Tags

, , , , , , , , ,

Botanische post

Maandag kwam het eerste deel van deze blogjesreeks online. Daarin vertelde ik over postzegels met afbeeldingen van planten en bomen uit botanische tuinen in Nederland. Toen ik die postzegels kocht, wist ik dat ik ze niet zomaar ergens op wilde plakken. Die zegels zijn gemaakt voor botanische post! In mijn postkamer ging ik op zoek naar plaatjes die bij bij dit thema passen en kreeg zoveel inspiratie dat ik meerdere poststukken maakte. In dit blogje zie je één van die poststukken: een leeg doosje dat ik omtoverde tot een botanisch brievenbus-pakje!

Brievenbusdoosje

Ik ben een fanatiek hergebruikster. Ik ga graag naar kringloopwinkels en rommelmarkten en mijn huis staat vol spulletjes die al een andere eigenaar hebben gehad. Meubels, accessoires, apparaten, boeken, servies én postmateriaal krijgen bij mij opnieuw een functie. Ik gil van blijdschap als ik oude airmail enveloppen in een kringloop zie, maar kijk ook met post-ogen naar oude boeken, tijdschriften en verpakkingen. Én er kijken lieve mensen met me mee! Zo raakte ik een tijdje terug aan de praat met de eigenaresse van een winkel waar ik weleens wierook koop. En voor ik het wist, kreeg ik zomaar een stapel tijdschriften van haar mee. Sinds kort bewaart ze zelfs de dozen van de wierookverpakkingen voor mij! Dat maakt me zó blij! Want van al die materialen kan ik post maken. Ik geniet enorm van dat proces. Door met post-ogen naar ‘waardeloos’ materiaal te kijken, tover ik oud papier om tot bundeltjes aandacht!

De basis van dit poststuk is een lege verpakking van fotopapier. Het doosje bestaat uit twee onderdelen: een plat doosje en een deksel. Beide onderdelen heb ik beplakt met bladzijdes uit een Happinez.

De inhoud van het brievenbusdoosje

Een groot voordeel van een doosje als verpakking van je post is, dat je alles zo mooi kan indelen. Een envelop is slechts een hoesje waar je iets uithaalt. Maar het openen van een doosje geeft een andere beleving. Je kan de ontvanger stap voor stap meenemen in het uitpakken van verschillende laagjes. Een ander voordeel is de stevigheid. Enveloppen buigen mee in brievenbussen, sorteermachines en fietstassen van een postbezorger. De harde buitenkant van een doosje beschermt de inhoud beter.

Deze prachtig verpakte thee van Mr. Jones stuur ik mee als kleinigheidje!

Botanisch cadeaupapier van Xenos als bekleding aan de binnenkant van het doosje

De binnenkant van het doosje is met een lang stuk cadeaupapier bekleed. Ik heb het cadeaupapier dubbelgevouwen zodat de print ook zichtbaar is als je het openvouwt. Op het papier heb ik mijn brief en het kleinigheidje gelegd, die allebei verpakt zijn zelfgemaakte zakjes. Daarna heb ik de uiteinden van het cadeaupapier naar binnen gevouwen en met een sluitzegel dichtgeplakt. Het cadeau-papier met botanische print is van Xenos. De sluitsticker bestaat uit een sticker van Hipgemaakt en een ronde sticker uit de derde editie van het Flow Book for Paper Lovers.

Materiaal

Het spannende aan kringloopwinkelen is dat je nooit weet óf je iets tegenkomt en ook nooit wát. Een bezoekje aan de kringloop voelt voor mij als een ontdekkingstocht of schatzoeken. De ene keer levert zo’n bezoekje niets op. De andere keer vind ik iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Meestal is ergens maar één exemplaar van. Dat maakt een vondst vrij uniek. Ik kan jullie dus ook niet vertellen waar je het materiaal kan kopen. Het papier dat ik gebruik komt bijvoorbeeld uit magazines die niet meer in een boekhandel of supermarkt liggen. Die kan je niet zomaar kopen, het is een kwestie van geluk hebben! Als je ook graag recycle-materiaal gebruikt, kan ik je adviseren om met post-ogen om je heen te kijken. Laat mensen in je omgeving weten waar je blij van wordt en ga op ontdekkingstocht in kringloopwinkels. Ingrid van 365 Miles to Paris geeft in dit blogje wat tips die je kunnen helpen tijdens je zoektocht naar botanische plaatjes.

Papier met botanische illustraties uit Happinez en derde editie van het Flow Book for Paper Lovers

En soms heb je meer dan je weet. Ga eens op ontdekkingstocht door je eigen huis! Door de postzegels, die me inspireerden voor deze blogjesreeks, keek ik met botanische ogen om me heen. Ik bladerde door tijdschriften, keek tussen mijn kringloopvondsten en ik was er verbaasd over wat ik allemaal tegenkwam. In Happinez nummer 8 van 2012 vond ik bijvoorbeeld een artikel met meerdere pagina vullende foto’s die perfect bij dit thema passen. Daarmee beplakte in de buitenkant van het doosje en van één van de bladzijdes maakte ik een verpakking voor mijn brief. En wist je dat in de derde editie van het Flow Book for Paper Lovers ook briefpapier, cadeaupapier en stickers met botanische illustraties zitten? Ik ben benieuwd of jij door deze blogjesreeks met botanische post-ogen gaat kijken en wat jij allemaal tegenkomt.

Ik wens je heel veel inspiratie en postkriebels toe!

Lieve groetjes,

Nienke