Tags

, , , ,

Sync Ok in Deventer
Sync Ok in november

Nienke en Kim gingen begin augustus samen naar Deventer. En ontdekten een bakery café met de naam Sync Ok. Daar stonden kleine zwarte kistjes op tafel die voor een intensere beleving én inzicht hebben gezorgd. Nieuwsgierig? Lees er meer over in dit blog

Op harts-tocht in Deventer

Dinsdag zes augustus gingen we samen op harts-tocht in Deventer. Tijdens zo’n harts-tocht laten we plannen en verwachtingen los. We laten ons leiden door dat wat we tegenkomen en dat wat eruit ontstaat. Zo liepen we vlak voor lunchtijd een winkel met tweedehands boeken in. Hier kochten we ieder een stapeltje boeken. Er ontstond een gesprek met de eigenaar van deze winkel. Hij raadde ons Sync Ok aan, een tentje waar je heel lekker en vegan kan eten. En die raad hebben we opgevolgd…

Sync Ok

Uitzicht vanuit Sync Ok in Deventer

Bij Sync Ok gingen we aan een tafeltje vlakbij het raam zitten en het voelde meteen goed. Helemáál nadat het verhaaltje op de menukaart ons opviel.

Super tof dat je hier zit. Kies het plekje uit dat je het meest aanspreekt en laat je door ons verwennen. We zijn een zone die vrij is van WiFi, telefoons en laptops. Die mag je in je tas laten of in de black box stoppen. Bij Sync Ok draait het om contact met jezelf of elkaar. In ieder geval een kwaliteitsmoment in een relaxte groene omgeving.

Tekst op de muur bij Sync Ok in Deventer

Daarna zagen we een tekst op de muur achter ons en wisten we het nóg zekerder: deze plek voelde heel fijn en passend voor ons.

Sync Ok is een creatieve knipoog naar mijn militaire verleden. Als je via meerdere radio’s met elkaar wil communiceren moeten de radio’s synchroniseren. Ze zitten dan tegelijk op dezelfde frequentie. Als dit gelukt is, verschijnt de boodschap: Sync Ok. Er is dan contact mogelijk. Laat je inspireren om in contact te komen. Ga duurzaam met de wereld, maar ook met jezelf om.

Black box

De black box op een tafeltje bij Sync Ok in Deventer

Een jongedame van de bediening kwam twee glaasjes water brengen, nog voor we onze bestelling hadden doorgegeven. Ook hierbij was het concept voelbaar. Het voelde als een manier om contact te maken. En toen Nienke, wachtend op de bestelling, nieuwsgierig een zwart doosje op tafel opende en erin keek, vond ze een klein kaartje waarop de functie van het doosje stond geschreven.

Een kaartje in de black box van Sync Ok in Deventer
De black box

We willen graag dat je in contact bent. Met jezelf en/of met de ander waarmee je hier, bij Sync Ok, bent. Daarom hebben we deze box voor je op tafel gezet. Je telefoon past er precies in. Even offline. Even ontspannen en genieten van het moment. X Lieke

Het grappige is dat Kim in die winkel voor tweedehandsboeken een heel bijzonder boekje kocht, een novel journal. De lijntjes in dit boekje zijn niet zomaar lijntjes, maar hele kleine lettertjes. Het is een boek en schrijfblok in één. Kim kocht de uitgave van Alice in Wonderland. Aan dat verhaal moest Nienke ook denken toen ze het kaartje in het kleine, zwarte kistje zag. Alleen stond er niet ‘drink me’ of ‘eet me’, maar vroeg het onze telefoons erin te stoppen, even offline te zijn, te ontspannen en te genieten van het moment. En dat deden we!

De beleving van Nienke

Dat kleine, zwarte kistje liet me iets heel waardevols zien. Ik vind contact maken en ergens volle aandacht voor hebben erg belangrijk. Daarom laat ik op dit soort momenten mijn telefoon in mijn jas of tas zitten. Maar nu mijn telefoon in een een doosje met een deksel zat, werd ik bewust van alle keren dat ik toch – even snel – mijn telefoon pak; even kijken hoe laat het is, even iets opzoeken of even een foto maken. En dat ik dan toch ook – even snel – een mailtje lees of op een berichtje reageer. Ik betrapte mezelf erop hoe vaak ik geneigd was mijn telefoon te pakken en daar schrok ik best een beetje van.

Sometimes, the greatest adventure is simply a good conversation.

Sukha

Pas na een tijdje voelde ik wat het met je doet als je ergens echt de volle aandacht aan geeft. Volle aandacht voor de omgeving, voor elkaar én voor mezelf. Ik beleefde mijn bezoekje aan Sync Ok intenser. Kim en ik hebben op een andere manier met elkaar gepraat. Én ik kon beter voelen hoe moe ik was en zien wat ik nodig had: ontspanning, een lekker sapje en rust! Dat bood deze plek allemaal, zo fijn!

Tip: zet deze feestdagen een “black box” op tafel en breng tijd door met je dierbaren zonder telefoons! Wie weet wat het je brengt?

De beleving van Kim

Soms kan ik een soort “tastgevoel” inzetten, maar dan met mijn hart. Net alsof mijn hart een plek eventjes scant om te voelen of die plek klopt met wat ik op dat moment nodig heb. Bij Sync OK voelde het direct goed en wist ik: dit is waar we moeten zijn! Het zwarte doosje op tafel bevestigde dit, want wat een rust om die telefoon erin te stoppen en gewoon écht even te láten. Ik kan echt goed met volle aandacht bij iemand zijn, maar nu de telefoon in het doosje zat besefte ook ik me hoe vaak ik toch even snel kijk. Meestal uit automatisme, maar soms ook uit ongemak, ongeduld of nieuwsgierigheid. Niet luisteren naar die impuls, maar blijven bij het moment voelde heel waardevol.

Uiteindelijk, toen ik mijn telefoon weer pakte bij het vertrek bij Sync Ok, bleek ik een berichtje met slecht nieuws te hebben. De eerste gedachte die ik had was: “Zie je wel, nu heb ik dit bericht niet meteen gezien!” maar even later voelde ik me juist dankbaar. Het bericht was namelijk niet fijn, maar het had ook geen haast. Dankzij de black box had ik de kans gehad even helemaal tot rust te komen en daar met Nienke echt te zijn, voordat de rest van mijn dag in het teken kwam te staan van het nare bericht.

Zelf beleven?

Ben jij binnenkort toevallig in (de buurt van) Deventer? We raden je van harte aan om deze fijne plek zelf te beleven! Je vindt Sync Ok aan de Broederenstraat op nummer 29.

Wist je trouwens dat een heleboel telefoons ook een modus hebben waarmee je jezelf tot pauze kunt dwingen? Zo heeft de telefoon van Kim (OnePlus) de ‘Zenmodus’, als je die aan zet is je telefoon niet meer te bedienen. Je kunt alleen het noodnummer bellen of een foto maken. Je stelt zelf de tijd in van de Zenmodus. In dit artikel staat uitgelegd hoe je dit kunt nabootsen op elke Android telefoon. Een alternatief is om je telefoon in vliegtuigstand te zetten of om op een “niet storen” functie (in je instellingen kun je vaak instellen dat een nummer wat jou een paar keer belt of bepaalde mensen er wel doorheen komen, bij noodgevallen).

Je kunt natuurlijk ook een doosje, blikje of iets anders (een brievenbusdoosje werkt bijv. prima!) gebruiken om je eigen “black box” na te bootsen. In onze om te printen sectie, kun je kaarten vinden om in jouw eigen black box te stoppen: voor alleen of samen én eentje om zelf invulling aan te geven. Wil je juist een goed gesprek voeren met je gezelschap? Daar kun je deze vragenkaartjes voor gebruiken.

Of wat dacht je van dit kant-en-klare doosje van bewaring van Sukha met inspirerende, lieve woorden binnenin?

Zullen we samen de tijd vergeten, iets lekkers maken en eten. Zullen we samen lanterfanten, naar elkaar luisteren van alle kanten. Zullen we samen schrijven en lezen, het hoeft niet short en fast te wezen. Zullen we bereikbaar voor elkaar zijn, dat lijkt me onvoorstelbaar fijn

Sukha

Heel veel liefs,

Kim en Nienke