Tags

, , , ,

Brieven schrijven doe ik graag buiten de deur. Zo raak ik niet afgeleid door dingen in het huishouden of de kinderen die mijn aandacht vragen, maar heb ik even écht tijd voor mezelf. Een heerlijke kop koffie of thee erbij die iemand anders voor me zet, het is écht mijn rustmomentje. Laatst zat ik in de Zeeuwse Hemel in Zierikzee en raakte even in gesprek met één van de eigenaren. Ik vertelde dat ik een brief aan het schrijven was en ook over onze blog, waarop hij opmerkte dat dat best paradoxaal was.. Ambassadeurs voor het brievenschrijven door middel van een blog. Zo hebben we in interviews ook al eens de vraag gehad of we tegen het internet zijn.

IMG_7461Voor ons is er echter absoluut geen sprake van goed of slecht, het één óf het ander, voor ons gaan alle digitale mogelijkheden en het plezier dat we hebben in post hand in hand. Het internet kent vele voordelen: het overbrugt afstand, het gaat snel, je kunt vele mensen tegelijk bereiken en het is een schat aan informatie. Wij maken graag gebruik van al die voordelen, want we zouden jullie nooit allemaal persoonlijk per post kunnen bereiken. Alle digitale mogelijkheden van communicatie zien wij als een prachtige aanvulling op dat wat je via de post met elkaar kunt delen. We maken gretig gebruik van Facebook, Instagram, Snapchat en we hebben elkaar bijna dagelijks iets te melden op whatsapp. Voor alle dingen die we “even snel” kwijt willen, waar we direct een plaatje van willen delen, maar ook alle momenten dat we graag meegluren bij mensen van over de hele wereld, richten we ons tot social media en het internet. Maar het schrijven, het maken van post, dat is van een hele andere orde. Als we op zoek zijn naar een moment van rust, bezinning, ontspanning, onze gedachten of gevoelens op een rijtje willen krijgen, toe zijn aan een stukje reflectie, diepgang, een verhaal eruit laten waarvan we soms niet eens weten dat het in ons zit, écht iets willen delen, willen troosten, noem maar op.. Dan is daar pen en papier. De snelheid van het internet is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Soms lijkt het alsof je altijd haast hebt, alsof je altijd moet opschieten, alsof er altijd nóg iets te doen, te bekijken, te lezen etc. is. Met post kun je even écht onthaasten, de pen gaat niet sneller over het papier dan je hand hem kan sturen. Het dwingt je om de tijd te nemen, om de stilte op te zoeken. En juist in al die momenten van stilte, kan de creativiteit opbloeien. Onze beste ideeën ontstaan onder de douche, tijdens een wandeling, tijdens het vouwen van een stapel enveloppen. Ze ontstaan wanneer ons hoofd even uit mag rusten van al het denkwerk en de vele prikkels. Onze beste inzichten komen terwijl we aan het schrijven zijn, als we gedwongen zijn om even naar binnen te keren en na te gaan hoe we ons voelen.

John Cleese wist het heel mooi te vertellen in een filmpje dat ik tegenkwam op Facebook, maar helaas niet kan embedden om hier te delen. Het is hier te vinden, mocht je willen doorklikken. In College Tour heeft John Cleese hier echter ook over gesproken, dit fragment staat op youtube en kan ik hier daarom wel neerzetten:

Elke week maak ik nu heel bewust de tijd voor deze stilte in mijn hoofd. Ik zorg voor tijd alleen, voor tijd om te schrijven, voor tijd om met mijn handen bezig te zijn. Zo ga ik nu even in het zonnetje zitten met een kop koffie en een stapeltje papier om mijn vandaag geschreven brief in te pakken en wandel ik daarna in alle rust naar de brievenbus. En jij, wat ga jij nu doen?

Liefs,
Kim