Tags

, , , , , , ,

Zee PL 8

Pocket Letters, het lijkt wel of je er dol op bent of juist niks mee, misschien zelfs wel een beetje een hekel aan, hebt. Ik hang er nog er tussen in. Uit de reacties op het logje van twee weken geleden bleek wel dat er genoeg postliefhebbers zijn die nog niks met dit concept hebben, maar wél nieuwsgierig worden nu ze een ander beeld krijgen van de normaal toch wel erg scrapachtige pocket letter. Zoals ik ook al aangaf, is de PL zoals hij meestal wordt gemaakt niet mijn manier en niet mijn stijl. Toch kriebelt het nog steeds om er mijn eigen ding van te maken. En ik kan je vertellen, dat valt me niet mee!

Ik begin heel enthousiast met een thema, verzamel alle mooie papiertjes die ik heb en heb genoeg ideeën. Maar dan… Ik lijk elke keer vast te lopen op de achtergrond omdat ik kies voor een mooie plaat. Dan vind ik het zonde om er teveel overheen te plakken of er teveel een los geheel van te maken. Zou het makkelijker werken als ik meerdere kleine kaartjes maak in plaats van één grote plaat? Ik weet het nog niet… Ik ben erg zoekende en in die zoektocht ben ik de ene keer enthousiast en de andere keer blijf ik schuiven en twijfelen met die pokkeletter.

Zeethema voor Wilma

Zee PL 3

Toch geef ik niet zomaar op hoor! Voor Wilma ging ik aan de slag met een strandthema. We zijn beide dol op het strand van Egmond dus ik zocht door o.a. een stapel Roots naar mooie zeeplaatjes. Als achtergrond gebruik ik voor de ene kant een gedicht van Toon Hermans, uit een PUUR en aan de andere kant een wadfoto uit Roots. Hierop ga ik de rest van de Pocket Letter maken. Hoewel dit dus een stuk lastiger werkt, vind ik het uiteindelijk het mooiste geheel worden.

Zee PL 1

Omdat juist de zee zo heerlijk rustgevend kan zijn kies ik voor rustige versiering zoals een laagje zand in de onderste vakjes met op het strand gevonden schelpjes. De randjes plak ik dicht met een stukje dubbelzijdig tape zodat het zand wel kan verschuiven maar er niet uit valt. Ook gebruik ik prachtige plaatjes van verschillende zeevogels uit de Rizzla ‘Zo Leer Je Vogels Kennen’ spaarboekjes, gevonden op een rommelmarkt en op marktplaats. In de vakjes die ik toch nog wat leeg vind maar zonde vind om extra te beplakken stop ik opgerolde papiertjes, waarop zee-gedichtjes getypt staan. Zo vul ik de Pocket Letter zonder dat hij heel druk wordt. Met een paperclip schuif ik mijn opgerolde lievelingsfoto op perkamentpapier aan één van de hoesjes.

Zee PL 4

mooie plaatjes en kleine briefjes in de vakjes

Zee PL 5

Vastgeplakte schelpjes en een laagje zand

Zee PL 6 Zee PL 2

Zee PL 7

van een uitgeknipte schelp op karton maak ik een label

Zee PL 9

Zelfs de postzegels zijn in zee & strand thema

Hoewel het heel simpel lijkt, zit er dus best wat tijd en werk in deze Pocket Letter. Juist door het nog zo zoekende zijn en veel twijfelen. Normaal werk ik op gevoel en weet ik precies wat ik wil of hoe ik iets ga doen. Bij de Pocket Letters blijf ik maar schuiven en twijfelen. Daar komt waarschijnlijk mijn ontevreden gevoel vandaan, het is nog niet mijn manier van werken. En toch, ben ik na elke Pocket Letter tevreden want hoe lang én langzaam ik er ook over doe, hoeveel ik ook twijfel en halverwege weer verander, het wordt uiteindelijk wel naar mijn zin.

 

Typemachine thema voor Dineke

Typemachine PL 7

Naar aanleiding van mijn vorige logje, waar ik o.a. Dineke haar PL showde bood Dineke aan om een Pocket Letter in Typemachine thema te swappen (eenmalig iets voor elkaar maken) en daar ging ik graag op in. We spraken een einddatum af en waren beide ruim een week eerder klaar dus maandag zijn de Pocket Letters verzonden. Typemachines zijn helemaal mijn thema en ik bleek best veel plaatjes en materiaal te hebben maar oei, wat was het weer lastig. Ik ben niet gewend zoveel moeite te hebben met post maken… Mijn struikelblok is vooral het kiezen van een mooie plaat als achtergrond en er dan niks over heen durven plakken. De volgende keer ga ik aan de slag zonder plaat als achtergrond!

Typemachine PL 1

Typemachine PL 2

Ik heb eerst de plaat op een vel stevig kraftpapier geplakt en hierna op maat gesneden, in 9 kaartjes van 9 bij 6,5 centimeter. Zo heb ik gelijk stevige kaartjes en een achtergrond voor de achterkant. Voor de achterkant houd ik het kraftpapier als achtergrond en plak hier een grote uitgeknipte typemachine op. Het lijkt me leuk om hier uiteindelijk de brief uit te laten komen dus snijd vast een opening achter de rol in de plaat. Wanneer de kaartjes in de hoes zitten snijd ik op dezelfde plek ook een opening in de hoes. De brief komt dus op de hoes te liggen maar zit vast in de kaartjes.  Omdat er een stukje dicht zit tussen de twee vakjes in, maak ik een kleine inkeping in de brief op die plek.

Typemachine PL 3 Typemachine PL 4

 

Nu de basis klaar is kan ik de rest van de plaat en de kraftkaartjes gaan versieren en de vakjes gaan vullen. De stickers van ByKris passen zo leuk bij de plaat uit Flow magazine dat ik hem op de hoes plak. Zo is het en een versiering en kan Dineke hem loshalen om te gebruiken. Onder het etiket, op het kaartje zelf plak ik een uitgeknipt typemachientje zodat er geen lege plek achterblijft.

Verder versier ik de voorkant met o.a. typemachine toets stempels, een kaartje uit deze mooie kaartenset en nog meer uitgeknipte typemachientjes van het leuke BIRI papier.

Typemachine PL 10

Typemachine PL 9

de uiteindelijke voorkant

Op naar de achterkant! Hier is meer ruimte om wat te versieren en wat extraatjes toe te voegen. In mijn postkamer vind ik o.a. twee buttons die ik zelf ooit gekregen heb. Ze passen hier perfect bij dus ik besluit ze weg te geven. Met een stukje tape zet ik ze vast op een kaartje. Met mijn typemachine gerelateerde stempels maak ik wat mini labels en uit een oud scrapvel pons ik ‘liefs’ en Dineke haar naam. Zo begint mijn PL zich al aardig te vullen! Als laatste kopieer ik mijn collumn uit Zomer Magazine op een airmail papiertje zodat het makkelijk op te vouwen is en stop deze in één van de hoesjes. Als de collumn er uit wordt gehaald zie je een BIRI plaatje uit het leuke KieK inpakpapier geknipt. Oh nee, ook mijn mooie typemachine tapeje moet natuurlijk meegestuurd worden. En de persoonlijke postzegel die ik pas heb laten drukken!

Typemachine PL 6 Typemachine PL 5 Typemachine PL 8

Typemachine PL 11 Typemachine PL 12 Typemachine PL 13

Uiteindelijk zitten er heel wat uurtjes werk in deze Pocket Letter maar ben ik toch tevreden met hoe hij is geworden. Ik vind het naast met een thema werken ook heel fijn als ik er een kleurthema in kan verwerken en dat is wel gelukt! Op de voorkant juist rood, roze en groen en op de achterkant mint/blauw met rood. Diezelfde kleuren laat ik allemaal weer in de envelop terugkomen. Voor het huisnummer en de postcode gebruikte ik deze stempelset en een witte pen op een wenskaartzakje.

Typemachine PL 14

Typemachine PL 16

 

Typemachine Pocket Letter van Dineke

PL Dineke 1

Gisteren ontving ik ook de Pocket Letter van Dineke en ik was verrast te zien dat je Pocket Letters ook in een C6 envelop kan versturen! Hier was ik zelf nog niet opgekomen. Je vouwt hem door drieën en vouwt dan één van de drie hoesjes nog naar achter. Zo hou je er twee naast elkaar over en deze passen zo precies in de envelop. Erg handig!

Leuk ook om te zien dat zowel Dineke als ik rood hebben gebruikt in onze Pocket Letters. Ik ben dol op rood en vind het een prachtige kleur om post mee te maken. Deze typemachine PL komt dat ook extra mooi uit met het rood! Ook moedigt Dineke me aan om een volgende keer toch eens voor de losse kaartjes te gaan in plaats van een grote achtergrond plaat. Ik ben heel benieuwd of dit prettiger voor me zal werken, dit laat ik jullie weten!

PL Dineke 2 PL Dineke 3 PL Dineke 4 PL Dineke 5 PL Dineke 6

Hebben jullie je al aan een Pocket Letter durven wagen? Zodra ik mijn andere ideeën heb uitgewerkt kunnen jullie weer een logje verwachten!

Liefs, Ruchama