Tags

, ,

Tweede Gezicht

Leonie is nieuwsgierig, vindt mensen leuk, verzamelt graag verhalen en is dól op post. Door die dingen te combineren ontstond Tweede Gezicht: het verhaal achter de eerste indruk. Ansichtkaartjes waar je je verhaal op kwijt kan en die (anoniem) op een website worden geplaatst. Beheerder Leonie nodigt je uit om rond te kijken, mee te lezen en misschien zelfs mee te doen. 

Iedere dag weer kom je verschillende mensen tegen. Bijvoorbeeld buurtgenoten, collega’s, medereizigers, winkelpersoneel en ga zo maar door. Bij een eerste ontmoeting vorm je je vaak al binnen enkele seconden een beeld: je eerste indruk. En dat is nou precies waar Leonie zich graag mee bezig houdt. Al sinds ze zich kan herinneren bedenkt ze complete achtergronden bij de mensen die ze tegenkomt.

Als ik in de trein zit, overkomt het me regelmatig. Er komt een medepassagier zitten en tegen de tijd dat mijn medereiziger (of ikzelf) de trein uitstapt, heb ik het idee alsof ik die persoon ken. Ik ben me er bewust van dat de verhalen die zich in de trein (of in andere ‘verloren uurtjes’) in mijn hoofd ontvouwen, niet stroken met de werkelijkheid. En toch wil het nog weleens gebeuren dat zich in mijn brein een oordeel vormt over de desbetreffende persoon. Jammer. Zeker omdat die eerste indruk totaal niet overeen hoeft te komen met de werkelijkheid. Want: wie is altijd zichzelf? En komt ook nog eens zo over? Hoeveel mensen die je dagelijks tegenkomt, zijn er wel niet onwijs interessant? En hoe enorm jammer is het, dat je daar nooit achterkomt?

Het verhaal achter de eerste indruk

Ruchama, Kim en ik voelen ons dankbaar dat we elkaar via een kleinschalige post-community leerden kennen. Ruchama schreef in ons blog over briefverkering dat wanneer we elkaar op straat waren tegengekomen, we de ander vriendelijk hadden begroet maar nooit de moeite hadden genomen om de ander beter te leren kennen. Omdat we dan (onbewust) al een beeld hadden gevormd en bedacht hadden dat de ander niet in ons leven zou passen. Door onze brieven namen we de tijd om verder te kijken dan zo’n eerste indruk. En daar is een prachtige vriendschap uit ontstaan!

Natuurlijk kán je niet met iedere voorbijganger een vriendschap beginnen, maar we kunnen elkaar wel inspireren! Soms vang je een glimp op van iemand. Een voorbijganger doet iets moois, je vangt een fragment uit een gesprek op of iemand glimlacht naar je. Kan je je mijn verhaal over de krantenbezorger bijvoorbeeld nog herinneren? Bij Tweede Gezicht kan je je laten inspireren door ingezonden, persoonlijke verhalen te lezen.

Wat is jouw verhaal?

Ken je de momenten dat je zoiets geweldigs beleefd hebt dat je het van de daken zou willen schreeuwen? Of dat je je juist eenzaam voelt en afvraagt of er wel iemand bestaat die wéét wat je voelt? Bij Tweede gezicht kan je je hart luchten en je verhaal delen met mensen die je niet kent.

Meedoen?

Ansichtkaart Tweede Gezicht

Leonie laat deze kaartjes op heel veel plekken achter. Bijna overal waar ze komt, legt ze er een paar neer. Ben je de kaartjes niet tegengekomen? Via het contactformulier op haar website kan je een kaartje aanvragen. Ze stuurt er met liefde een naar je toe!

Waar word jij blij van? Wat deed jij de afgelopen week? Wat raakt jou? Waar droom jij van? Welke keuzes maak jij? Jouw verhaal is het waard om te vertellen of te laten zien! Wat zou jij graag willen delen?

Lieve groetjes,

Nienke