhankelijk van jouw smaak wie je inhuurt. Vraag eens rond in je omgeving, wellicht zijn er nog wel mensen die iemand weten. Sommige illustratoren of ontwerpers willen ook voor een bekende best een geboortekaartje ontwerpen, terwijl ze dat normaal gesproken niet aanbieden als dienst. Maar ook als je iemand kent die fantastisch kan tekenen of mooie schilderijtjes maakt, zou je diegene kunnen vragen om de illustratie voor het kaartje te maken!

Kaartje via Mino Papersweets

Ken je zelf geen mensen die een ontwerp voor je kunnen maken, heb ik hier een aantal ontwerpers op een rijtje gezet die ieder weer een heel andere stijl hebben: 
Aureline
VanBregje
Ankepanke
It’s simply Max
Kaartje Natuurlijk
Kaartje of Kip
Doepa

Fotografie
Een laatste optie voor een uniek kaartje is gebruik te maken van fotografie. Het voordeel hiervan is dat het kaartje wel heel erg persoonlijk is, want wat is er nu persoonlijker dan een foto? Je kunt voordat je kindje er is al een mooie foto maken of laten maken van iets wat jou, je gezin of je kindje symboliseert of heel speciaal is voor je. Een andere optie is om wanneer je kindje geboren is, een foto van je kindje te maken en te gebruiken voor het kaartje. Als je alles van tevoren geregeld wil hebben, is het niet handig.. Want de foto kun je natuurlijk pas maken na de geboorte. Op allerlei plekken op internet kun je fotokaarten laten drukken, waardoor je het wel allemaal zelf kunt regelen. Je kunt ook een professionele fotograaf inhuren, er zijn er ook die je dan het drukwerk uit handen nemen. Omdat voor het inhuren van een fotograaf het handig is als deze dicht bij je in de buurt woont, kun je hiervoor het beste zelf even op zoek via Google naar een fotograaf bij jou in de buurt!

Ook erg leuk! De combinatie van fotografie en illustratie van Evaroos

Kaartje voor een tweeling van Evaroos

Een beetje handgemaakt toevoegen aan je geboortekaartje

Misschien heb je al volop ideetjes voor een kaartje, iemand gevonden die het voor je gaat maken of zelf een kaartje ontworpen wat klaar ligt voor de drukkerij.. Maar wil je toch nog een handgemaakt of uniek detail toevoegen aan je kaartje of de enveloppe waarin je deze verstuurt. Een aantal ideetjes op een rijtje.

Stempelen met inkt
Een eerste optie is om op je enveloppe of eventueel je kaartje te stempelen. Je kunt helemaal zelf een stempel ontwerpen of de ontwerper van je kaartje vragen om een stempel te ontwerpen die helemaal bij je kaartje past. De stempel kun je dan bijvoorbeeld laten maken bij Studio Stempel of de Stempelfabriek.

Een andere optie is om een naamstempel te laten maken, dit kan bijvoorbeeld bij Miss Honeybird. Zij verkoopt deze en deze versie en je kunt bij haar zelfs een stempel laten ontwerpen met de namen van het hele gezin. En weet je de naam niet van tevoren, maar wil je wel al aan het stempelen? Dan kun je ook de new baby stempel bestellen.

Naamstempel van Miss Honeybird

Natuurlijk kun je bijv. ook een naamstempel laten ontwerpen bij de stempelgalerie in Deventer, waar we ook al eens een logje over geschreven hebben. Op de website kun je een lettertype kiezen en een stempel bestellen.

Hoe gebruik je de stempel vervolgens? Denk bijv. aan het stempelen van een label, wat je aan je geboortekaartje bevestigt. Of stempel op stickerpapier en knip hier je eigen sluitstickers uit. Stempel als detail op de achterkant van je kaartje.. Of stempel op de achterkant van je enveloppe.

Lakstempel
Een wat luxere optie is om een lakstempel aan te schaffen met bijv. het initiaal van jouw gezin (de eerste letter van de achternaam) of de eerste letter van de naam van je kindje. Je kunt ook een lakstempel laten maken. Als je voor je geboortekaartje hebt gekozen voor een wat klassieker ontwerp, is het prachtig om je enveloppe met een lakstempel af te sluiten. Als je dit echt heel netjes wil doen en wil voorkomen dat je met een aansteker een lakstaafje moet smelten voor 100 kaartjes, kun je dit het beste doen met een lakpistool. Zo krijg je keurig ronde lakstempels.

Lakstempels kun je o.a. laten maken bij de Posthumuswinkel (ook de bron van de foto)

Blinddrukstempel
Een andere manier om een prachtig detail aan je enveloppe toe te voegen, heel mooi bij bijv. een Letterpresskaartje, is een blinddrukstempel laten maken. Met zo’n stempel druk je een reliëf in het papier, zonder dat je inkt hoeft te gebruiken. Dit kan bijv. ook bij de Posthumuswinkel.

Blinddrukstempel van Stempels.nl

Persoonlijke postzegel
Op elk geboortekaartje moet je natuurlijk een postzegel plakken. Een leuke manier om een uniek detail toe te voegen aan je kaartje is om via PostNL een persoonlijke postzegel te laten maken (€9,95 per velletje van 10). Je kunt hier een apart ontwerp voor (laten) maken of een detail van je geboortekaartje als postzegel laten drukken.

Voor de Postfabriek hebben we met ons nieuwe logo ook een eigen postzegel laten maken

Handgemaakte enveloppen
Een ander idee is om zelf je enveloppen te maken. Je moet hiervoor wel van tevoren precies weten wat het formaat van jouw geboortekaartje wordt of voor een standaard formaat kiezen. Via bijv. Postpapierenzo kun je een mal kopen voor een standaard enveloppenmaat. Een optie is ook de Envelope Punch Board van Stampin Up te kopen, waarmee je vele formaten (maar liefst 66) enveloppen kunt maken. Een derde optie is om een proefenveloppe te vouwen en deze om te trekken op een plastic placemat (bijv. te krijgen bij Xenos) en deze uit te snijden en als mal te gebruiken. Als papier kun je kiezen voor oude tijdschriften, oude landkaarten, oude atlassen of natuurboeken van de kringloopwinkel of om het meer op een kindje toe te spitsen tweedehands prentenboeken van de kringloopwinkel. Het is natuurlijk een hele klus, vooral als je veel kaartjes wil versturen, maar zorgt ook voor unieke kaartjes.

Al deze ideetjes zou je ook kunnen combineren! Zo is een enveloppe met een handgeschreven adres verzegeld met een lakstempel wel echt helemaal af!

Adressen
Een andere mogelijkheid om een uniek, persoonlijk detail toe te voegen is om alle adressen met de hand te schrijven. Je kunt dit doen op de enveloppen zelf, heb je deze nog niet of ben je bang dat je veel foutjes kunt maken.. Kies er dan voor de adressen op etiketten te schrijven. Zodra je kaartjes klaar zijn, hoef je de adressen dan alleen nog maar op te plakken. Je kunt de adressen in je netste handschrift schrijven, met een kalligrafeer pen voor extra sierlijkheid of wil je écht voluit: handletteren. Je kunt ook kiezen voor een combinatie, bijv. de adressen van directe familie hand letteren en de rest van de adressen gewoon netjes uitschrijven.

Handlettering adressen door Ruchama

Of, type alle adressen uit met de typemachine!

Bovenstaande tips kun je natuurlijk ook heel goed met elkaar combineren: een handgemaakte enveloppe met een handgeschreven adres, een persoonlijke postzegel en een stempel of lakzegel op de achterkant!

Handgemaakt detail aan het kaartje toevoegen
Een standaard kaartje, een handgemaakt kaartje of een kaartje wat je hebt laten maken kun je ook een detail mee geven in de vorm van een tag. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige foto van je pasgeboren kindje, waar je een tag aan hangt met alle informatie: naam, geb. datum en overige details. Het nadeel is dat je die info pas hebt na de geboorte, dus een andere keuze is ook om een kaartje te laten maken bij een drukker met daarop alle informatie over de geboorte waar je een tag aan hangt met bijv. je adresgegevens en telefoonnummer!

Je kunt ook met een lintje of een touwtje een strikje om het kaartje heen binden. Of laat een sticker maken met de gegevens, die je vervolgens op het kaartje erbij plakt.

Helemaal handgemaakt
Voor degene die er écht helemaal voor wil gaan, is het natuurlijk ook mogelijk om je hele kaartje zelf te maken. Wat leuk is, is vooral heel afhankelijk van wat je zelf mooi vindt en voor jou past bij een geboortekaartje. Wil je een wat klassieker ontwerp, kun je bijvoorbeeld kiezen voor handgeschept papier met een roze of blauw lintje op de voorkant en aan de binnenkant een pergamijn velletje met alle informatie erop. Wil je iets wat moderner is, denk dan aan het combineren van verschillende papiersoorten die je met een lintje aan elkaar hangt: op het voorste en kleinste papiertje de naam en geboortedatum, op het tweede blaadje de details over de geboorte en op het derde velletje de contactgegevens en uitnodiging voor een kraamfeest of info over de mogelijkheden tot kraamvisite. Je kunt de info uitprinten en opplakken, maar het is ook heel leuk en uniek om het op de typemachine uit te typen (en bijv. te kopiëren, als je wil voorkomen dat je heel veel moet typen!). Op dit moment zit bij mijzelf mijn 33 weken zwanger dikke buik teveel in de weg om lekker te kunnen knutselen, dus voorbeeldjes heb ik helaas niet kunnen maken. Wel kan ik je adviseren om vooral eens rond te kijken op Pinterest, zoek op birth announcement en je komt echt van alles tegen! Zoek daarnaast eens op Etsy naar birth announcements, want ook daar staan prachtige (handgemaakte) dingen op én kun je unieke ontwerpers vinden die prachtige dingen maken. Geef vooral niet te snel op, want soms moet je een hoop lelijke kaartjes bekijken of een paar keer doorklikken om ineens die échte parel te spotten!

Tot slot: wees creatief met..
Papiersoorten: denk aan gekleurd papier, handgeschept papier, kraft papier, stevig papier, een combinatie van verschillende papiersoorten of maak er iets helemaal geks van en laat mini rompertjes drukken als kaartjes bijv.
Formaat: denk aan een label, een kaartje in een andere vorm, een heel klein of juist heel groot kaartje etc.
Tekst: voeg een gedichtje, mooie quote, stukje songtekst of een hartverwarmende zelfgeschreven zin toe. Misschien heeft het oudere broertje/zusje wel een prachtige uitspraak gedaan? Zet die er bijv. bij op het kaartje! Of wees creatief met de wijze waarop je alle informatie formuleert: als een recept, in dichtvorm etc.

Omdat er ontzettend veel moois is om te laten zien op het gebied van geboortekaartjes, wil ik een deel 2 maken bestaande uit inspiratiefoto’s. Heb jij zelf een bijzonder geboortekaartje gemaakt of laten maken voor jouw kindje? Of een bijzonder handgemaakt detail toegevoegd aan jouw kaartje? Stuur dan je foto met toelichting (in hooguit een paar zinnen) naar info@postfabriek.nl en wie weet komt jouw foto wel in het volgende inspiratie-logje te staan!

Liefs,
Kim