Tags

, , , , , ,

vier winterkaarten
Vier winterkaarten

Na jaren de haat-liefde verhouding met kerstkaarten en toch elk jaar weer zwichten was ik dit jaar van één ding zeker: ik stuur geen kerstkaarten. Door het bizarre jaar ben ik totaal niet in een kerstmood en heb ik meer dan ooit behoefte aan de ruimte en de lucht om niet mee te doen aan de kerstkaarten traditie. Begrijp me niet verkeerd, kerstkaarten vind ik het leukste aan kerst maar ik verlies mezelf altijd enorm in het maken en schrijven van de kaarten omdat ik ze het liefste zelf maak, niemand wil vergeten en op elk kaartje een persoonlijke terugkoppeling op het jaar schrijf. Daarom neem ik mezelf al jaren voor om eens voor winterkaarten te gaan maar toch stuurde ik elk jaar weer kerstkaarten… tot dit jaar!

Dus heb je net als ik ook geen zin in kerstkaarten dit jaar of wil je in januari gewoon een paar mooie kaarten sturen… speciaal voor jullie vandaag winterkaarten inspiratie. Ik ben in groen en blauw aan de slag gegaan.

winterkaart groen
Winterkaart in groen

Verzamel het materiaal voor je winterkaart

Als basis gebruik ik oude bingokaarten. Daar ben ik dol op! Niet alleen op de kaarten (het ontwerp en de kleuren) zelf maar door de stevigheid van de kaarten zijn ze ideaal om als basis of achtergrond van een kaart te gebruiken. Ik koop ze bij de Kringloop (je kan kijken naar bingo maar ook naar lotto dozen bij het speelgoed) of via Instagram shops als het redelijke prijzen zijn, ik hou zelf 10 voor €2,- als maximum aan voor de nieuwere kaarten. Omdat inmiddels bekend is dat ik gek ben op bingokaarten krijg ik ze ook wel eens toegestuurd of ruil ik ze met andere papierliefhebbers.

Wanneer ik een collage op een kaart maak dan begin ik met het kiezen van één plaatje die er voor mij uitspringt. Ik heb een voorraadje al uitgeknipte plaatjes uit flora en fauna boeken uit de kringloop. Hierdoor kan ik makkelijker op thema of kleur zoeken zonder eerst door allemaal boeken te bladeren en… te knippen. Want daar ben ik niet heel dol op wanneer ik net lekker bezig ben 😉 Vandaar af en toe een avondje verplicht knippen om de voorraad op peil te houden.

Naast plaatjes zoek ik een aantal basispapiertjes uit die qua kleur goed passen. Ik gebruik graag etiketten of labels van verschillende merken zoals de Classiky labels, Oeda Letterpress of van Aliexpress. Maar ook oud papier uit logaritmen boekjes, kasboeken, braille- of millimeterpapier combineert altijd heel goed. En natuurlijk… postzegels! Onmisbaar. Ik ben dol op de oude Juliana en van Krimpen postzegels die ik via Marktplaats of op rommelmarkten koop. Ook die koop ik alleen als de prijs redelijk is, een cent per zegel is een normale prijs.

materiaal voor winterkaarten
Verzamel materiaal voor winterkaarten

Bouw de collage van je winterkaart op

Ik kies per bingokaart een dier. Afhankelijk van de vorm, grootte en kleur kan het ene dier veel mooier uitkomen op de ene kaart dan op een andere kaart. Daarna scheur ik het basispapier tot de vorm die mooi achter het dier past. Ik schuif met verschillende papieren en labels tot ik de juiste compositie heb gevonden. Eenmaal aan het schuiven zal je merken dat bepaalde papieren mooi bij elkaar passen en elkaar versterken en sommige papieren juist niks doen voor elkaar. Het is lastig uit te leggen wanneer een compositie klopt. Dit zal ervaring zijn maar ook smaak en gevoel. Wanneer het voor mij in balans voelt weet ik dat het goed is.

Als je het leuk vind om te zien hoe ik de kaarten heb opgebouwd kan je hier onder een filmpje bekijken. Wel wat versnelt natuurlijk want ik kan soms eindeloos schuiven dus dit is van het moment waarop ik besloten heb hoe ik hem wil hebben 😉 Wanneer de basis van papier klopt maak ik de kaart af met stempels, extra postzegels, kleine etiketten of een lakstempels.

Schuiven tot de compositie klopt
vier winterkaarten
Vier winterkaarten
Het resultaat van het schuiven

De groene bingokaarten hierboven vond ik in een brocante winkel in Soest. Ik betaalde er gevoelsmatig de hoofdprijs (10 voor €4,50) voor omdat ze ouder zijn maar blauwe bingokaart waar ik hierna mee aan de slag ga vind je gelukkig vaker in de kringloopwinkel. Dan heb je voor €1,- a €2,- een doos waar 10 tot 20 kaarten in zitten. Omdat ik er inmiddels wel een voorraadje van heb gebruik ik ze makkelijker en sneller. Ik vind het leuk om het papier wat uit te laten steken. In het vorige filmpje zag je het laatste deel van het maken van de kaart maar in dit filmpje laat ik je juist het begin zien.

Winterkaarten
Winterkaart met als basis een bingokaart

Kadootje voor jou om te printen

Omdat ik me voor kan stellen dat je na het zien van dit logje gelijk met bingokaarten aan de slag wil maar niet iedereen die in huis heeft heb ik een aantal mooie bingokaarten voor je ingescand. Je vindt ze op de ‘om te printen‘ pagina in een PDF en JPG bestand. Print ze op oud papier en je hebt gelijk het effect. Voor de stevigheid kan je er een laagje cardstock achter plakken.

vier winterkaarten

Dit zijn mijn vier winterkaarten voor nu geworden. De sneeuwvlokken kocht ik bij het tuincentrum. Toen ik ze zag hangen zag ik gelijk voor me hoe je ze in een kaart kan verwerken. Vertel… maak jij wel eens bingokaarten? En verstuur je ook wel eens winterkaarten in plaats van kerstkaarten?

Liefs, Ruchama