Tags

, , , ,

Post van Paperfuel

Post van Paperfuel

De laatste jaren wordt handlettering alleen maar populairder. Het ene na het andere boek verschijnt en iedereen die ook maar een beetje van letters houdt heeft wel eens een poging gewaagd. Toch? Bij de één gaat dat iets soepeler dan bij de ander blijkt vaak uit de reacties op mijn handlettering logjes hihi. Bij wie het wel heel soepel gaat is bij Karin Luttenberg van Paperfuel want zij heeft net haar 3e(!) handlettering boek uitgebracht. Na twee basisboeken waarin ze ons alles leerde over handlettering zelf, leert ze ons dit keer om de kneepjes van het handletteren te combineren met het tekenen in een journal. Durf jij deze uitdaging aan en wil jij graag kans maken op Karin haar nieuwste boek? Ik ging je in elk geval voor om het boek uit te proberen en laat je vandaag zien hoe dat ging!

‘Handlettering Journal’

Paperfuel

Leuk pakket van Paperfuel

Van ons drieën ben ik, Ruchama, degene die het meeste met handlettering doet. Nienke zou graag willen maar vindt het nog wat spannend. Zij wilde graag met dit boek aan de slag tot Karin tipte dat je voor het gebruik van dit boek wel wat ervaring nodig hebt met handlettering. Dus terwijl Nienke gebruik blijft maken van handige handletter stempels en Kim net is begonnen met oefenen ben ik de uitdaging van Karin haar derde boek aan gegaan! Best een beetje spannend want hoe leuk ik handlettering ook vind, ik zie mezelf absoluut niet als pro. Ook ik kwijl me nog suf bij de prachtige gehandletterde plaatjes die op Instagram voorbij komen en wens dan dat ook ik zo kan schrijven!

 

Toch kan je echt beter op je éigen proces focussen want tijdens het gebruik van het boek ‘Handlettering Journal‘ merkte ik al snel hoe fijn het is dat ik tóch al wat uurtjes handlettering in de vingers heb zitten en me nu suf kon piekeren om het tekengedeelte wat nieuwer voor me is. 😉 Maar daar later meer over, éérst dat heerlijke pakket van Karin eens uitpakken. Alles zo mooi in haar zwart/witte stijl!

Stationery

Karin haar stationery lijn

3e boek

Het derde boek van Karin Luttenberg

Het boek is in verschillende hoofdstukken ingedeeld. Zo begint Karin met een stuk uitleg over wat journaling (vrij vertaalt een dagboek, journaling is tegenwoordig een populaire manier om een creatief dagboek bij te houden) nou precies is en vertelt ze je welke materialen fijn werken. Natuurlijk leer je dan uitgebreid hoe je handlettering in je journal kan toepassen met tips over schaduwen, opvullen en uitlijnen. Er komen verschillende bladzijden met mooie inspiratie over op een andere manier of met ander materiaal handletteren om je werk nóg leuker te maken. Zo kan je ook stempelen, letters uit papier knippen of patronen gebruiken! Zoals je wel hoort is het een uitgebreid boek waar je méér dan genoeg inspiratie en tips uit kan halen om mee aan de slag te gaan.

inhoudsopgave

Inhoudsopgave van het boek

Zelf aan de slag

Na het uitgebreid doorbladeren en bewonderen van ‘Handlettering Journal’ vond ik het bést een beetje spannend om te beginnen. Ik durfde niet gelijk in een nieuw notitieboekje te beginnen dus begon ik op printerpapier. Weer even de letters in de vingers krijgen en proberen wat te tekenen. Ik ben namelijk geen tekentalent, hoe graag ik het ook zou willen. Daar ben ik veel te precies voor! Een extra uitdaging dus om aan de slag te gaan… Na wat kliederen wist ik in elk geval in welk thema ik wilde werken – Egmond aan Zee!

Na wat op de bank tijdens het serie kijken te tekenen had ik op papier wat er in mijn hoofd zat. Zo wilde ik er graag een koffer, stuk worteltaart, flessenpost en de vuurtoren in verwerken. Karin tipt om linksboven in (of als je links bent juist rechtsboven in) te beginnen maar zo eigenwijs als ik ben begon ik in het midden met een horizon en de grote letters van ‘Egmond aan Zee’ en daarna ben ik braaf in de linkerhoek begonnen. Vanuit daar ben ik gewoon gaan schrijven en tekenen!

journalpagina

Mijn eigen journalpagina

Normaal schrijf ik eigenlijk altijd gelijk met pen (ook zoiets eigenwijs…) maar zoals ik al in één van mijn eerdere logjes benoemde scheelt het echt heel veel papier als je wel eerst tekent en zo je compositie bepaalt! Omdat ik al een proefje had getekend op papier ben ik in mijn journal sneller met pen gaan werken. Daar durfde ik het meer los te laten en vooral Karin haar opmerking ‘Het hoeft niet allemaal even netjes!’ in mijn hoofd herhalend. Normaal met handlettering maak je het vaak om daarna juist in beeld te houden omdat je het kaartje naar iemand opstuurt of het adres op de envelop schrijft. Nu je in je éigen journal/dagboek werkt mag het best wel eens wat slordiger hoor. Het gaat juist veel meer om het proces van je dag en herinneringen op papier zetten.

Grappig om te merken is hoe dol ik zelf op de schrijfletters ben en ik daar steeds op terug val. Doordat ik nu Karin haar boek bij me had liggen en Karin meer gebruik maakt van wat stoerdere lettertypes ik dat als voorbeeld kon gebruiken.

Ik heb een simpel potlood gebruikt maar voor het schrijven gebruik ik nog altijd graag fineliners van Staedtler en Micron. Speciaal voor dit boek heb ik een nieuw setje gekocht omdat ik de anderen alweer een jaar of twee gebruik en de punten dan toch wel buigen of wat breder worden 😉 En als alles dan klaar is en begint het gummen en de vraag… ga ik nog wat met kleur doen? In ‘Handlettering Journal’ laat Karin namelijk ook zien dat je met aquarelverf een heel mooi effect krijgt en daar ik dol ben op aquarelverf…

detailfoto

Detailfoto van de rechterkant

Schets in potlood en definitief met Staedtler fineliners

detailfoto

Detailfoto van de linkerkant

Ik besloot dus het eindresultaat even goed te laten drogen en er daarna toch met waterverf overheen te gaan omdat ik vooral de zon graag in kleur wilde hebben. Zelf heb ik de ZIG Clean Real Brush pennen gebruikt maar gewone waterverf kan ook prima omdat de Staedtler en Micron pennen watervast op papier zijn. Uiteindelijk vind ik zelf het resultaat met kleur nog leuker dan in zwart/wit terwijl ik normaal juist van simpel hou. Alleen mijn worteltaart… die is er niet smakelijker op geworden met verf hihi. Normaal zou ik me daar heel erg aan gaan ergeren maar hé, nu is het mijn journal en niemand (oke, jullie nu ;-)) die het verder ziet dus lach ik er maar om.

Winactie

Nu ben jij aan de beurt om pen en papier er bij te pakken! Heb jij al een beetje geoefend met handlettering en wil jij ook graag je mooie letters in een journal toepassen dan maak je kans op dit boek én een leuke etui die vorige week net is uitgekomen. Mocht je nou niet zo van een dagboek zijn maar wel dol op handlettering – je kan alle inspiratie uit het boek óók toepassen op kaartjes en je post hè.

Hoe maak je kans op deze leuke set? Vertel ons wat jij graag uit Karin haar 3e boek wil leren/waar je de inspiratie voor wil gebruiken in een reactie onder dit logje. Natuurlijk vinden we het leuk als je Paperfuel op Instagram en Facebook volgt! Je kan meedoen tot zondag 4 juni. De winnar(es) krijgt ’s avonds een mailtje. Zorg er dus voor dat je een geldig e-mailadres in vult zodat we je kunnen bereiken.

Deze winactie is gesloten en gewonnen door Anca de Rijk! 

te winnen pakket

Te winnen pakket van Paperfuel

Liefs, Ruchama

PS. Ik heb een klein notitieboekje speciaal voor op reis aangeschaft om mijn dagen aan zee op papier te zetten! Mocht dat lukken dan volgt er binnenkort natuurlijk weer een logje.