Tags

, , , , , ,

Mijn favoriete basismaterialen

Mijn favoriete basismaterialen

Het klinkt misschien een beetje kneuterig, mijn favoriete basismaterialen maar toch heb ik echt mijn voorkeur wat er op mijn bureau ligt en wat ik het liefste gebruik. Op bovenstaande foto zie je alle materialen verzamelt die ik voor de basis van (bijna) elk themapost gebruik: gekleurd karton, een niet klevende schaar, effen masking tape, dubbelzijdig tape, een snijmes met liniaal en permanente pennen. Hoewel deze voorkeur heel persoonlijk is behandel ik in dit logje de basismaterialen welke ik het liefste gebruik en zie je daarmee gelijk hoe ik de basis van twee thema-poststukken maak!

Gekleurd karton

Gekleurd karton in twee diktes

Gekleurd karton in twee diktes

Ruim acht jaar geleden begon ik op de manier met post maken zoals ik nu nog steeds doe. Met mooie plaatjes maak je zelf leuke enveloppen of kaartjes door ze op een stukje gekleurd of kraft papier te plakken. Mijn voorkeur heeft altijd al bij grotere en stevige vellen gelegen maar dit is ook prijziger. In de beginjaren nam ik dus genoegen met een pak A4 knutselpapier van Wibra of Action wat ik afwisselde met 30,5×30,5 cm Cardstock vellen voor de bijzondere kaartjes. Tot ik bij Lidl bovenstaande blokken papier tegenkwam, precies wat ik zocht en zijn echt perfect!

Ze kosten €2,50 per blok maar zijn er in twee verschillende uitvoeringen. Qua kleuren komen ze overeen maar het verschil zit hem in de dikte van het papier. In het ene blok vind je 50 vel (2 vellen van elke kleur) van 132g/m² terwijl het andere blok 25 vellen (dus 1 vel van elke kleur) van 270g/m² heeft. Ter vergelijking, een velletje printerpapieren goedkoop knutselpapier is vaak rond de 80g/m² en Cardstock papier (wat veel voor scrapbooken wordt gebruikt) is ook 270 g/m². Het karton gebruik ik graag als achterkanten van enveloppen of voor een enkele kaart om stevigheid te creëren en het andere papier is ideaal om dubbele kaarten mee te maken. Het papier is gladder dan cardstock dus het schrijft een stuk lekkerder! Ook is het formaat heel handig. Het zit tussen een A4 en een A3 vel in. Hierdoor kan je er meerdere kaartjes uithalen maar heb je voor een groter project ook genoeg om uit een vel te halen.

 

De blokken komen regelmatig terug in de aanbieding bij Lidl. Ik heb inmiddels een voorraadje kunnen kopen maar jullie zullen dus even het foldertje in de gaten moeten houden. Zodra ik ze weer voorbij zien komen zal ik jullie op FB en Instagram tippen!

Dubbelzijdig tape

Dubbelzijdig tape

Dubbelzijdig tape

Dat je voorkeur in basismateriaal heel persoonlijk is blijkt al uit hoe Kim altijd voor de Pritt lijmstick kiest terwijl ik gruwel van die plakkerige lijmstiften en niet zonder mijn dubbelzijdige tape kan. Ook Nienke is sinds kort van haar Prittstift overgestapt op de Prittlijmroller met dubbelzijdig tape. Ook ik had voor de dubbelzijdige tape een andere favoriet, Hema fotolijm maar voor mij alleen nog maar dubbelzijdig tape!

Waarom? Dat vieze geplak van die lijmstiften, overal waar ik het niet wil zit toch lijm (vooral op mijn vingers dus uiteindelijk overal). Het papier bobbelt er van en het teveel aan lijm duw je onder de randjes vandaan wanneer je je mooie plaatje op het gekleurde karton plakt. Herken je al deze ergernissen? Probeer dan eens dubbelzijdig tape. Het is goedkoop, in verschillende diktes te koop en voor het gemak ook nog eens in een roller. Hoewel de roller wel duurder is en slechter voor het milieu vanwege het plastic houdertje wat je toch steeds weer weggooit zou ik hem niet meer willen missen. Wel gebruik ik hem bewust. Voor de lange en makkelijke stukken probeer ik gewoon de rol dubbelzijdige tape te gebruiken waar ik met gemak een stroken van afscheur en je niet eens een schaar nodig hebt. Heb je smallere stukjes nodig? Knip dan een strook doormidden!

Een foto op gekleurd karton plakken

Met dubbelzijdig tape plak ik een foto op gekleurd karton

Breed tape kan je ook smaller knippen

Breed tape kan je ook smaller knippen

Zelf gebruik ik de roller van Action (bij de Kantoorartikelen) voor €0,99 en de rollen dubbelzijdig tape van €0,34 welke bij de Hobbyspullen liggen. Ook winkels als Wibra en Xenos verkopen dubbelzijdig tape, de prijs van een rol ligt ook daar rond de 50 cent.

Snijmes met liniaal

Snijmes met liniaal en snijmat

Snijmes met liniaal en snijmat

Ook van de Lidl komt mijn andere favoriete materiaal, een snijmes met liniaal, snijmatje en verwisselbare mesjes. Dit soort sets zijn in verschillende winkels en prijsklasses te koop.  Zo kocht ik vorige week nog een A5 setje bij Sostrene Grene voor nog geen drie euro. Wat weer heel handig is voor kaartjes. De snijsetjes zijn sowieso heel handig voor het netjes op maat snijden van je plaatjes en kaarten!

Zoals je ziet aan het snijmatje gebruik ik deze snijset niet alleen om papier te snijden. Hij is ook heel handig om brede stukken masking tape netjes smaller te snijden! Je zal ook begrijpen dat als mijn snijmat er al zo ‘vies’ uitziet dat ik niet met vloeibare lijm overweg kan hihi.

Een plaatje op maat snijden

Een plaatje op maat snijden

Effen Masking tape

Effen masking tape als adreslabel

Effen masking tape als adreslabel

Ik geef toe, mijn mandje met masking tape zit vol met te leuke printjes en echt niet alleen de hoognodige rolletjes effen tape. Maar toch ben ik juist in het begin begonnen met het sparen van effen tapejes. Hoe leuk ik printjes ook vind, de effen tapejes zijn zoveel handiger om te combineren en te gebruiken! Niet alleen om een envelop te versieren maar ook als bijvoorbeeld een adreslabel op een zakje of envelop.

Een rand masking tape om een envelop

Een rand masking tape om een envelop

Niet klevende schaar

Niet klevende schaar

Niet klevende schaar

Wanneer je veel met tape, lijm en papier werkt is een schaar onmisbaar maar mijn grote ergernis is toch wel hoe vies en slecht de schaar wordt. Nu ben ik de eerste die toegeeft dat ik niet erg netjes met mijn scharen om ga. Ik neem me voor om een andere schaar of snijmes voor lijmproducten te gebruiken dan dat ik voor papier gebruik maar wanneer ik in die flow zit wil ik gewoon knutselen en niet bedenken welke schaar ik mag gebruiken. Dan maar een vieze schaar!

Verschil tussen twee scharen

Verschil tussen twee scharen

Mijn oh zo fijne rode polkadot scharen van Pipoos zien er niet meer uit na heel wat knutseluurtjes. Ze plakken, kleven en zijn inmiddels bot. Dit is er maar eentje uit mijn set van vier scharen maar allemaal zien ze er zo uit. Zou het helpen als ik consquenter ben en na elke keer knippen de restjes verwijder… Absoluut! Maar sommige dingen leer je jezelf nooit aan. Ik was dan ook blij verrast (oké, en heel sceptisch) toen ik in mijn favoriete pennenwebwinkel een niet klevende schaar tegen kwam. “Ah nee joh, dat werkt toch niet” zei ik nog kijkend naar mijn eigen scharen en besloot er toch één te bestellen want een nieuwe schaar kon ik sowieso wel gebruiken.

Ik ben van mijn leven nog nooit zo blij geweest met een schaar want het werkt écht! Ik knip er van alles mee en toch blijven er geen lijmresten achter. De stukjes tape haal je er makkelijk van los en mijn schaar ziet er na een paar maanden nog als nieuw uit!

De scharen zijn een Japans product van het merk Kokuyo en kosten rond de €8,- in verschillende uitvoeringen en zijn bij Penstore te bestellen. Ik heb de Airofit welke lekker in de hand ligt en ook goed scherp knipt!

In dit korte filmpje laat ik je met een cheesy muziekje zien hoe makkelijk de restjes van bovenstaande knipbeurt te verwijderen zijn.

Permanente pennen

Permanente zwarte pen

Permanente zwarte pen

Voor het schrijven van adressen en afzenders gebruik ik zo goed als altijd mijn permanente pennen. Niet alleen de witte permanente pen is onmisbaar maar ik heb ze ook de zwarte in verschillende puntdiktes. Je kan ze gebruiken op effen masking tape maar ook op papier of op zakjes. Voor onze geliefde zakjes gebruik ik liever de witte permanente pen omdat dit zo mooi afsteekt!

Permanente pennen (wit en zwart!) kan je gewoon bij Bruna kopen maar ook Penstore heeft een uitgebreid assortiment aan permanente pennen. Zelf schrijf ik het liefste met een Small of een Fine punt van het merk Staedtler.

Witte permanente pen

Witte permanente pen

Ik ben heel benieuwd wat jullie favoriete basismaterialen zijn! Vertel welk merk pennen, schaar en lijm jullie graag gebruiken!

Liefs, Ruchama

Themapost met favoriete basismaterialen gemaakt

Themapost met favoriete basismaterialen gemaakt