gyro cut

Plaatjes uitsnijden met de Gyro Cut

Een aantal weken geleden zag ik dit filmpje op Instagram voorbij komen van iemand die een heel handig mesje gebruikte om een stukje washi tape uit te snijden. Op het filmpje zag de Gyro Cut er zo handig en snel uit dat ik in de Stationery Whatsapp groep heb gevraagd of iemand dit mesje kende. Voor ik het wist had ik tien dames aan het jubelen en werd er afgesproken samen te bestellen om verzendkosten te besparen! Het was even wachten tot we elkaar weer zouden zien maar afgelopen weekend kreeg ik mijn Gyro Cut.

Even in het kort: De Gyro Cut is een precisie snijder speciaal voor dunne materialen zoals papier, washi tape, plakkend vinyl, Solartex en zijdepapier. Met het 360 graden roterende mesje van gehard staal snij je zoals je tekent. Hij kost €15,95 en is hier te koop, waar ook extra mesjes bij zijn te bestellen.

Gyro Cut

De Gyro Cut

Eerste ervaring met de gyro cut

Tijdens het Stationery Café waar ik op dat moment was heb ik hem gelijk getest want door de enthousiaste reacties van anderen was ik inmiddels zó nieuwsgierig geworden. Enthousiast begon ik te snijden en het mesje schoot alle kanten op en ik dacht “wat is dit voor een onhandig ding!’ Wat bleek, ik was gelijk begonnen met washi tape te snijden terwijl je beter met papier kan beginnen. Want natuurlijk kan je niet verwachten dat je het mesje gelijk onder controle hebt. Je moet even doorkrijgen hoe snel het mesje draait, hoeveel (weinig!) druk je moet zetten en hoe je hem het beste vast houdt. Diezelfde avond ben ik aan het oefenen gegaan en ik neem je mee in dat proces, kijk je mee?

Gyro Cyt

Oefenen met de Gyro Cut

Oké, dan toch maar beginnen met papier. Ik kies voor een schelp met simpele vorm en kijk naar het verschil tussen met een wit randje en over het randje van de illustratie tekenen. Iemand anders gaf als tip om gewoon de lijntjes te volgen, het mesje volgt van zelf. Ik geloof dat ik een mesje met eigen wil heb én dat ik teveel druk zet want het valt me nog niet mee om echt een vloeiende lijn te krijgen. Een andere tip is dan ook om te proberen zoveel mogelijk in één lijn/beweging te snijden met het puntje. Het mesje loopt namelijk af in een puntje, en dat puntje moet je gebruiken om te snijden. Naarmate ik meer oefen gaat het steeds makkelijker en vloeiender!

Tip! Plak je papiertje vast, dit geeft je wat houvast. Ook zou je lijmspray kunnen gebruiken.

Hier onder zie je een filmpje van de konijnen die ik na de schelpjes ben gaan snijden:

En eenmaal de slag te pakken kies ik nog een aantal plaatjes uit om uit te snijden. Gewoon omdat het én een leuk werkje is en het steeds beter lukt. Nu het papier al beter lukt ga ik me toch eens aan de washi tape wagen!

Gyro Cut

Steenbok uitgesneden met de Gyro Cut

Washi tape uitsnijden

Grappig dat mijn eerste keer washi tape snijden van die middag veel moeilijker leek dan de poging die ik nu doe. Het grote verschil is dat ik inmiddels het mesje beter begrijp. Want nu ik wat paddenstoeltjes uit snijd merk ik dat het eigenlijk best goed gaat! Hieronder een filmpje waarin ik washi tape snijd, misschien overbodig om te zeggen maar halverwege versnel ik de snelheid van de video, in het echt ga ik niet zo snel 😉

Mocht je je afvragen waarom ik eigenlijk plaatjes en washi tape uitsnijd… ik gebruik deze plaatjes graag voor mijn post en in mijn journal. De uitgesneden washi tape gebruik ik vooral voor washi cirkels terwijl ik de plaatjes ook gebruik voor de collages op mijn enveloppen of op kaartjes. Uitgeknipte of uitgesneden plaatjes hebben zo iets moois!

paddestoelen

De paddenstoelen kan je leuk gebruiken voor op briefpapier, in je journal of op je kaartjes

uitgesneden paddenstoelen

Uitgesneden paddenstoelen

Nu ik de slag te pakken heb ben ik toch wel erg blij met mijn Gyro Cut, vooral voor de washi tape vind ik hem heel handig. Normaal plak ik de washi tape op bakpapier en knip het dan uit. Dat valt ook niet altijd mee omdat het soms zulke kleine deeltjes zijn. Zo op een snijmat en met het mesje gaat het me toch sneller en beter af. Ook voor de kleine pootjes en vakjes waar je moeilijk met je schaar tussen kan komen is het mesje handig!

Of het wint van mijn schaar, daar twijfel ik nog over want ik ben toch wel erg gehecht aan mijn schaar maar ik merk wel dat ik afgelopen week steeds mijn Gyro Cut in plaats van schaar heb gepakt als ik een plaatje uit wilde snijden want eerlijk is eerlijk, het gaat makkelijker en sneller. Hij wint absoluut van het normale mesje wat niet mee beweegt want daar kan ik alleen maar lelijke, hoekige vormpjes of rechte lijnen mee maken.

Een ander groot voordeel is dat dit mesje niet in huid snijdt, enkel in papier etc. Waardoor het een relatief veilig product is om te gebruiken! Ik ben wel heel benieuwd hoe lang het mesje scherp blijft maar dat ga je later van me terug horen.

Gyro Cut

Plaatjes en tape gesneden met de Gyro Cut

Ben je benieuwd geworden naar dit mesje? Je kan hem kopen bij Café Analog die momenteel helaas op vakantie zijn maar er wel een leuke kortingscode is: ‘love4analog‘ waarmee je 10% korting krijgt! Eind van de maand worden de bestellingen weer verzonden!

Liefs, Ruchama