Tags

, , ,

Mooie woorden van Morgan Harper Nichols

Mooie woorden van Morgan Harper Nichols

Ook dit jaar leek het vooraf een idioot idee: 24 blogs in één maand publiceren. Had ik niet al genoeg uitdagingen? Toch was er iets in me dat zei dat ik dit wilde doen en voelde ik vertrouwen: dit gaan we doen! Voorgaande jaren is onze adventskalender zo’n waardevol proces geweest en ik was nieuwsgierig… wat zou het dit jaar doen?

Drop the crap

Even leek er geen ruimte voor te zijn. Ik moest al zoveel doen! Waar haalde ik de tijd en energie vandaan? Ik dacht daarbij vooral aan ‘de benzine’ die ik ervoor nodig had, niet aan ‘de benzine’ die het op zou leveren. Ik voelde de druk oplopen totdat ik zag wat ik nodig had: drop the crap. Dat is een term die Kim en ik regelmatig in brieven gebruiken.

Mark Williams in Flow

In Flow nummer 7-2018 deelt Sjoukje van de Kolk haar favoriete inzichten uit de serie De tijdgeest, die tegenwoordig Nieuwe denkers heet. Toen ik vanmorgen die Flow open sloeg, viel mijn oog op dat artikel (Hoe leef je het leven?) en las het stukje over Mark Williams dat hierbij aansluit.

Het grote gevaar is dat we onszelf niet genoeg ‘voeden’. Als je je gestrest voelt, heb je de neiging om een paar dingen op te geven om te kunnen focussen op wat je moet doen. Maar dat reduceert de stress vaak niet. Dus je geeft nog wat anders op. En dan nog wat. Maar de dingen die je het eerst geneigd bent op te geven, zijn de dingen die jou het meest voeden en die je energie geven. Dus je zingt niet meer, je speelt niet meer op je muziekinstrument, je nodigt geen mensen meer uit om te komen eten. En je bent geneigd om te zeggen: ik doe dat volgende maand wel, of volgend jaar. Maar je bent eigenlijk gewoon je leven aan het uitstellen. En we realiseren ons nooit dat vandaag de toekomst is die we onszelf vorige maand hebben beloofd. Maar dit is het. Dit is leven, en het is nu. Dus als dit de toekomst is die we onszelf hebben beloofd, waarom dan niet een moment nemen om je dat te realiseren?’

Ruimte voor en door schrijven

Nog een mooie tekst van Morgan Harper Nichols

Nog een mooie tekst van Morgan Harper Nichols

De blogs voor de kalender waren een prachtige aanleiding om het schrijven niet langer uit te stellen. In dit geval was de crap die ik liet vallen dat wat het échte schrijven in de weg stond. Want gesterkt door ons thema ‘Trouw zijn een jezelf’ voelde ik dat vanuit mijn hart schrijven en dicht bij mijzelf blijven iets is dat me energie geeft. Al schrijvend stond ik stil bij wat er in het afgelopen jaar gebeurd is, wat ik heb geleerd en heb doorstaan. En dat gaf mij rust, ruimte, moed en helderheid.

Schrijf (voor) jezelf

Door deze kalender gaf ik mezelf ruimte om te schrijven en dat gun ik jou ook. Geïnspireerd door de mooie woorden van Morgan Harper Nichols en Mark Williams wil ik je vragen om stil te staan bij het afgelopen jaar.

Think about where you were last year. Think about the things that used to worry you so much that no longer consume your mind and time: the relationship that wasn’t healthy, the stress of what this year would be like, the things you never thought you would accomplish but did… All of those things are worthy of being grateful for, and are beautiful reminders that after everything that happened, you are going to be okay.

Denk terug aan alles waar je je zorgen over maakte en waarover je dat nu niet meer doet. Aan alle dingen die je deed terwijl je niet had verwacht dat jou dat zou lukken. En schrijf erover aan jezelf! Schreef je deze maand met aandacht en liefde kaartjes voor anderen? Schrijf dan in de laatste dagen van december net zo’n liefdevolle voor jezelf. A beautiful reminder that you are going to be okay!

Heel veel liefs,

Nienke