Tags

, , , , , ,

Als ik terugblik op het afgelopen jaar, kan ik er niet omheen: de duurder wordende postzegel. Toen de tariefverhoging werd aangekondigd, was post weer veel in het nieuws. Helaas waren dit geen berichten over de kracht van post en werd er alleen geschreven over verdwijnende brievenbussen en dure postzegels. Ik merkte wat dit nieuws deed: het gaf een negatief gevoel aan het begrip post. En vooral dát maakt me zo verdrietig. Post is zoiets moois! Digitale berichten zijn misschien gratis en snel, maar kunnen toch het speciale gevoel van échte post niet vervangen. Als iemand met liefde iets voor je maakt, en met aandacht iets voor je schrijft, voelt dat als een cadeautje! En dat is toch elke cent van een postzegel waard?

Cadeautje

Misschien kunnen we post – vooral nu – ook meer als luxeartikel of cadeautje gaan zien. Simon Garfield beschrijft dat zo mooi in zijn Ode aan de brief.

Het is een luxeartikel, een cadeautje – omdat je de tijd kunt nemen om te bedenken wat je tegen mensen wilt zeggen en ze dan iets sturen dat hun dag zal opvrolijken.

Kerstkaarten

Kerstkaarten zijn hier een prachtig voorbeeld van. Ik zal twee situaties voor je schetsen.

De brievenbus kleppert en er valt post op de mat. Je loopt naar de deur om te kijken wat de postbode heeft gebracht en vindt tussen de saaie rekeningen een echte handgeschreven envelop. Je legt de post op tafel, zet een kopje thee en verheugt je op het openen van het poststuk. Het maakt je nieuwsgierig. Van wie zou het zijn? Wat zou erin staan? Als je de thee hebt ingeschonken, neem je de tijd om de handgeschreven envelop te openen en vindt een kerstkaart in de envelop. Als je de kaart opent, zie je dat er onder de voorgedrukte tekst twee namen staan. Henk en Wilma wensen je op deze manier fijne kerst en een gelukkig nieuw jaar toe.

Een vergelijkbare situatie, maar toch een béétje anders.

De brievenbus kleppert en er valt post de mat. Je loopt naar de deur om te kijken wat de postbode heeft gebracht en vindt tussen de saaie rekeningen een echte handgeschreven envelop. Je legt de post of tafel, zet een kopje thee en verheugt je ondertussen op het openen van het poststuk. Want je bent erg nieuwsgierig: van wie zou het zijn? Wat zou erin staan? Als je de thee hebt ingeschonken, neem je de tijd om de handgeschreven envelop te openen en vindt een kerstkaart in de envelop. Als je de kaart openvouwt, zie je dat de hele rechter binnenkant van de kaart is beschreven. Wilma schrijft dat ze aan je moest denken toen ze dit kaartje zag. En vraagt of je je nog kan herinneren dat je als klein meisje een knuffel had die lijkt op de ijsbeer voorop het kaartje. Ook bedankt ze je voor het kaartje dat je stuurde toen Henk in het ziekenhuis lag. Ze hadden er samen hardop om moeten lachen en het kaartje heeft nog lange tijd op de kast bij de eettafel gestaan. Tot slot wenst ze je, ook namens Henk, rustige kerstdagen toe. Ze weet immers dat je kerst op jouw manier viert: thuis zonder poespas. En vraagt of je de hartelijke groeten aan je moeder wil overbrengen.

Wat doen deze voorbeelden met je?

Geluksmomentje

Alle kaartjes die ik ontvang, zijn voor mij geluksmomentjes. Als ik een kaartje in handen heb, probeer ik me de reis die het heeft afgelegd voor te stellen. En ik denk dan vaak terug aan de tijd waarin ik in een cadeauwinkel werkte. Daar werden kaartjes weleens ter plekke aan de balie beschreven. En het was zo leuk om dat te zien! Al schrijvend veranderde de gezichtsuitdrukking en zag ik de emotie die erbij komt kijken. Binnenpretjes en plezier, maar ook medeleven en verdriet. Gevoel werd zichtbaar omgezet in woorden en in het kaartje gestopt!

Eigenlijk is élk kaartje een tastbaar bewijs dat iemand aan je heeft gedacht en de tijd heeft genomen om dat op deze manier met je te delen. Door daarbij stil te staan, wordt ook zichtbaar wat je met die ene postzegel kan geven!

Als je graag tientallen kerstkaartjes wil versturen, snap ik dat je misschien niet de ruimte hebt om aan iedere ontvanger een uitgebreide boodschap te schrijven. Zo is het ook in het dagelijkse leven. Als je op weg naar de supermarkt bekenden tegenkomt, maak je vast niet met iedereen een praatje. Naar sommige mensen zwaai je even en dat is dan even oprecht en liefdevol.

Duurzaam

Misschien denk je bij het woordje duurzaam eerder aan milieu dan aan post. Toch is duurzaam het woord dat me te binnen schiet als ik aandachtige post verstuur of ontvang. Dat zijn échte cadeautjes. Het zit in de voldoening tijdens het maken, die ook voelbaar is voor de ontvanger. En je kan het ook op de langere termijn bekijken. Mooie woorden zijn er om te koesteren en dat doen we graag. Want als in januari alle kaartjes worden opgeruimd, worden de persoonlijke berichten wél vaak bewaard.

Duurzaam: iets dat gemaakt is om lang mee te gaan, dat lange tijd kan worden toegepast of gebruikt.

50 gram

De decemberzegels van PostNL

De decemberzegels van PostNL

De decemberzegel van PostNL heeft niet alleen een speciaal tarief. Je kan met die ene, goedkopere zegel ook nog eens meer versturen. Voor een gewone postzegel betaal je nu € 0,83 cent. Daar kan je een kaart of brief t/m 20 gram mee versturen. De decemberzegel is daarentegen € 0,78 én daar kan je een kaart of brief t/m 50 gram mee versturen! Is dit dan niet hét moment om die postzegel goed te benutten en van je kaart een cadeautje te maken? Je hebt nog de tijd t/m 4 januari 2019. Tot die datum is dit speciale tarief geldig. Dat geldt overigens voor brievenbuspost binnen Nederland.

Een tip van PostNL: met twee decemberzegels stuur je een kaart naar het buitenland!

Achterop het postzegelvel staan de voorwaarden beschreven

Achterop het postzegelvel staan de voorwaarden beschreven

Schrijftips

Heb jij dat ook weleens? Dat je met een lege kaart voor je zit, maar niet weet wat te schrijven? Misschien kunnen de volgende schrijftips je inspireren voor je kerstkaarten:

  • Waarom heb je deze kaart gekozen? Vaak zoek je een kaartje speciaal voor iemand uit en voelt dat als iets vanzelfsprekends. Maar door de achterliggende gedachte te delen, kan iemand zich heel speciaal voelen.
  • Vertel wat de ontvanger voor je betekent. Van alle wezens die op deze aardbol rondlopen, noemen we er een paar onze dierbaren. Wat maakt deze dierbare zo speciaal? Een kaartje kan een feestje zijn waarmee je jullie vriendschap of connectie te viert. Geertje Couwenbergh vraagt je in haar boek Hartcore om daarin expliciet te zijn en zegt daarover het volgende:

Laat je dierbaren weten hoezeer je ze waardeert. Zeg het ze, stuur ze een kaartje, laat het voelbaar zijn in je aanwezigheid. Te vaak gaan we ervan uit dat alles wel goed zit en we alle tijd hebben. Niet alleen is dit vaak onterecht, ook missen we de kans om onze hartelijkheid expliciet te maken, te bevestigen en daarmee te vieren.

  • Samen terugblikken. Wat hebben jullie in het afgelopen jaar samen beleefd? Wat heeft de ontvanger doorstaan? Wat heb je van hem of haar geleerd? Door te schrijven kun je stilstaan bij dingen waar je normaal aan voorbijraast. Zo maak je van je kaartje een dierbare, tastbare herinnering.
  • Bedankje. Laat de ontvanger weten dat je zijn of haar daden niet bent vergeten. Dat kan groot, maar ook heel klein zijn. Van opvangen in moeilijke tijden tot een lief berichtje dat indruk heeft gemaakt. En wist je trouwens dat het uiten van dankbaarheid vaak twee kanten op werkt? Als je het deelt, voel je jezelf ook nog eens een bofbips.

Zegel of kaart over?

Heb je een decemberzegel en een kerstkaartje over? Die kan je natuurlijk voor volgend jaar bewaren, maar je kan ze ook gebruiken om post te sturen aan iemand waar je niet meteen aan hebt gedacht! Iemand die je al lang niet meer hebt gesproken óf misschien zelfs iemand die je nooit spreekt! Denk bijvoorbeeld aan je postbode, een oud-leraar of buurvrouw die altijd zo gezellig naar je zwaait. Of een winkel waar je graag komt. Of een bedrijf of maker van producten die je graag gebruikt (is jou weleens opgevallen dat er op veel verpakkingen een postadres staat?). En wat dacht je van een complimentje per post aan iemand met een mooi versierde voortuin? Een vriendin vertelde me dat ze zo blij wordt van een tuin in haar woonomgeving dat ze van plan is om er een kaart door de brievenbus te schuiven. Een bedankje omdat ze daar als voorbijganger van mee mag genieten. Hoe lief is dat! En jij? Aan wie dacht jij bij het lezen van dit stuk?

Lieve groetjes,

Nienke