Tags
basismaterialen, doorzichtige zakjes, enveloppenmallen, hergebruik, lijmroller, notitieboek, papier, ponsen, recycle, starburst sticker, washi-tape, wenskaartzakjes
Als er een poststuk van een penvriendin op de mat valt, kan ik aan de buitenkant vaak al zien wie de afzender is. De herkenbare materialen en manier van werken zie ik erin terug. Grappig om te zien dat we allemaal onze voorkeuren hebben. Ruchama schreef het volgende over de herkenbaarheid van mijn post.
Ook Nienke haar post kan je zo uit duizend enveloppen vissen. Met haar kleuren, printjes en het vele recyclen heeft ze een hele eigen stijl van post maken.
Hoewel ik dol ben op het ontdekken van nieuwe producten, kan ik ook niet zonder mijn vertrouwde spulletjes. Ik gebruik al jaren dezelfde enveloppenmallen, tijdschriften en de inmiddels bekende wenskaartzakjes. Ook recycling is een belangrijk en herkenbaar onderdeel geworden van mijn eigen stijl van post maken. Toch is geen enkel poststuk hetzelfde! Door favoriete spulletjes te combineren met nieuwe producten is het eindresultaat altijd een uniek bundeltje aandacht. In dit blogje vertel ik over mijn favoriete basismateriaal en vind je een overzicht van verschillende oudere blogjes. Kijk je mee?
Doorzichtige wenskaartzakjes
De wenskaartzakjes zijn een onmisbaar onderdeel van onze poststukken geworden. Ze geven extra stevigheid en beschermen je poststukken tegen allerlei gevaren die ze tijdens een reis naar de ontvanger kunnen tegenkomen. We noemen ze soms zelfs liefkozend regenjasjes. Zelf bestellen we de zakjes het liefst bij Moniss. In deze webwinkel kan je de zakjes in allerlei formaten vinden. Als je liever naar een stenen winkel gaat, kan je de zakjes ook bij o.a. Boekenvoordeel, Action en Wibra kopen. Maar bij deze winkels kan je maar kiezen uit één of twee formaten.
We krijgen regelmatig dezelfde vragen over het gebruik van deze zakjes. Lezers vragen zich af of het plastic geen problemen geeft bij de postverwerking en waar we de postzegels plakken. Ruchama, Kim en ik gebruiken deze zakjes nu al een paar jaar als extra beschermlaagje om onze enveloppen en kaarten en het heeft nog nooit voor problemen tijdens de verzending gezorgd. Wel is het belangrijk dat je de postzegels óp het doorzichtige zakje plakt. Postzegels moeten afgestempeld kunnen worden. Als je zelfklevende zegels gebruikt, blijven ze zonder problemen plakken. Maar zegels met een gomlaag laten vaak los. En dan kan het zijn dat je strafport moet betalen. Daarom plak ik deze zegels vast met een beetje lijm. Ik gebruik hiervoor mijn lijmroller die ik hieronder ook laat zien. Zo blijven ook de likzegels prima plakken op het plastic.
Wil je graag andere blogjes teruglezen waarin we over deze zakjes vertellen? Als je op de verschillende gekleurde woorden klikt, kom je vanzelf bij het blog naar keuze:
- De doorzichtige-zakjes-kaart
- De doorzichtige-zakjes-kerstkaart
- Doorzichtige zakjes voor je kerstkaarten
- Envelop-tattoos
- Waar koop je wenskaartzakjes en/of witte pennen?
Washi-tape
De doorzichtige wenskaartzakjes hebben een plakstrip waarmee je ze dicht kan plakken. Toch plak ik voor de zekerheid én de sier er graag nog een stukje washi-tape overheen. In haar blogje over favoriete basismaterialen vertelt Ruchama dat ze graag effen tape gebruikt. Voor het dichtplakken van de wenskaartzakjes gebruik ik juist graag tape met leuke printjes.
Stickers
Deze ronde stickers met gekartelde rand gebruik ik heel graag! Ik bestel ze bij Hipgemaakt. Daar kan je ze in twee formaten en in verschillende kleuren vinden. Ik gebruik ze o.a. als sluitzegel, ondergrond voor een postzegel en als basis van medaille-stickers. In deel drie van mijn blogjesreeks over het hergebruik van een tijdschrift kan je zien hoe ik deze medaille-stickers maak.
Tip: Als je de medaille-stickers als sluitzegel wil gebruiken, zou ik er wel een wenskaartzakje omheen schuiven. Omdat de stroken los zitten, kunnen ze afscheuren tijdens de reis naar de ontvanger.
Enveloppenmallen
Enveloppen maak ik meestal zelf van bladzijdes uit tijdschriften of oude boeken. Grote enveloppen vouw ik zonder mal. Ik hou hiervoor de maat van het grootste wenskaartzakje aan. Dit laat ik ook zien in het eerste deel van de blogjesreeks over het hergebruik van een tijdschrift. Kleinere enveloppen maak ik met behulp van verschillende enveloppenmallen.
Ik gebruik verschillende enveloppenmallen, zodat ik elke mooie bladzijde uit een boek of tijdschrift optimaal kan gebruiken. Het hangt van de afbeelding op het papier af welke mal ik kies. In het filmpje over mijn postkamer kan je zien hoe ik het lampje bij mijn bureau gebruik om te kijken hoe de envelop eruit gaat zien. De enveloppen die ik met de verschillende malletjes maak, hebben ook een net iets ander formaat. Een voorraadje verschillende zelfgemaakte envelopjes vind ik ideaal. Zo heb ik altijd een passende verpakking voor mijn brieven of kaartjes!
Mijn vriendin Lonneke vertelde eens dat ze zelfs ansichtkaartjes het liefst in een envelop ontvangt. Het nieuwsgierige gevoel als ze post in haar brievenbus vindt en de inhoud die nog even geheim blijft door de envelop er omheen, benadrukken het langzame van échte post. Het uitpakken van enveloppen en zakjes geven haar nog meer het speciale gevoel dat je ook voelt bij het openen van een cadeautje. Dat vond ik zo leuk om te horen! Daarom probeer ik nu alle onderdelen van mijn post met liefde te verpakken. Zelfs een kaartje met een korte boodschap. Want dat is precies waarom het ontvangen van leuke brievenbuspost je zo’n speciaal gevoel geeft!
Lijm
Voor het dichtplakken van zelfgemaakte enveloppen en de geponste rondjes op de stickers gebruik ik de lijmrollers die je op de foto hierboven kan zien. Ik probeer verschillende merken uit, omdat de lijmroller van Pritt erg prijzig is. Inmiddels heb ik meerdere enveloppen dichtgeplakt met de lijmroller van Bruna en ben ook tevreden over deze soort. Maar merk bij andere klusjes dat de lijmroller van Pritt toch echt van betere kwaliteit is. Tot voor kort gebruikte ik de stift van Pritt voor alle lijmklusjes, maar omdat deze lijmsoort moet drogen en soms vlekjes geeft, gebruik ik deze nu minder vaak. En het voordeel van de lijmrollers is ook dat je heel nauwkeurig kan werken door de smalle punt.
Ponsen
Als ik oude tijdschriften of boeken koop om post van te maken, wil ik ze ook helemaal gebruiken. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien! Van grote afbeeldingen maak ik enveloppen of dubbele kaarten en van de rest van de bladzijdes maak ik nog een heleboel andere dingen. Ponsen zijn mijn favoriete gereedschap bij het verwerken van restjes papier. Plaatjes die te klein zijn om met de schaar uit te knippen, tover ik in één klik om tot cirkels waar ik stickers van maak. En zelfs van de kaft van een tijdschrift kan je mooie labels maken.
Papier
Het papier dat ik voor mijn post gebruik, komt vooral uit oude tijdschriften, boeken en van verpakkingen. Wat ik zoal maak van tijdschriften, kan je terugvinden in mijn blogjesreeks over het hergebruik van een tijdschrift:
- deel 1 met onder andere: verschillende enveloppen.
- deel 2 met onder andere: een enveloppenboekje, stroken om samen te binden en een wikkel voor een chocoladereep.
- deel 3 met onder andere: labels, slingertje, sluitzegels, confetti en gekleurde vulling voor je pakketjes.
Andere blogjes over recycle materiaal zijn:
- van verpakking tot post
- van verpakking tot brievenbusdoosje
- van papiertjes tot post
- flessenpost van schoonmaakmiddelflacons
- Reuze flessenpost
Voor mijn zelfgemaakte dubbele kaarten koop ik wel nieuw gekleurd papier. Bijvoorbeeld een pak extra zwarte kwaliteit papier van Bruna. En mijn brieven schrijf ik graag op papier uit een notitieboek. Omdat ik graag veel lange brieven schrijf, koop ik regelmatig een nieuw notitieboek. Ik heb gemerkt dat bijzonder briefpapier me in mijn schrijfflow remt. Geertje Couwenbergh schrijft daarover in haar boek ZIN: lust in je leven door schrijven.
Besteed er niet te veel geld aan! Zo vermijd je het risico té mooie schrijfblokken aan te schaffen waar je vervolgens niet in durft te schrijven tenzij het Iets Heel Briljants en Betekenisvols is. Wat voor schrijven ongeveer het meest verlammende – en dus slechtste – uitgangspunt is. Meestal eindigen die prachtige, handgemaakte, met goud omlijnde schrijfblokken dus leeg in je kast.
Tip: binnenkort vind je in allerlei winkels nieuwe schoolspullen. Een mooi moment om nieuwe notitieboeken in te slaan! Over het plezier en gemak van een notitieboek vertelt Kim binnenkort meer.
Naast alle spulletjes die je hierboven kan zien, gebruik ik ook voor elk poststuk mijn schaar, snij-mat, liniaal en mesje. Mijn uitgangspunt is het papier dat ik wil hergebruiken. Daar heb ik handige gereedschappen en materialen bij gezocht en door de jaren heen bij elkaar verzameld. Samen maken deze dingen mijn herkenbare eigen stijl. Welke spullen kan jij niet meer missen bij het maken van post? We lezen graag je reactie!
Lieve groetjes,
Nienke
Houvankaartjes said:
Beste Nienke,
Bedankt voor je blog! Vooral jouw prachtige sluitzegels inspireren mij…
Ik weet niet of jij wel eens bij een Action komt, maar daar hebben ze ook fijne lijmrollers.
Groetjes, Betty
postfabriek said:
Hoi Betty,
Bedankt voor je leuke reactie op dit blog. Leuk om te lezen dat de sluitzegels je inspireren!
Ruchama gebruikt inderdaad ook de lijmrollers van Action. Als ik een keer in de buurt van Action kom, zal ik ernaar kijken. Bedankt voor de tip
Lieve groetjes,
Nienke
Rini said:
Wat een gezellige post is het weer , bedankt en …..ga zo maar lekker door !
Groetjes Rini
postfabriek said:
Hoi Rini,
Bedankt voor je lieve reactie en het compliment 🙂
Groetjes terug!
Nienke
Musje said:
Leuk om te zien,ik maak ook zelf gemaakte enveloppen maar vind het soms jammer dat er dan toch een stukje op zijn kop staat omdat je het om moet vouwen,dan heb je niet met effen printjes maar vind vaak de bewerkte plaatjes mooier.
postfabriek said:
Hoi Joke,
Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Soms is het even puzzelen met een afbeelding en inderdaad jammer als er daardoor gedeeltes wegvallen of op de kop staan. Daarom kijk ik naar de verschillende opties om zo optimaal mogelijk de bladzijde uit een boek of tijdschrift te kunnen gebruiken. Vallen er onmisbare delen weg als ik voor het gebruik van een enveloppenmal zou kiezen? Dan probeer ik een hele grote envelop te maken op de manier van ruchama; de envelop met omgevouwen randjes. ( http://www.postfabriek.nl/2013/03/28/envelop-met-omgevouwen-randjes )
Lieve groetjes, Nienke
Musje said:
Ha Nienke,ja dat doe ik ook,maar vind de envelopmallen zo leuk en misschien moet ik inderdaad dan een andere afbeelding gebruiken,heb zat verzameld uit tijdschriften,gewoon even iets meer tijd er voor nemen hihi.
Anouk said:
Een plastic zakje eromheen is heel handig! En ze gaan inderdaad minder snel kapot 🙂
postfabriek said:
Hoi Anouk,
Leuk dat je een berichtje achterlaat. De zakjes zijn inderdaad onmisbaar geworden, he?!
Lieve groeten,
Nienke
Lonneke said:
Mooie blog Nien!
Leuk om ook weer terug te kunnen klikken naar eerdere blogs 🙂
Al die spulletjes wakkeren m’n frunniktik weer aan, dus het wordt weer tijd om post te maken 😉
Liefs Lon
btw Nien, heb jij dat boek wat je noemt? Dan wil ik die wel graag een keertje komen lenen O:)?
postfabriek said:
Thanks, Lon! Wat gezellig dat je een berichtje achterlaat 🙂
En natuuuurlijk heb ik dat boek…. Kom ‘m maar halen!
Liefs, Nien
joanne said:
Hoi Nienke,
Wat een super leuke blogreeks is dit zeg:) Leuk om te zien wat een ander gebruikt en tegelijk inspiratie op doen! Ik ben wel benieuwd naar de labelpons die je gebruikt. Ik heb wat in webshops zitten zoeken, maar ik kan alleen een pons vinden voor kleine labeltjes.. Ik ben wel benieuwd.. waar heb jij die van jou gekocht? Hoe groot maakt die labels?
Groetjes,
Joanne
postfabriek said:
Hoi Joanne,
Bedankt voor je leuke reactie op dit blog! De labelpons die je op de foto’s ziet, heb ik al een aantal jaar. De webshop waar ik die pons heb gekocht, heeft ze niet meer op voorraad. De labeltjes die ik ermee maak, zijn ongeveer 6,5 x 4,5 cm. ( http://shop.huisjecreatief.be/nl/divers/1354-pons-label-groot.html ) Wellicht kan je via de product-informatie van deze Belgische webshop ook een verkooppunt in Nederland vinden?
Lieve groetjes, Nienke
Miranda Meijer said:
Hallo,
Ook ik heb de blog met veel plezier gelezen en neem ook graag de reacties door. Ik denk te weten waar je een grote labelpons ( en vele andere) kunt kopen: op de website van Opitec.
Groet Miranda
Daniëlle said:
Enveloppenmallen en cirkelponsen zijn ook een van mijn favorieten! Ook de transparante zakjes heb ik er een heleboel van! Altijd handig, vooral met zelfgemaakte enveloppen inderdaad!!
postfabriek said:
Leuk om te lezen, Daniëlle! Waar gebruik jij je cirkelponsen zoal voor? En grappig om te zien dat er twee soorten enveloppenmakers zijn. Ruchama en Kim werken bijvoorbeeld liever zonder malletjes, maar ik kan ze niet wegdenken bij het maken van post! (En gelukkig ben ik niet de enige, hihi).
lieve groetjes,
Nienke
José said:
Leuke blogpost weer ! Ik ben erg content met mijn enveloppenmal ook. Dat het plaatje aan de kant waar je de envelop omvouwt een gedeelte op de kop staat, stoort mij niet altijd. Soms maak ik van die kant ook juist de adreskan: adreslabel erop, postzegels, wat washitape, en dan heb je op de andere kant alleen de afbeelding 🙂
Zelf houd ik juist heel erg van briefpapier, hoe mooier hoe leuker. Ik ervaar het niet als remmend, vind het juist een feestje om er op te schrijven ! Soms doe ik ook gewoon effen gekleurd papier en dan met plaatjes uit tijdschriften een soort eigen postpapier maken.
postfabriek said:
Hoi José,
Wat leuk dat je de tijd neemt om een reactie te plaatsen. En bedankt voor je compliment!
De verschillende karakters van de postvrienden die ik heb, zie ik ook terug in de poststukken. Zo bijzonder om te zien. Ik kan ook erg genieten van mooi postpapier; de structuur, de prints en ga zo maar door. Als ik brieven op bijzonder papier ontvang, waardeer ik die beleving enorm. Zelf schrijf ik het liefst op velletjes waar ik er veel van heb, anders remt het me in mijn schrijfflow. Heb jij een favoriet merk/favoriete set briefpapier?
Zelf postpapier maken is ook een mooie optie! Meestal voeg ik achteraf wat plaatjes toe, omdat ik minder geduld heb als ik mijn verhaal op papier kwijt wil.
Lieve groeten,
Nienke
José said:
Ik vind het postpapier van Floris denk ik wel het mooist… Hoewel ik eigenlijk amper ergens een setje van welk merk dan ook kan laten liggen als ik het zie…hihi… Al vond ik die van Papaya wat tegenvallen, dat papier vond ik te dik. Het liefst heb ik vellen van A4 formaat trouwens. En als ik zelf postpapier maak met plaatjes, doe ik die er altijd op voordat ik ga schrijven, ik vindh het ook fijn dat wanneer je in de flow zit, je lekker door kunt schrijven 🙂
Pingback: Nieuwe schoolspullen bij HEMA - Postfabriek
Pingback: 3D-post - Postfabriek
Pingback: Schoolspullen bij HEMA! - Postfabriek
Pingback: Een combinatie van kringloopschatten en papieren moois van Vlinders in je buik + kortingscode! - Postfabriek
Pingback: Adventskalender dag 2: Cadeautjes voor een postliefhebber - Postfabriek
Pingback: Meer zaadjes per post! - Postfabriek
Pingback: Flow Book for Paper Lovers 11 - Postfabriek