Tags

, , , , , ,

image
DSC_2615Afgelopen najaar kwam ik tot de ontdekking hoe leuk ik hand lettering vind en deelde mijn enthousiasme met jullie in dit logje. Sinds die tijd heb ik vooral veel adressen met mooie letters geschreven. Dit doe ik nog steeds met heel veel plezier maar ik merkte ook dat ik steeds dezelfde lettertypes blijf gebruiken.

Hand Lettering II10

Hand Lettering collage oefenen quotes

rechts zie je dat ik in het begin moeite had om de juiste compositie te vinden, het werd of te stijf of juist te chaotisch.

Tijd om mezelf uit te dagen! Om nieuwe lettertypes te oefenen én me aan ‘het echte werk’ – quotes – te wagen!

Hand Lettering II14

- het mooie tekenblok rechts is van V&D voor €6,99

– het mooie tekenblok rechts is van V&D voor €6,99!

DSC_2640

Je kan één lettertype al heel makkelijk aanpassen door hem juist smal of breed te schrijven. Hoog of laag, stokjes aan de uiteindes, stipjes langs de boogjes, brede strepen open laten, inkleuren, een streep, stip of ruit.

Daag jezelf uit maar wees niet te kritisch!

Het schrijven van rechte adressen in verschillende lettertypes gaat me inmiddels goed af terwijl ik adressen in vormen nog niet uit had geprobeerd – maar wat is dat leuk! In mijn boekje oefen ik de adressen van postvriendinnen, puur om de vormen door te krijgen en te ontdekken welke combinaties mooi zijn. Naast het ervaring op doen is het ook heel leuk om te zien hoe je boekje vorm krijgt. Ik begon met een schriftje om netjes verschillende lettertypes in te zetten. Inmiddels staat mijn boekje vol probeersels, soms scheur ik er wat uit maar meestal laat ik het gewoon zitten. Het is juist zo leuk het proces te zien en niet alles hoeft zo netjes en zonder fouten!

Hand Lettering collage oefenschriftje

DSC_2644

Van het adressen in vormen schrijven werd ik zo enthousiast dat ik me af vroeg waarom ik geen kaartjes tekende. Ik vond het maar eng, een leeg vel en grotere letters moeten tekenen. Het tekenen van quotes vind ik dan ook een stuk lastiger dan het schrijven van adressen! Toch ging ik de uitdaging aan en tekende een kaartje op kraftkarton (van de Pipoos) en werd er zo blij van! Wat is dit leuk om te doen! Al snel volgde er meer kaartjes en zodra ik een papiertje zag liggen kon ik het niet laten er even een quote op te schrijven.

Tip! Behangstaaltjes zijn wel zo gezellig om op te oefenen! 

Hand Lettering kaartjes

Kaartje banner aan je denken quote

Kopieer het origineel op verschillende soorten papier om meerdere kaartjes te maken

Kopieer het origineel op verschillende soorten papier om meerdere kaartjes te maken

DSC_2542DSC_2553

Eerst met potlood en daarna pas met pen!

Na de kaartjes ging ik over op A4 vellen en al doende leerde ik om niet de lijnen van het papier maar de lijnen van de woorden aan te houden. Hand lettering op grote vellen is een stuk lastiger. Je gaat veel sneller scheef of zou achteraf dat ene woord toch liever iets op willen schuiven. Pas op dat punt kreeg ik door dat het veel handiger is om een quote eerst met potlood op het vel te tekenen. Ik weet niet of ik zo suf ben dat ik niet door had dat iedereen dat zo doet of dat ik zo eigenwijs ben en het gewoon zo uit de losse pols wil kunnen.

Hand Lettering II11 Hand Lettering II12

Hand Lettering II13

Ik kon er uiteindelijk wel om lachen want ik beken, met potlood gaat het een stuk makkelijker! Het voelt voor mij toch nog een beetje als vals spelen maar als ik zie dat ik er nu nog meer plezier in heb en steeds vaker tevreden ben met het eindresultaat gebruik ik voortaan gewoon een potlood. Zorg er wel voor dat je niet te scherpe lijnen tekent en een goede gum hebt, dan krijg je de lijmen prima weg.

IMAG8304

Tip! Zelf zet ik met pen de hoofdlijnen en gum dan alle potloodlijnen weg. Waarna ik de letter helemaal netjes omtrek en inkleur. Het is zonde als een deel van je werk wordt weg gegumd en je bepaalde delen opnieuw moet inkleuren.

IMAG8314_1 IMAG8346_1

Lettertype inspiratie

Bij het tekenen van quotes miste ik een aantal grotere lettertypes als voorbeeld. Voorheen zocht ik op Instagram op #handlettering en vond daar mijn voorbeelden. Jammer genoeg zit daar nooit een volledig alfabet tussen.

Gelukkig bestaan er heel veel sites met gratis fonts. Deze kan je op thema of stijl zoeken, downloaden en in Word gebruiken. De meeste fonts zijn voor persoonlijk gebruik en kan je dus prima gebruiken als voorbeeld voor je hand lettering. Het wordt een ander verhaal wanneer je je quotes of kaartjes gaat verkopen, let hier goed op!

Zoek je fonts voor commerciële doeleinden dan is deze site handig, hier vind je fonts die je wel mag gebruiken!

Hand Lettering collage inspiratie alfabetten

Ik werd zelf helemaal wild van de decoratieve fonts en heb er heel wat gedownload. Deze heb ik weer in een word-bestand geplaatst, afgedrukt en in een map gedaan om er makkelijk bij te kunnen pakken als voorbeeld. Het bestand heb ik als PDF op de om te printen pagina gezet zodat je hem zelf uit kan printen en kan gebruiken bij het oefenen.

stap voor stap uitleg

Ik neem jullie mee met het maken van een hand lettering kaartje! In een brief van Jantien schreef ze over quotes en de volgende quote vind ik zelf erg mooi.

DSC_2511

  • Waar ik mee begin is het schrijven van de quote of zin op een kladpapiertje. Zo kan je even de spelling controleren, maar krijg je ook een beeld van de lengte van de zin. Aan de hand van de quote kies ik of ik hem staand of liggen wil tekenen, gecentreerd, uitgevuld, ovaal, rond, vierkant. Dit is helemaal aan jou en wat jij mooi vindt!
  • Bij deze quote heb ik gekozen voor het centreren op een staand A5 vel. Om het netjes tekenen van de woorden makkelijker te maken bepaal ik het midden en de grote van de kernwoorden. Hierbij kies ik ook de lettertypes die ik wil gebruiken. Voor het woord ‘despair’ wilde ik iets hard hebben en voor ‘hope’ juist iets sierlijks.Hand Lettering collage stap voor stap
  • Teken de letters met potlood. Ik begin graag vanuit het midden zodat ik zeker weet dat het woord gaat passen en in verhouding is. Je kan ook met lijnen de hoogte aangeven. Zo vergroot je de kans dat de letters gelijk worden.
  • Wanneer een woord naar je zin is kan je beginnen met het overtrekken van de potloodlijnen. Mocht je meerdere potloodlijnen hebben, gum dan de rest uit en laat alleen de juiste lijnen staan. Bepaal afhankelijk van de dikte van de lijnen welke pen je gebruikt. Gebruik liever een iets smallere pen om de hoofdlijnen te zetten, je kan daarna met een bredere pen eventuele scheve lijntjes makkelijk recht(er) maken.Hand Lettering collage stap voor stap IIHand Lettering collage stap voor stap brief

 Pennen voor hand lettering

In het vorige logje liet ik zien dat ik verschillende diktes van verschillende merken gebruikte. Met een standaard fineliner kan je prima beginnen. Helaas heeft Hema blijkbaar iets veranderd aan hun fineliners en waren de laatste die ik kocht zo slecht dat ik ze gelijk heb weggedaan. Mocht je hand lettering echt leuk vinden, het vaker willen doen en goede pennen aan gaan schaffen heb ik een aantal aanraders voor je. Zelfs ben ik vind ik de sets waar je bijvoorbeeld een 0,05 – 01 – 0,2 – 0,3 – 0,5 en 0,8 pen in hebt zitten heel fijn. Deze maten staan overigens niet gelijk aan millimeters! De pennen schrijven mooi zwart, zijn veegvast en hebben een fijn rond puntje. De sets heb je van verschillende merken.

DSC_2565

Ik heb momenteel alle drie de sets in gebruik en merk tot nu toe nog niet veel verschil. Alle drie de merken kleuren mooi zwart, de smalle pennen geven goede dunnen lijnen terwijl de bredere punten weer fijn boogjes in kleuren.

Bruna verkoopt ook een set van drie permanente kalligrafie pennen voor €4,59. Deze set is ook bij Pipoos te koop.

DSC_2889

En, zijn jullie ook al verzot geraakt op hand lettering? Heb jij een voorkeur voor het tekenen van adressen of juist quotes en heb je favoriete pennen?

Mocht je nog een leuk lettertype hebben dan zie ik die natuurlijk ook graag!

Liefs, Ruchama

Als je eenmaal het hand lettering virus hebt, wil je alles beschrijven! Zo kreeg ook mijn oude tekenkistje (met mijn stiften voor mijn kleurboeken) een mooie quote!

Als je eenmaal het hand lettering virus hebt, wil je alles beschrijven! Zo kreeg ook mijn oude tekenkistje (met mijn stiften voor mijn kleurboeken) een mooie quote!