Tags

, , , ,

Botanische post geïnspireerd door een postset met aquarellen van Janneke Brinkman-Salentijn

In deel 1 en deel 2 van deze blogjesreeks over botanische post zie je poststukken die ik maakte bij postzegels met afbeeldingen van planten en bomen uit botanische tuinen in Nederland. Toen ik die zegels kocht, wist ik dat ik ze niet zomaar ergens op wilde plakken. Ik ging op zoek naar materiaal dat bij het thema past en kreeg zoveel inspiratie dat ik meerdere botanische poststukken maakte. Het poststuk dat je op de foto hierboven ziet, maakte ik ook speciaal voor botanische postzegels. Deze keer liet ik me inspireren door een postset met een postzegelvel en drie kaarten met prachtige aquarellen van Janneke Brinkman-Salentijn. Kijk je mee?

Postset voorjaarsbloemen

Ruchama houdt jullie op de hoogte van nieuwe postzegeluitgiftes. In haar blogje over postzegeltips voor het voorjaar van 2017 vertelt ze over de postset die je op de foto hierboven ziet. Je kon de set gratis bij je bestelling van CollectClub krijgen. In de set zit een postzegelvel met drie postzegels en drie ansichtkaarten met prachtige aquarellen van Janneke Brinkman-Salentijn. Op de postzegels staan een bosanemoon, kievietsbloem en amaryllis. Op de kaarten staan een pioenroos, trosnarcis en amaryllis. Deze set is een onderdeel van een serie die bestaat uit vier verschillende postsets. De overige sets worden in de loop van dit jaar uitgegeven.

Postzegels met aquarellen van een bosanemoon, kievietsbloem en amaryllis

De aquarellen die je op de postzegels en kaarten uit de postset ziet, hebben een zwarte achtergrond. Dat geeft een speciale sfeer. Voor het poststuk ging ik op zoek naar afbeeldingen die diezelfde sfeer hebben. In mijn plaatjesbak vond ik een uitgebreid artikel uit Flow Magazine over een samenwerking met het Rijksmuseum. Het artikel is verspreid over meerdere bladzijdes en bevat veel prachtige afbeeldingen van bloemen. Van één van de bladzijdes van dat artikel maakte ik een envelop en ging daarna op zoek naar materiaal voor de inhoud.

Kaarten uit postset voorjaarsbloemen

De kaarten en zegels doen me denken aan één van mijn favoriete bladzijdes uit een boekje van Moussault. De boekjes van deze uitgever kom ik regelmatig tegen in kringloopwinkels en soms voor hele mooie prijsjes.

Bladzijde uit Kamerplanten in kleur

De boekjes van Moussault zijn prachtig om te gebruiken voor je (botanische) post. Durf je er net als ik niet in te knippen? Je kan de plaatjes natuurlijk ook kopiëren of scannen! Zo laat je de boekjes intact en kan je er toch kaartjes of briefpapier van maken!

Botanische kaarten met een zwarte achtergrond uit het poster- en kaartenboek van Flow

De postset van Janneke Brinkman-Salentijn gaf me veel inspiratie. Ik keek daardoor weer met andere ogen naar de spulletjes in mijn postkamer. Dat is ook één van de dingen die ik zo fijn vind aan het maken van een poststuk: verzamelen, bij elkaar zoeken en materiaal combineren tot het goed voelt en dan aan de slag!

Lange labels

Van een bladzijde uit VT wonen en kraft papier van Boekenvoordeel maakte ik een dubbele kaart. De kaart, met daarin een brief, bond ik samen met een stuk roze lint en een zelfgemaakt label. Het label dat je op de foto hierboven ziet, maakte ik met behulp van een labelpons van de kaft van een Flow Magazine. De kaft van Flow Magazine is van stevig papier en ideaal voor zelfgemaakte labels. Een pons werkt snel en geeft een mooie, strakke vorm. Maar soms is de vorm die je met een pons kan maken net te klein. Daar liep ik nu ook tegenaan. Ik wilde de quote op de kaft graag gebruiken, maar die was veel te lang! Gelukkig vond ik daar iets op. Als je een labelpons net iets anders gebruikt, kan je er ook lange labels mee maken!

Op deze foto’s laat ik zien hoe ik de lange labels maak. Ik snij eerst een stuk papier dat net smaller is dan de pons en trek de onderkant van het papier door de opening van de pons. Zo kan ik aan de bovenkant van mijn label zo’n mooie rand ponsen. Er wordt op deze manier niets van de zij- of onderkant gesneden. Daardoor kan ik de lengte zelf bepalen. De onderkant geef ik ronde hoekjes met een andere pons.

Tadaa! Klaar is mijn zelfgemaakte, lange label! Als je heel goed kijkt, zie dat het lint uit een gaatje met een bijzondere vorm steekt. Ik heb bij dit label geen perforator of gaatjestang gebruikt, maar een kleine figuurpons in de vorm van een sterretje!

Theetje

Zelfs een aantal prachtige theeverpakkingen van Mr. Jones zijn zwart in combinatie met een bloemenpatroon en passen helemaal bij de sfeer van het poststuk. Ik koos voor dit poststuk een theesoort die Nice Nancy heet.

Ik verpakte het theezakje in klein cadeau-envelopje dat ik met behulp van deze mal van een bladzijde uit 101 woonideeën maakte. En koos deze sticker als sluitzegel van het zakje. Toevallig heeft de afbeelding op het zakje dezelfde print als de envelop. Ik kwam het schilderij in twee verschillende magazines tegen.

Postset Boompioen

Gratis bij je bestelling

Helaas is de postset met voorjaarsbloemen niet meer op voorraad, maar de volgende postset van deze serie is inmiddels uitgegeven. De aquarellen in die set hebben ook een zwarte achtergrond en diezelfde fijne sfeer. Je krijgt hem nu gratis bij je bestelling van CollectClub. Maar ook bij deze set geldt: op is op. Dus wees er snel bij! In het nieuwste postzegelblogje van Ruchama kan je zien welke nieuwe zegels je bij CollectClub kan vinden. Vind je de set op de foto hierboven heel mooi? Dan kan je die eventueel ook bestellen via CollectClub!

Lieve groetjes,

Nienke