Tags

, , , , , , ,

Flessenpost van lege schoonmaakmiddelflacons

Flessenpost van lege schoonmaakmiddelflacons

Een paar maanden geleden ging ik op zoek naar boeken over briefwisselingen in een antiquariaat. De man van de winkel zocht met me mee. Toen hij aan kwam lopen met een boek over liefdesbrieven, grapte hij: “Als je deze koopt, moet je ook eens een brief aan mij schrijven.” Ik kocht het boek en beloofde een brief aan hem te schrijven en natuurlijk heb ik dat ook écht gedaan!

Bij de winkel is geen brievenbus. Daarom besloot ik om zelf postbode te spelen. Ik wilde de post bij de ingang achterlaten, maar wist niet hoe snel die gevonden zou worden. Daarom moest ik iets maken dat tegen een beetje kou en regen kan. Ik bedacht me dat flessenpost hiervoor super geschikt zou zijn. Als flessenpost een lange reis in hoge golven kan overleven, kan het ook best even buiten naast een deur blijven staan. Thuis keek ik in alle kamers en kasten naar de verschillende flessen die we hadden staan. De bijna lege fles van de allesreiniger had alles wat ik zocht: doorzichtig en niet breekbaar! Zo zou de vinder duidelijk zien dat het geen zwerfafval is en dat er een boodschap inzit. Én ik zou geen dieren of mensen verwonden als de fles zou vallen of omwaaien! Enthousiast ging ik aan de slag met deze message in a bottle!

 Aan de slag!

Het etiket haal je er makkelijk af door de fles in een sopje te laten weken.

Het etiket haal je er makkelijk af door de fles in een sopje te laten weken

De flessenpost die ik voor de man van het antiquariaat heb gemaakt, bracht ik aan het begin van dit jaar al naar zijn winkel. Ik kreeg zelfs een brief terug!!! Om jullie te laten zien hoe ik deze fles heb omgetoverd tot poststuk maak ik er nog één.

Om te beginnen laat ik de fles een tijdje in een sopje dobberen om het etiket eraf te weken. Helaas blijft op de flacons van Ajax een hardnekkige lijmlaag zitten. Op de flessenpost aan de antiquaar plakte ik er aan beide kanten een airmail-envelop overheen. Maar voor deze flacon maak ik nieuwe etiketten die de de vorm hebben van het origineel. Zo zie je niets meer van de lijmresten. Ga je na dit blogje ook aan de slag met zo’n zelfde plastic fles? Bij om te printen kan je een hulpmiddel vinden waarmee je deze etiketten kan maken. Als je de tekening uitprint op stevig papier en uitknipt, kan je het als malletje gebruiken. Zo kan je heel simpel zelf een nieuw etiket voor deze flacons van Ajax maken.

Een nieuw etiket van tafelzeil

Een nieuw etiket van tafelzeil

Omdat ik deze fles bij de voordeur van een vriendin ga verstoppen, maak ik de etiketten van een reststukje tafelzeil. Dit materiaal kan wel een paar regendruppeltjes hebben. Maar je kan natuurlijk allerlei materialen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een stukje behang of bladzijde uit een tijdschrift!

Gekleurde bloemetjes op de bodem van de fles

Gekleurde bloemetjes op de bodem van de fles

Als je wilt voorkomen dat deze lichte flessen misschien wegwaaien wanneer je ze ergens achterlaat, kan je de fles verzwaren met wat (schelpen)zand of stenen. Omdat ik deze post in een zakje aan haar deurklink wil hangen, gooi ik er alleen wat kleine bloemetjes in voor de sier.

Een brief verdeeld over meerdere blaadjes, opgerold en dichtgebonden

Een brief verdeeld over meerdere blaadjes, opgerold en dichtgebonden

Om het briefpapier een oude uitstraling te geven, bewerk ik de randjes met een aansteker. De velletjes papier rol ik, ieder apart, op en bind ze dicht met een touwtje. In het tweede deel van mijn blogjesreeks over het hergebruiken van tijdschriften voor je post, laat ik zien hoe ik strookjes papier gebruik om wierook in te verpakken. In deze fles stuur ik ook een aantal wierookstokjes op deze manier mee. Maar je kan zo allerlei (langwerpige) kleinigheidjes verpakken.

Als je een slingertje aan de opening van de fles maakt, blijf het sierlijk hangen

Als je een slingertje aan de opening van de fles maakt, blijft het sierlijk hangen

Omdat deze fles doorzichtig is, kan je van de buitenkant al naar binnen gluren. Dat vraagt om een gezellige aankleding! Ik stuur een papegaaienslinger mee, die ik heb gemaakt van een kleine houten papegaaitjes. Door de bovenkant van de slinger aan de opening vast te maken, blijft de slinger hangen. Dat ziet er anders uit dan een hoopje op de bodem van de fles.

Als je de dop erop draait, blijft het slingertje sierlijk hangen

Als je de dop erop draait, blijft het slingertje sierlijk hangen

De inhoud van mijn flessenpost

De inhoud van mijn flessenpost

De dop krijgt een hartjessticker

De dop krijgt een hartjessticker

Omdat ik deze flessenpost aan de voordeur wil hangen, schuif ik de fles in dit zakje. Met de touwtjes hang ik ´m aan de deurklink en ren gauw weg, zodat de ontvanger niet kan zien dat ik zelf postbode speel.

Message in a bottle

Deze flessenpost maakte ik speciaal voor een vriendin, maar eigenlijk is flessenpost een vorm van post waarbij je een bericht verstuurt dat niet speciaal voor een specifieke ontvanger is. Kort na de aanslagen in België las ik op de website van het Algemeen Dagblad een mooi voorbeeld daarvan. Een man uit Nederland liet een brief met een bosje tulpen achter in de trein die vanuit Nederland richting Brussel reed. De brief zat niet verpakt in een fles, maar het was toch een message in a bottle. Hij stuurde op deze manier zijn medeleven en bemoedigende woorden aan de Belgen, die hij liefkozend ‘lieve zuiderburen’ noemt. De Belgische media schrijven recht in het hart te zijn geraakt door de bemoedigende woorden. Geïnspireerd door dit artikel bewaar ik nu alle lege plastic flessen om binnenkort ook wat flessenpost de wereld in te sturen. Niet via het water, maar als postbode op willekeurige plekken in mijn woonplaats, voor wie het vinden zal. Wie doet er mee? Misschien kan je ook nog inspiratie opdoen door onze andere blogjes over flessenpost te lezen. Kim maakte vorig jaar reuze flessenpost in plaats van een verjaardagskaart en Ruchama tipt je over kleine flesjes die wél door de de brievenbus passen.

Lieve groetjes,

Nienke