Tags

, , , , , ,

Een deel van de #letteritfebruary labels

Een deel van de #letteritfebruary labels

In twee eerdere logjes heb ik jullie al uitgebreid kennis laten maken met mijn liefde voor Hand Lettering. Het is niet alleen een populaire bezigheid, het is ook een populair onderwerp. Tussen al jullie enthousiaste reacties horen we ook vaak de zin ‘Ik vind het zo leuk, maar ook zo eng om mee te beginnen. Waar begin je?’ Daar kan ik alleen maar op antwoorden dat je het gewoon moet doen: Pak een papiertje, een fijne pen en begin gewoon. Wees niet zo kritisch, heb er plezier in en krijg het gevoel in je vingers.

Oefenschriftje en favoriete pennen

Oefenschriftje met Pilot pennen

Oefenschriftje met Pilot pennen

Je zal ontdekken dat oefenen misschien wel leuker is dan echte hand letterings maken want er zit veel minder druk achter. Je kan eens uitschieten, een foutje maken of alles kris kras door elkaar schrijven. Maar het geeft je ook de ruimte om te ontdekken welke pennen jij het lekkerste vindt schrijven. Zelf heb ik verschillende schriftjes, in de ene oefen ik adressen, in een ander juist hele alfabetten en in mijn huidige schriftjes oefen ik lettertypes. Ook heb ik een heel bakje vol pennen. In de vorige logjes schreef ik uitgebreider over de verschillende pennen die ik gebruik. Momenteel gebruik ik alleen de Pilot G-2 pennen. Dit zijn gelpennen en schrijven daarmee heel anders dan bijvoorbeeld de Microns die ik ook graag gebruik. Het voordeel van de Pilot G-2 pennen is dat de punt niet zachter wordt naar mate je er mee mee schrijft en er zijn vullingen te koop zodat je niet steeds nieuwe pennen hoeft te kopen. De 7 gebruik ik het meeste en daarna ast de 10 voor wat grotere woorden. De 5 gebruik ik bijna niet. Ik vind hem te schokkerig schrijven voor het fijne puntje wat hij heeft. Daarvoor kan je beter een smalle micron gebruiken die wel heel vloeiend schrijft.

Ik pak mijn schriftje er het liefste bij wanneer ik televisie kijk. Terwijl ik met één oog naar de tv kijk, schrijf ik de woorden op die ik hoor in het programma op televisie. Vooral lange woorden en namen vind ik heel fijn om te schrijven. Door de woorden zo aangeleverd te krijgen kan je je juist op de lettertypes en het oefenen richten. Als ik heel enthousiast ben doe ik een bladzijde op een avond, soms doe ik maar een hoekje.

Twee bladzijdes uit mijn oefenschrift

Twee bladzijdes uit mijn oefenschrift

#letteritfebruary en #letteritmarch

Alle #letteritfebruary kaartjes

Alle #letteritfebruary kaartjes

Losse woorden oefenen is leuk maar je wil ook een stapje verder. Ik heb een tijdje bijna niet gehandletterd en dan merk je hoe snel het uit je vingers is. Het juist inschatten van lengte of hoogte van woorden, hoe een zin het beste uitkomt en welke lettertypes bij elkaar passen. Ik vind het ontzettend lastig en vergeet steeds wat het beste werkt. Afgelopen maand ging ik de uitdaging aan en deed mee met de #letteritfebruary challenge. Op Instagram vind je elke maand een lijstje met quotes door Jenny Highsmith gemaakt. Je kan elke dag mee doen, of alleen de quotes die je fijn vindt. Als je je foto met de #letterit… tagt komt hij tussen alle deelnemers van die maand te staan. Hier vind niet alleen jij inspiratie, maar anderen worden ook door jouw foto geïnspireerd!

De A6 kaartjes uit de challenge

De A6 kaartjes uit de challenge

Ik ben helemaal niet van de challenges want ik vergeet altijd mee te doen en loop na een week al achter… Bij deze challenge was dit dan ook niet anders en worstelde de eerste week met heel veel weggegooide kaartjes. Veel te zonde en dat moest anders! Waar ik tegen aan liep? Niet alleen de tijdsdruk van elke dag ‘moeten’ hand letteren maar ook elke dag iets ‘groots’ moeten hand letteren. Wanneer je kritisch bent gaat er best veel tijd in het hand letteren zitten. Dit viel me tegen en op dag 5 wist ik het – ik ga aan de 5×7 cm labels!

De gebruikte labels

De gebruikte labels

 

Na een week was mijn voornemen: doe het op je eigen tijd, je mag best een potloodje gebruiken en hou het simpel. Daardoor werd de challenge leuk en leerde ik er veel van. Zo ontdekte ik dat mijn favoriete labels bestond uit een simpel maar mooi lettertype, niet teveel verschillende lettertypes gecombineerd. Gaf ik aan mezelf toe dat het gebruiken van een potloodje en liniaal echt veel weggooide labels scheelde en dat het leuker is om in de flow te zitten en er een paar achter elkaar te maken dan elke dag eentje.

Hieronder zie je alle kaartjes van de maand Februari met wat extra detailfoto’s en een foto van al mijn favorieten. Ik heb bewust wat nieuwe dingen geprobeerd zoals de ‘o’tjes veranderen in hartjes. Een O als huisje tekenen en bij woorden als dark de inktuit te vegen. Juist omdat de kaartjes klein zijn, is dit een leuke manier om te oefenen en uit te proberen zonder dat het zonde is als het eindresultaat toch wat tegenvalt. Want eerlijk… lang niet alles is naar mijn in. Maar het proces is wel naar mijn zin geweest! Ik heb er plezier in gehad, ik heb er van geleerd en nieuwe dingen ontdekt.

De verzameling kaartjes na een maand

De verzameling kaartjes na een maand

Detailfoto van de labels

Detailfoto van de labels

Trust your heart

Detailfoto van de labels

Mijn favoriete labels

Mijn favoriete labels 

Ook meedoen?

Heb je ook zin om mee te doen aan de #letteritmarch challenge? Het lijstje met quotes is vandaag online gekomen. Voor het gemak heb ik hem uitgeprint en op mijn bureau liggen. Hieronder zie je het lijstje maar de printable vind je hier.

#letteritmarch challenge

#letteritmarch van Jenny Highsmith

Ik ben er nog niet over uit of ik deze maand weer op labeltjes ga doen, op A6 kaartjes of misschien juist op kladbriefjes. Labeltjes kan je online hier kopen en de A6 briefkaarten haal ik bij Hema

Eerste handlettering van Maart

De eerste van maart

Wil je de eerdere logjes terug lezen? Deel I en Deel II met veel tips voor het tekenen van mooie letters en een gratis printable met lettertypes.

Liefs, Ruchama

.