Tags

, , , , , ,

Eigenlijk wilde ik vorig jaar al kerstkaartjes maken met de kinderen, maar toch zag ik er telkens tegenop om er mee te beginnen. Uiteindelijk merkte ik dat dat vooral kwam doordat als ik iets met ze wil knutselen waarvan we vooraf bepaald hebben hoe het eruit kwam te zien, het een stuk minder leuk was. Zij raakten gefrustreerd omdat het niet precies werd als bedacht, ik raakte gefrustreerd doordat ze dingen anders uitvoerden waardoor het niet lukte en het eindigde er meestal mee dat ze opgaven en verveeld toekeken hoe ik in m’n eentje iets zat te maken.

We hebben het dit jaar anders aangepakt en het was ontzéttend leuk en gezellig, dus ik neem jullie graag mee naar de super winterse zondag 10 december. Een dag waarop we thuis de open haard aanstaken, de eerste sneeuw viel van het jaar, we een heleboel kerstkaartjes maakten en warme chocolademelk met slagroom dronken.

Voorbereiding

Om kerstkaartjes te maken met de kinderen heb ik geen voorbedacht ontwerp gemaakt wat zij mochten gaan namaken, maar hen volledig vrij gelaten. De structuur die ik heb aangeboden bestond uit de activiteit en de materialen. De activiteit was kerstkaarten maken, waarbij dus de voorwaarde gold: het moet in de enveloppe passen. Qua materialen heb ik voor hen beiden een bakje met spulletjes vooraf gevuld.

Bakjes met knutselspullen om kerstkaarten te maken

Voor ieder een bakje met materiaal om kaartjes mee te maken

In elk bakje zat het volgende:
– een aantal blanco dubbele kaarten
– een aantal enveloppen
– een schaar en plakstift
– glitters
– een paar kerstlabels en stickers van Cavallini & Co (zie deze blog met winactie!)
– een potlood en zwarte pen
– glitters
– stukje touw

Op tafel heb ik nog een set krijtjes van Chunkies neergelegd. De krijtjes zijn perfect voor kleine kindjes, ze kleuren heel gemakkelijk en dicht en zijn te gebruiken zoals een lijmstift. Door te draaien, draai je het krijtje omhoog. Geen vieze kinderhandjes, goeie grip, geen kapotte krijtjes en wel hele mooie kleuren. Ideaal dus!

Kerstkaartjes maken

De tafel met brandende kaarsjes en de bakjes met hun eigen spulletjes vonden de jongens zo leuk, dat ze diréct enthousiast aan tafel kwamen zitten. Het uur wat erop volgde hebben ze allebei heel geconcentreerd kerstkaartjes zitten maken voor alle opa’s en oma’s én Noah ook voor “de familie” (waarmee hij ons als gezin bedoelde). Het was super gezellig en ik had ondertussen alle ruimte om zelf kerstkaartjes te zitten schrijven bij hen aan tafel.

Een rommeltafel vol materialen voor kerstkaarten met kinderen

Een heerlijk rommelige tafel waar we alledrie met kerstkaarten bezig waren

Doordat de kinderen alle vrijheid kregen vonden ze het zelf ook echt leuk om te doen, kwamen ze tot hele leuke creatieve ideetjes én was het voor mijzelf ook heel ontspannen. Ze maakten beiden iets binnen wat ze zelf kunnen, waardoor ik niet telkens heb hoeven helpen en me op mijn eigen kaarten kon richten.

Het resultaat

De gemaakte kaartjes vond ik ontzettend leuk geworden. De oudste is 6 en zit in groep 3, dus is volop bezig met leren schrijven. Hij vond het dan ook érg leuk om voor het eerst de kaartjes helemaal zelf te schrijven zonder hulp van ons.

kerstkaartje geknutseld door mijn zoontje van 6

De jongste is net 3 en is vooral bezig te ontdekken dat je kunt tekenen en dat er allemaal verschillende kleuren zijn. Vol fantasie tekende hij kerstbomen en auto’s, die voor ons nog niet zo heel herkenbaar zijn 😉

Een kerstkaart door mijn jongste zoontje

Een winterse zondag

Zoals iedereen gemerkt heeft begon het zondag flink te sneeuwen, wat ervoor zorgde dat toen de spelende kinderen uit de straat te horen waren buiten de aandacht voor de kerstkaartjes verslapte. Allebei hebben ze zich in hun winterpakken gehezen en hebben de rest van de dag heerlijk buiten gespeeld.

Zo had ik de tijd om eindelijk mijn bestelling van Studio Sarie (ik tipte haar al in de kerstkaarten blog van dit jaar!) uit te pakken en wat werd ik blij verrast! Ik bestelde de kleine kaartjes én de grote en de bestelling was met zoveel liefde verpakt. En tot mijn grote verbazing bleken alle twaalf de enveloppen voor de grote kaarten met de hand versierd te zijn! Extra leuk om te versturen zo en ik wilde dit ook graag nog even met jullie delen, voor wie het nog niet zag op mijn Instagram.

Kerstkaarten van Studio Sarie

Kerstkaarten van Studio Sarie

Onder het genot van een glaasje glühwein heb ik mijn kaartjes zitten schrijven, terwijl de kinderen af en toe binnen hun natte spullen om kwamen wisselen die knus te drogen hingen bij de open haard. Wie heeft opgelet weet dat we pas enkele maanden in dit huis wonen, maar deze zondag was er echt eentje waar ik alleen maar van had kunnen dromen.

Aan het einde van een sneeuwrijke dag liggen de natte spullen te drogen voor de open haard

Hebben jullie ook genoten van het winterse weer? En maken jullie ook wel eens kerstkaartjes met de kinderen? Deel gerust de resultaten met ons! Vinden we leuk!

Liefs,
Kim