Tags

, , , , ,

IMAG3264

Door het Takketakketakketak PLING logje over mijn typemachine verzameling krijgen we regelmatig vragen over de (ver)koop van typemachines, maar ook waar nog lint wordt verkocht, hoe je de typemachine van de rem krijgt, waar dat ene knopje nou voor dient en mailtjes met trotse nieuwe aanwinsten.

Nu is het zo dat typemachines voor mij een liefde zijn en geen hobby die ik uitvoerig heb bestudeerd. De kennis die ik heb weet ik uit ervaring en niet door verstand van typemachines. Daardoor heb ik lang niet overal antwoord op en verwijs ik voor vragen over reparatie en nieuwe inktlinten altijd door naar de webwinkels met meer verstand van typemachines, zoals GTB kantoorartikelen die ons ook tipte over de correctieblaadjes.

Liefde voor typemachines in ZOMER magazine

DSC_1294

 

Maar vraag je mij om over mijn liefde voor typemachines te vertellen, dan zeg ik volmondig ja! En dat is wat Kris van ByKris deed, zij vroeg mij een column te schrijven voor het Sestra ZOMER magazine wat in Mei is uitgekomen. Vorig jaar stond de Postfabriek ook in ZOMER met een artikel over onze liefde voor post. In deze editie is er een aandacht besteed aan mijn grote liefde: typemachines. Naast mijn column vind je er ook een aantal leuke shopping tips met typemachine artikelen, tips voor het inktlint van Huub. En als klapper ook nog eens leuke labels en typemachinetoets stickers!

DSC_1326

inktlinten koop je nog bij GTB Kantoorartikelen

Liefde voor typemachines4

De leuke typemachine naamkaarthoudertjes koop je hier

Liefde voor typemachines3 Liefde voor typemachines2 DSC_1334

Tip om je typemachine soepel te laten typen

IMAG3285

Wat ook heel fijn is aan alle reacties op mijn typemachineverzameling, als de experts een reactie achterlaten op het logje en hun tips met ons delen. Zo ook Ryk van Dijk die afgelopen week een reactie plaatste met een erg fijne tip. Zelf heb ik me nog nooit gewaagd aan het schoonmaken en repareren van een typemachine. Daar had ik simpelweg de moed niet voor en mijn mooie typemachines doen het allemaal prima. Tot ik een tijd geleden in mijn onhandigheid een kommetje yoghurt uit mijn handen liet vallen, vol op mijn typemachine. Mijn mooie, groene Remington. Oh wat voelde ik me naar. Wat een stomme pech! Ik heb de typemachine zo goed als het kon schoongemaakt maar helaas waren de armpjes toch aangetast en was het typen niet meer te doen. Al die tijd heeft mijn typemachine in de kast gestaan en voelde ik me er rot over. Tot ik de tip van Ryk in zijn reactie las over het schoonmaken van oude schrijfmachines: “Wees voorzichtig met het gebruik van perslucht (compressor) voor je het weet blaas je een trekveertje uit de machine en dan is het zoeken waarom de machine niet goed werkt. Het smeren van de machine kan tegenwoordig het beste gebeuren met een busje WD40 (Action) sproei de machine er gerust mee in. Onderdelen die traag werken lopen weer als nieuw. Pas op voor de schrijfrol en de voedingsrollen. Daar mogen absoluut geen vetten op komen.” 

IMAG2854Natuurlijk ben ik gelijk bij Action gaan kijken en trof helaas, verstopt, een leeg schap aan. Er staan heel veel busjes olie en schoonmaakmiddelen te koop maar zorg er voor dat je de WD-40 hebt, deze kan geen kwaad voor je typemachine!

Gelukkig werden de flesjes de volgende dag aangevuld en kon ik het gaan testen. Ik heb mijn groene Remington er bij gepakt waarvan dus de meeste toetsen erg moeizaam gingen of wel omhoog maar dan bleven hangen.

Ik heb alle armpjes omhoog gezet en de spray tussen alle armpjes gespoten. En tot mijn grote verbazing werkt het! Alle toetsen werken weer naar behoren en daar ben ik érg blij mee!

Tip! Zorg er voor dat je er wat onder legt als de typemachine open is aan de onderkant. Spuit het liefste ook buiten of bij een open raam want het slaat op je keel!

IMAG3281

Andere tips die Ryk nog geeft over het inktlint:
“Ik las dat er mensen worstelen met hun schrijfmachinelint. Voor de Brother en de Hermes gebruikt men een groep 5/6 lint dat voorzien is van omschakelnietjes. Die zorgen er voor dat wanneer het lint op het eind is de omschakellippen in de machine wegdrukken waardoor het lint automatisch weer de andere kant op gaat. Olivetti machine gebruiken groep 8 als lintspoel en Olympia groep 1. Kijk vooral goed hoe het lint op de machine zit en op de juiste manier door de lintwipper gaat.

Tip! Het op de juiste manier afstellen van de machine is echter werk voor de echte monteur. Heb je andere vragen of problemen met de schrijfmachine? Neem eens contact op met Sjoch-museum@hotmail.com en misschien kan Ryk je helpen.

Sestra ZOMER Magazine

DSC_1283

Ben je benieuwd geworden naar het ZOMER magazine? Hierbij nog wat extra fotootjes uit het mooie tijdschrift. Het is alweer de derde editie en het hele blad is in de fijne vrolijke en kleurrijke sfeer met mooie illustraties en verschillende artikelen. Niet alleen de typische Zomer tips, ideeën en recepten. Maar ook diepgang en creativiteit. Een mooi & veelzijdig blad voor maar €8,95 en te koop bij ByKris.nl

136D310016 Liefde voor typemachines Liefde voor typemachines1

Liefs, Ruchama