Tags

, , , , , , , , ,

Botanische post

Dit is het vijfde en voorlopig laatste deel van mijn blogjesreeks over botanische post. Het begon allemaal met postzegels met afbeeldingen van bomen en planten uit botanische tuinen in Nederland. Die gaven zoveel inspiratie dat ik er meerdere botanische poststukken bij maakte én meerdere blogs over schreef. In deel 1 maak ik een Moleskine Postal Notebook, in deel 2 maak ik een brievenbuspakketje, in deel 3 maak ik themapost bij postzegels uit een postset van Janneke Brinkman-Salentijn en in deel 4 maak ik post met bijzondere sluitzegels. Door deze blogjesreeks keek ik met botanische ogen om me heen en kwam steeds meer botanische postspulletjes tegen. In dit blogje laat ik zien wat ik heb gekocht en verwijs je naar allerlei webshops waar je botanische stationery kan vinden. Kom je kijken?

Papier

Verschillende onderdelen van het poststuk

De envelop voor dit poststuk maakte ik met mijn zelfgemaakte enveloppenmal van cadeaupapier dat ik bij Xenos kocht. De envelop schuif ik straks in het grootste wenskaartzakje van Moniss voor extra stevigheid. In deel 2 van deze blogjesreeks gebruik ik hetzelfde Xenos-papier om de binnenkant van het brievenbusdoosje te bekleden. Dat is nou één van de redenen dat ik zo graag met papier werk. Een stuk papier kan van alles worden. Zelfs als je hetzelfde soort papier opnieuw gebruikt, kan je steeds weer iets unieks maken! Bij HipGemaakt vond ik dit prachtige cadeaupapier. Het is 49 x 70 cm groot. Daar kan je ook alle kanten mee op!

Papier met botanische print uit Flow Book for Paper Lovers 4

Naast papier om iets van te maken, heb je papier om op te schrijven. Het papier dat je op de foto hierboven ziet, komt uit de vierde editie van het Flow Book for Paper Lovers. In die editie van het prachtige papierboek vind je meer papier met blad-patronen. Ook werd ik een beetje verliefd op dit schrijfblok van LiefsKarlijn. Er is ook een heel lief kaartje in diezelfde stijl.

Stempels

Stempel van Miss Honeybird

Ik schrijf graag lange brieven. Daarvoor gebruik ik het liefst papier uit notebooks. Een notebook neem je makkelijk met je mee en heeft een heleboel blaadjes die je kan beschrijven. In brieven deel ik ‘eerste gedachtes’ en probeer ik woorden te vinden voor wat ik voel. Luxe schrijfpapier staat mijn schijf-zin gauw in de weg. Daarop durf ik minder goed mijn schrijfflow te laten gaan. Ik vertel daar uitgebreider over in het eerste deel van mijn blogjesreeks over schrijven.

Ik koop notebooks meestal bij HEMA en spiek dan vaak binnenin de verschillende boekjes totdat ik er één met een kleine versiering tegenkom. Met de mini stempeltjes van Miss Honeybird kan je schrijfpapier zelf zo’n subtiele versiering geven. Voor het poststuk op de foto hierboven kocht ik er één met een afbeelding van een varen bij Liefde voor papier. Er zijn meer dan 200 mini stempeltjes van Miss Honeybird verkrijgbaar. Daartussen vind je verschillende varianten van blaadjes: bijvoorbeeld een takje met blaadjes, een blaadje en monstera.

Kaarten

Kaarten van Studio Stationery

Kaarten van Studio Stationery

Een groot deel van de post die ik verstuur, maak ik zelf. Maar ik koop ook graag kaarten. Kant en klare kaartjes worden soms onderdeel van een uitgebreider poststuk of zijn een mooie drager voor een kleinere handgeschreven boodschap. Als ik kaartjes tegenkom die me raken, koop ik ze. Meestal staan ze eerst te pronken in mijn kaartmolen totdat ik ze verstuur. De afgelopen weken keek ik met botanische ogen rond en kocht ik automatisch ook kaartjes met botanische printjes. De kaartjes die je op de foto hierboven ziet, zijn van Studio Stationery. Je ziet het op deze foto niet zo goed, maar de tekst is goud en shiny. Studio Stationery heeft ook hele leuke tapejes! Deze tropische washi tape past ook helemaal bij botanische themapost!

Kaart van HEMA: Hello

Kaart van HEMA

Dit kaartje kocht ik bij HEMA. Niet alleen de print laat mijn paperlover-hart sneller kloppen, maar ook de structuur van het papier vind ik prachtig!

Kaart van Sparkling paper

Bij Liefde voor papier vond ik een heleboel kaarten met botanische illustraties. Ik koos voor kaarten met varens, zoals deze kaart van Sparkling Paper.

En deze kaart van BDDesigns! Op de achterkant staan geen voorgedrukte streepjes voor een adres, dus je kan die ruimte helemaal gebruiken voor je handgeschreven boodschap. Tussen de kaarten van BDDesigns vind je meer botanische prints. In kleur, zoals de varen die je op de foto hierboven ziet. Maar Brenda maakt ook prachtige zwart/witte illustraties.

Botanische set van Kaartje van Kim

Hou je van postspulletjes en verrassingen? Dan is het concept van Kaartje van Kim echt iets voor jou! Kim houdt van speuren en ziet het als een sport om net die ene kaart te vinden die precies bij de ontvanger past. Met Kaartje van Kim speurt ze niet enkel meer voor zichzelf, maar ook voor jou! In haar webwinkel vind je post-sets die Kim samenstelt aan de hand van een thema. Je kan bij Kaartje van Kim een abonnement afsluiten of eenmalig een set bestellen. Jij kiest een thema en Kim speurt voor jou naar kaarten en goodies met dat thema. De foto hierboven geeft een sfeerimpressie van een botanische set van Kaartje van Kim. Welke kaarten je precies thuisgestuurd krijgt, blijft een verrassing!

Zelfgemaakte kaart en envelop

De kaart op deze foto maakte ik zelf van een tabblad uit Flow Magazine en een Postcard Label Sticker. Het papier van Xenos heb ik ook hier weer gebruikt. Met behulp van een mal uit een stencilpakket van HEMA toverde ik het papier nu om tot bijpassende botanische envelop.

Achterkant van de kaart met een Postcard Label Sticker

Met een Postcard Label Stickers maak je zelf heel snel en eenvoudig een ansichtkaart: plakken, uitknippen en klaar!

Labels

Poststuk samengebonden met een zelfgemaakt label

Poststuk samengebonden met een zelfgemaakt label

Het label voor dit poststuk maakte ik van een afbeelding uit een tijdschrift.

Plaatje van een varen uit een tijdschrift

Plaatje van een varen uit een tijdschrift

Ik heb de afbeelding eerst verstevigd met kraft papier van Boekenvoordeel en daarna uitknipt. Losse onderdelen van een poststuk bind ik vaak samen voordat ik ze in een envelop schuif. Zo blijft alles op de volgorde liggen waarop ik het heb samengesteld én het is een extra stukje beleving voor de ontvanger. Post voelt voor mij echt als een bijzonder bezoekje.

Letter writing is the only device for combining solitude with good company

Deze quote van Lord Byron ‘vangt’ dat zo mooi: het is een manier om alleen zijn te combineren met goed gezelschap. Post is voor mij een bijzondere manier van contact waarbij je een tastbaar stukje aandacht en liefde stuurt als je er lijfelijk niet kan zijn. En ik vind het ook heel mooi dat je op deze manier met én voor iemand kan zijn op een zelfgekozen moment. De ontvanger kan zelf kiezen wanneer hij/zij het uitpakt. En in zo’n zelfgekozen moment zitten weer verschillende stapjes. Van de blijdschap om mooie post in je brievenbus te vinden tot het werkelijk uitpakken. Je kan post wegleggen en voorpret hebben om het momentje samen in het verschiet. Zelfs het uitpakken kan je in gedeeltes doen. Ik pak een gekregen poststuk soms uit om het te bewonderen en bewaar de brief voor een moment waarop ik de woorden met volle aandacht kan lezen. En sommige brieven zijn zó mooi en zó raak dat ik stukjes teruglees. Ook op die momenten voelt het opnieuw weer alsof de schrijver bij me is. Hartverwarmende woorden stop ik echt in mijn hart: door ze te lezen pak ik ze uit en draag ik ze daarna gevoelsmatig met me mee. Als ik een poststuk maak, hou ik daar rekening mee. De verpakking van een brief is niet alleen maar mooi, het is een symbolisch cadeautje. Als ik een poststuk uitpak, voelt het alsof ik een momentje van samenzijn open. En het samenbinden van een poststuk met een mooi label erbij, versterkt voor mij dát gevoel.

De poststukken die je in deze blogjesreeks zag, waren allemaal momentjes van alleen en tegelijkertijd samen zijn in botanisch thema! Door dit thema keek ik zelf ook anders naar de wereld om me heen. Tijdens wandelingen in de natuur viel me bijvoorbeeld op hoeveel varens er in mijn omgeving groeien en hoe mooi die kleur groen is. Ook werd ik opnieuw verliefd op alle boekjes met botanische illustraties in mijn eigen boekenkast. Wat deed dat met jou als lezer? Bekeek jij je omgeving ook met botanische ogen na het lezen van deze blogjes? En heb je inspiratie opgedaan?

Lieve groetjes,

Nienke