Tags

, , , , ,

Botanische post

Een mooie postzegel maakt een poststuk echt af. Voor mij is het niet alleen een middel om mijn post te frankeren, maar ook een finishing touch die ik zorgvuldig uitkies. In het postagentschap waar ik mijn postzegels koop, weten ze het al: ik wil geen Willems of Holland zegels! Ik kies veel liever een velletje uit de nieuwe postzegeluitgiftes. En als daar niets bij zit waar ik blij van word, koop ik altijd liefdeszegels. Liefdeszegels zitten in het basisassortiment. Ik kan zo blij worden van post met bijpassende postzegels! Als mijn poststuk klaar is, kijk ik meestal of ik nog postzegels heb die bij het thema passen of dezelfde kleur hebben. En kies de mooiste uit. Maar bij de poststukken die ik in dit blog laat zien, deed ik het andersom! Ik maakte post speciaal voor deze postzegels!

Botanische tuinen in Nederland

Postzegels met afbeeldingen van planten en bomen uit tien botanische tuinen in Nederland

Het postzegelvel Botanische tuinen in Nederland is uitgegeven ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017. Op de postzegels staan tien planten en bomen afgebeeld, afkomstig uit tien botanische tuinen. Van links naar rechts en van boven naar onder zie je: Rode zonnehoed, Chinese watercipres, Vlamtrompet, Gele trompetbekerplant, Zwarte nieswortel, Japanse notenboom, Italiaanse aronskelk, Vanille, Kansenboom en Wolfskers. Toen ik deze postzegels kocht, wist ik dat ik ze niet zomaar ergens op wilde plakken. Deze zegels zijn gemaakt voor botanische post!

Botanische post

Het is al een tijdje trendy: botanische prenten! Maar wat is botanisch nou eigenlijk? Een ander woord voor botanisch is plantkundig. Plantkunde of botanie is een tak van de natuurwetenschap. De trend richt zich vooral op prachtige oude illustraties van het bloemen- en plantenrijk. Je ziet bijvoorbeeld schoolplaten als eye-catcher in het interieur en de Moussault boekjes worden opnieuw veel verzameld. Ik spaar ze zelf ook! Omdat deze trend al wat langer duurt, vind ik deze prints ook terug in magazines die ik in de kringloop koop om post van te maken! Een groot deel van de afbeeldingen die ik voor deze blogjesreeks gebruik, komt uit VT Wonen. Maar ook in Flow Magazine en Happinez vond ik prachtige botanische afbeeldingen.

Moleskine Postal Notebook

Postzegels met afbeelding van de Japanse notenboom en vanille

Als ik een poststuk ga maken, zoek ik eerst spullen bij elkaar in mijn postkamer. Alle kasten in mijn postkamer staan vol bewaardozen, blikken en potjes die gevuld zijn met allerlei materiaal. Ik verzamel mooie afbeeldingen en maak graag willekeurig enveloppen, kaartjes, labels en andere postbenodigdheden vooruit. In drukke periodes lukt het me vaak niet om post te versturen, maar ga ik in vrije momentjes even wat envelopjes vouwen. Dat geeft me rust en ontspanning en komt later goed van pas!

Voor het poststuk dat je op de foto hierboven ziet, zocht ik plaatjes in de kleur van de botanische zegels. Ik kwam een tabblad uit Flow Magazine tegen en ging ermee aan de slag. De tabbladen in Flow Magazine zijn van stevig papier gemaakt. Dat biedt weer andere mogelijkheden! Ik besloot het tabblad voor een Moleskine Postal Notebook te gebruiken. Een Postal Notebook is een combinatie van een notitieboekje en een envelop. De envelop is de kaft van het notitieboekje.

Achterkant van mijn zelf gevouwen envelop

Met behulp van een enveloppenmal uit een stencilpakket van HEMA heb ik de envelop van het tabblad gevouwen. Andere zelfgemaakte enveloppen plak ik meteen dicht, maar deze envelop laat ik open.

Postal Notebook: een combinatie van een notitieboekje en een envelop

Binnenin de envelop heb ik een boekje gemaakt. Hiervoor heb ik papier uit een notitieboek van HEMA gebruikt. Het papier heb ik dubbelgevouwen en met naald en draad in de envelop gemaakt. Wil je weten hoe ik dat heb gedaan? Ruchama laat het stap voor stap zien in dit blogje.

Op de bladzijdes in het boekje leg ik een kaart met een botanische afbeelding. Die zie je meteen als je de envelop opent. Als ik in een schrijfflow zit, is een kaartje meestal te klein voor alles dat ik te vertellen heb. Deze envelop geeft extra schrijfruimte! De kaart met vintage uitstraling, die je op de foto hierboven ziet, kocht ik bij Petite Louise. Deze leuke webwinkel heeft een hele map vol kaarten met botanische afbeeldingen.

Binnenkant van mijn zelfgemaakte Postal Notebook

Omdat ik de envelop niet dichtplak, heb ik aan de binnenkant ook ruimte om kleine zakjes te plakken. In de zakjes stak ik kleine papieren cadeautjes. Op de foto hierboven zie je een klein pergamijn zakje met een mini kaartje erin. Deze mini kaartjes zijn helaas niet meer leverbaar. Bij MeerLeuks vind je wel een andere kaartenset met botanische illustraties.

Kaart en poezieplaatjes met vintage uitstraling

Als je de bladzijdes in de envelop omslaat, vind je nog een zakje. Hier deed ik wat poezieplaatjes in. Die hebben dezelfde vintage uitstraling als de kaart.

Botanische post, klaar om te frankeren

De envelop moet opengevouwen kunnen worden en daarom plak ik hem niet dicht. Ik deed er een band om als sluiting en verpak het poststuk in een doorzichtig wenskaartzakje. Het adreslabel is een etikettensticker van HEMA. De botanische postzegels hebben een gom-laagje aan de achterkant en moet je nat maken om ze te kunnen plakken. Dat blijft meestal niet goed zitten op een plastic ondergrond en kan loslaten tijdens de reis naar de ontvanger. Daarom plak ik de zegels vast met een lijmroller.

De postzegels gaven me zoveel inspiratie dat ik er verschillende poststukken bij maakte, allemaal met een botanisch thema. Nieuwsgierig? De andere poststukken laat ik zien in de volgende delen van deze blogjesreeks over botanische post!

Lieve groetjes,

Nienke