Tags

, , , , , ,

Handgeschreven berichtjes kunnen ook met stoepkrijt!

Handgeschreven berichten: met pen of stoepkrijt!

Waar denk jij aan als je aan handgeschreven denkt? Ik denk meteen aan woorden in kaartjes of brieven. Dus denk ik automatisch aan pen en papier. Maar er zijn ook andere materialen waarmee je een handgeschreven boodschap kan schrijven. In een blogje over post ín huis bezorgen, vertelde ik al dat post niet door een postbode gebracht hoeft te worden om post te zijn. En ook niet door een brievenbus hoeft te vallen. Vandaag laat ik je een andere manier zien waarop je handgeschreven boodschappen kan ‘bezorgen’.

poezie

Als kind speelde ik zo vaak met stoepkrijt dat een buurvrouw er zelfs over schreef in mijn poëziealbum.

De straten in mijn buurt zijn in de zomer vaak fel gekleurd. De buurtkinderen maken tekeningen, spelen spelletjes en organiseren speurtochten voor elkaar met stoepkrijt. Ik vind het prachtig om te zien hoe in één middag het asfalt en de stoeptegels van saai grijs in een vrolijk gekleurd geheel veranderen. Tijdens de wandelingen met mijn hond sta ik regelmatig even stil om naar een tekening te kijken of volg ik een stukje van een speurtocht. Nieuwsgierig zoek ik naar een volgende pijl en lach om de opdrachtjes die tussendoor geschreven staan. Ik denk terug aan mijn kindertijd, waarin ik ook heel veel met stoepkrijt speelde. Een buurvrouw schreef er zelfs een versje over in mijn poëziealbum! Wanneer ben ik eigenlijk met stoepkrijten gestopt? En waarom? Ik kon geen goede reden bedenken en ging deze week weer in mooie jurken, stoepen kleuren op mijn hurken.

krijten

Als kinderen op straat tekenen met stoepkrijt, wordt ze nooit gevraagd wat ze aan het doen zijn. Ze zijn gewoon aan het stoepkrijten, dat zie je toch zo?! Maar toen ik voor mijn huis de eerste lijntjes trok met een krijtje, kwam een buurvrouw meteen nieuwsgierig kijken en ze vroeg wat ik ging doen. Ik voelde me eerlijk gezegd ook wel een beetje vreemd. Natuurlijk heb ik als volwassene wel vaker iets met stoepkrijt gemaakt. Maar dat was altijd samen met mijn oppaskindje! Nu stond ik als volwassene alleen op straat met een krijtje in mijn hand en het voelde zelfs een beetje stiekem. Ik moest me even over dat onwennige gevoel heen zetten. Maar toen ik vanuit mijn raam een foto van mijn eerste handgeschreven stoepkrijtboodschap ging maken, zag ik glimlachende mensen! Mijn boodschap was aangekomen! Zo ontdekte ik hoe geweldig stoepkrijt eigenlijk is. Een handgeschreven berichtje op een kaart schrijf je meestal gericht naar iemand. Maar met een stoepkrijtbericht bereik je een heleboel voorbijgangers. Eigenlijk schrijf je een kaartje aan een heleboel mensen tegelijk! Denkend aan de kettingreactie waarover Geertje Couwenbergh schreef in haar boek HARTCORE leek het me geweldig leuk om op deze manier een glimlach door te geven. En zo ging ik, ‘gewapend’ met mijn stoepkrijtjes, door Hengelo om aan voorbijgangers stoepkrijtberichten te ‘bezorgen’.

goedemorgen

Mijn eerste stoepkrijtbericht waarvan voorbijgangers gingen glimlachen.

fijnedag

Wat wens je iemand zoal toe als je een kaartje schrijft? Deze wensen kan je ook schrijven aan iedereen die voorbij loopt. Wens bijvoorbeeld je buren een goedemorgen of fijne dag toe.

goedereis

Neem je ook ’s morgens vroeg de trein? Ik nam een krijtje mee om alle mensen op het station een goede reis toe te wensen. Ik schreef de tekst zo dat deze uit het raam van de trein gelezen kon worden.

beyoutiful

Je kan ook je favoriete quote delen. Misschien inspireer je iemand om anders naar zichzelf, de omgeving of het leven te kijken?

compliment

Een mooie manier om iemand een glimlach te bezorgen is het geven van een compliment. Misschien kan je er een paar verzinnen die voor iedereen van toepassing is. En weet je wat een groot voordeel van stoepkrijt is? Alles wat je maakt is tijdelijk. Een regenbuitje spoelt alles weer weg. Zo is er gauw weer ruimte voor nieuwe boodschappen en je hoeft niet onzeker te zijn over de schoonheid. Een “foutje” spoelt zo weer weg.

 Persoonlijk bericht

veelgeluk1

Hoewel waarschijnlijk meerdere mensen je boodschap zullen zien, is een stoepkrijtbericht ook een leuke manier om iets te schrijven voor één persoon. Verras je jarige vriendin eens met een felicitatie op haar stoep als ze ’s morgens naar haar werk gaat. Of wens je partner op deze manier heel veel succes toe als hij/zij een spannend gesprek heeft. Hou je wel rekening met het weer? Misschien kan je de weersvoorspellingen even bekijken voordat je je boodschap gaat ‘bezorgen’. Want het is heel fijn dat deze berichtjes uiteindelijk zullen wegspoelen door een regenbui, maar het is wel leuk als ze eerst gelezen worden.

 Speurtocht

pijl

Toen de Postfabriek nog maar net bestond, werden we al gevraagd voor ons  eerste interview. Ruchama en Kim kwamen naar Hengelo, omdat het interview bij mij thuis zou plaatsvinden. Kim woont aan de andere kant van Nederland, de afstand tussen mij en Ruchama is minder groot en daarom was zij al eens bij mij op bezoek geweest. Maar voor Kim was dit de eerste keer. Ze had haar rijbewijs nog niet zo lang en reed ze niet alleen voor het eerst naar Hengelo, maar ook voor het eerst zo’n lang stuk! Ze gaf aan dat ze vooral parkeren soms een beetje spannend vindt. Daarom besloot ik samen met Ruchama om haar te helpen. In dit soort situaties is stoepkrijt erg handig. Vanaf het begin van mijn straat tekenden we grote pijlen om haar naar een grote parkeerplaats naast mijn huis te begeleiden. Maar je kan ook zomaar een speurtocht voor iemand organiseren! Begeleid een vriendin op deze manier naar een verrassingspicknick of met een kleine omweg (lees:mooie route) naar je huis voor een kopje thee!

 Kom je buiten spelen?

buitenspelenbuitenspelen

Omdat ik zelf veel plezier beleefde tijdens het bezorgen van stoepkrijtberichten, wilde ik een vriendin ook eens meevragen. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik iemand voor het laatst had gevraagd om buiten te komen spelen. Maar vanaf nu ga ik het vaker doen! Heb jij na het lezen van dit blogje zin gekregen om met stoepkrijt te spelen? Misschien kan je ook een vriendin meevragen. En nodig haar eens uit per post in plaats van een berichtje op Whatsapp of Facebook!

Veel plezier!

Lieve groetjes, Nienke.