Tags

, , , ,

1Het geratel van de toetsen, de prachtige letters die op het papier verschijnen en dan PLING! Ik geniet van heel veel kleine, typische dingen en dit is er 1 van – het pling-geluidje. Ruim drie jaar geleden werd ik verliefd op de serie Annie M.G. en op het schrijven op een typemachine. Elke zondagavond bij het kijken naar die serie, kriebelde het om een eigen typemachine te hebben en daar brieven op te kunnen schrijven. Mijn vader was dol op antiek en had ook een voorliefde voor typemachines. Op dat moment had hij een hele oude Remington staan en een Royal Quiet de Luxe, beide in de Kringloopwinkel gevonden. Mijn eerste typemachine kreeg ik dan ook 3 jaar geleden van mijn vader en pas toen ik weer typte op een typemachine besefte ik dat ik dit zo had gemist. Ik denk dat velen vroeger wel eens op een typemachine van vader of opa hebben getypt. Ik was verkocht en naaide er een hoes voor, geïnspireerd door Annie. 2
De maanden er na gebruikte ik mijn typemachine regelmatig voor het schrijven van brieven, het uittikken van gedichtjes en soms zelfs alleen om gewoon even dat fijne geluid te horen. Al snel kwamen we er achter waarom deze Quiet de Luxe heette en probeerde mijn vader zijn oude Remington nog om te ruilen voor mijn fijne Royal. De zijne dreunde zo hard door! Mijn Royal was dus een fijne typemachine! Het enige wat na een tijdje vervelend werd, zijn die metalen randjes om de toetsen. Wanneer je een lange brief typt komt dat randje regelmatig net onder je nagel en dat doet toch best zeer! Inmiddels had mijn vader een oud plat typemachientje gevonden met plastic knopen, dit typt toch een stuk lekkerder. Nog geen drie maanden na het krijgen van mijn typemachine overleed mijn vader onverwacht. Zo werd mijn typemachine nog waardevoller voor mij en kreeg ik mijn 2e typemachine. Een Hermes Baby en totaal ander model dan mijn Royal, zoals je kan zien zelfs nog met de originele spoeltjes. En wat typte hij lekker! Het grappige is dat ik mijn 1e brief op de Hermes Baby getypt naar Nienke stuurde en zij gelijk zag dat ik met een andere typemachine had getypt. Het was mij nog niet eens opgevallen dat ze een verschillend lettertype hadden. Ik dacht met twee typemachines wel klaar te zijn en genoot ontzettend van het typen op de Hermes Baby en pakte nog regelmatig de Royal er bij omdat ik die zo prachtig vond (en vind!)

34

Het duurde dan ook anderhalf jaar voordat ik mijn 3e typemachine vond. Inmiddels was ik er achter dat ik alleen vooroorlogse modellen had en er ook typemachines in geweldig leuke kleurtjes bestonden! Zo ging ik op een zomerdag bij een vriendin op bezoek in Breda. Op de weg naar de Kringloopwinkel daar, zei ik dat ik voor een groene typemachine ging. Nadat we de hele winkel door hadden gelopen liep ik met lege handen richting de uitgang. Maar daar in het pad stonden kasten en daarop 2 zwarte vierkante koffers… De eerste koffer die ik opentrok was van een witte elektrische typemachine. Ik wilde een groene! Hoopvol trok ik de tweede open, zag een prachtige groene typemachine en deed net zo snel de deksel weer dicht uit angst dat iemand anders hem zou zien en uit mijn handen zou trekken. Ik heb de koffer opgepakt en een dansje gedaan terwijl mijn vriendin aan kwam lopen en ik gilde dat ik een groene had gevonden! Dat is zo’n heerlijk gevoel – het vinden van een mooie typemachine!

Bij mijn Remington ontdekte ik dat je ook nog met een rode letters kon typen en deze weer een ander lettertype heeft. Zo verliefd als ik op mijn Royal was, zo verliefd was ik nu op mijn groene Remington. Ook op deze typemachine heb ik weer heel wat brieven geschreven en van het getik genoten! 6 57

Door met verschillende typemachines te werken ontdekte ik steeds beter hoe zo’n machine in elkaar zit. Bij de Remington zat zelfs een gebruiksaanwijzing inclusief plaatje met naam van alle onderdelen. Dat was erg handig en zal hem hieronder ook neerzetten! Een typemachine is vaak net wat anders ingedeeld maar heeft wel dezelfde basisdingen. Zoals je op de onderste foto kan zien, zie je een 1, 2 en 3. Dit staat voor de regelafstand. Hoe hoger het getal, hoe meer ruimte er tussen 2 regels in komt. Vooral met het typen op lijntjes papier is dit handig. Het verschilt per typemachine waar de knop zit om ‘vrije regels’ te typen. Bij deze zit er helemaal rechts op de typemachine een hendeltje (nr. 15) om het papier op vrij zetten. Bij andere staat boven de 1 vaak een R die staat voor het vrij zetten. Hiermee kan je dus ‘losse’ regels typen maar ook snel het papier er uit halen.

24

(de foto is te vergroten, om de onderdelen goed te kunnen zien)

23

Na het vinden van deze typemachine wilde ik alleen maar nog meer kleurtjes en types vinden. Omdat het vinden van een typemachine zo’n speciaal gevoel geeft wilde ik ze niet op bv. marktplaats kopen maar er echt tegen aanlopen. Pas op de vrijmarkt van 2012 vond ik deze rode Sperry Remington. Hij stond op een grondplaats, verstopt tegen een krukje aan. Ik had inmiddels geleerd niet alleen te zoeken naar typemachines, maar ook uit te kijken naar een typemachine koffer! De platte typemachines hebben vaak een er op te klikken deksel en de grotere hebben vaak een vierkante koffer die om de hele machine heen zit. En mocht er nou een mat bij liggen – denk dan niet dat het maar een oude mat is. Het typen op een typemachine dreunt nogal en zo’n mat eronder dempt zeker wat van het geluid! 8

19

Op de foto heeft deze typemachine een rood/zwart lint maar zoals je ziet zit er geen hendeltje op om rood of zwart typen in te stellen. Het heeft geen zin om een rood/zwart lint er in te doen omdat je half om half gekleurde letters krijgt. Dit zal je later op een foto van alle lettertypes zien. Omdat 1 lint uitgedroogd is had ik deze er voor de foto even in gedaan. Wanneer je de kap er afhaalt, vaak zijn deze er makkelijk af te tillen – ze zitten wel met een pinnetje of kliksysteem vast, zie je waar je het lint kan plaatsen. Er zitten vaak hendeltjes om de spoeltjes op hun plek te houden en je moet er even op letten dat ze goed in de pinnetjes zitten. Zorg er voor dat het lint goed tussen alle haakjes heen zitten. Dit zorgt er voor dat het lint goed blijft zitten, vooral wanneer je met hoofdletters gaat typen.

11 10 9

Na het vinden van de rode was ik om en wilde ik echt nog meer kleurtjes. Ik ging toch maar eens kijken op Marktplaats en kwam daar deze leukerd tegen. Voordat ik het wist had ik hem betaald en in huis. Het grappige van via Marktplaats kopen is dat het toch een bepaalde verrassing blijft. Foto’s kunnen heel verraderlijk zijn. Zo leek deze Vendex veel blauwer op de foto’s en was ik licht teleurgesteld want ik wilde zo graag een felblauwe. Tot ik er mee begon te typen en dit lettertype de verrassing bleek te zijn. Wow! Een heel ander, tof lettertype. Ondanks de kleur gebruik ik deze typemachine heel graag om het leuke lettertype!

12

Ik keek regelmatig even op Marktplaats maar was toch wat huiverig geworden met het kopen van een typemachine. Tot ik bijna jarig was en de gele zag. Banaantjes geel stond in de advertentie. Wat kan een mens dan twijfelen zeg, want wat verstaat iemand onder banaantjes geel? Geel, zoals een echte banaan, of als snoepbanaantjes. Lastig! Maar toch betaalde ik hem en werd hij een week voor mijn verjaardag bezorgd. Een cadeautje voor mezelf en ik heb hem na het bekijken en juichen omdat hij prachtig banaantjesgeel is, weer dichtgedaan en met moeite een week laten staan. 13 14Hier zie je zo’n ellendig wagenslot hendeltje. Wanneer je net een typemachine hebt gebeurd het vast dat je typemachine op slot gaat en je je afvraagt wat je nou weer hebt gedaan. Waarschijnlijk per ongeluk dat hendeltje aangetikt! Voor het vervoeren is zo’n hendeltje handig maar het is handig te weten dat hij er dus zo op kan schieten en je typemachine niet stuk is.

Wat ik wel heel handig vind zijn de kantlijnstoppertjes. Ik denk en typ snel dus vergeet soms wel eens dat papier ook ophoudt. Dankzij deze dingetjes typ je nooit verder dan je kantlijn! Ze zijn makkelijk in te stellen door ze even naar beneden te duwen en te schuiven. Staat je bladzijde helemaal aan het begin en wil je de kantlijnstopper toch iets meer naar links hebben, moet je de wagen eerst even wat naar rechts typen (met spaties of met nr. 5). Hierdoor gaat de kantlijnstopper weer ‘los’ om te kunnen verschuiven.

Met 6 typemachines begonnen mijn freubelkasten en bureau toch wel erg vol te raken en besloot geen typemachines meer via marktplaats te kopen (ik kijk nog wel af en toe, maar sinds typemachines zo populair zijn geworden, zijn de prijzen ook weer gestegen) maar toch loop ik in een Kringloopwinkel eerst naar de elektro hoek waar een typemachine kan staan. Hier staan ze vaak nog dicht in de koffer onder een tafel/bak. Wanneer ik er 1 zie staan kan ik het niet laten even te kijken en wanneer hij een mooi prijsje heeft en het nog doet, hem toch mee te nemen! Ik test altijd even of de toetsen en de wagen het nog doen. Vaak stop ik er even een bonnetje tussen om te zien of er toevallig ook nog een mooi lettertype op zit! Zo ben ik van 6 toch op 9 typemachines te kopen. Bij de 9e ben ik voor het eerst vergeten te kijken of de toetsen het nog doen en deze zitten dus muurvast. Ik moet nog even bedenken hoe ik deze kan reinigen zodat ze het hopelijk toch gaan doen. De 10e kreeg ik van een vriendin van mijn zus, nadat zij had gehoord dat ik typemachines spaar. Helaas zitten deze toetsen ook wat vast en hebben ook een schoonmaakbeurt nodig. Deze twee staan dus in de schuur te wachten tot ik daar eindelijk eens tijd voor maak. Vandaar dat ik alleen de 8 werkende op de foto heb gezet.

1617

Mijn reden om de Triumph mee te nemen terwijl ik een maand daarvoor net een witte, al is de Triumph meer creme dan op de foto is te zien, was vooral omdat ik hem zo’n leuk model vind hebben. Thuis bleek wat voor een lief, klein lettertype hij bleek te hebben! Om te laten zien wat voor een verschil er in de lettertypes kan zitten heb ik een lijstje getypt.
18

Veel mensen vragen zich af of er nog wel nieuw lint wordt verkocht. Ik heb het geluk dat ik het hier in het dorp bij een Kantoorexpert kan halen. Voor al mijn typemachines heb ik hetzelfde lint van Pelikan gekocht en deze spoeltjes passen tot nu toe op elke typemachine. Alleen voor mijn Hermes Baby heb ik het nieuwe lint op de originele spoeltjes gedraaid omdat ik dit mooier vind staan. Online zijn ook heel wat shops die typemachine lint verkopen. Als je op Google zoekt op typemachine lint vind je er genoeg. Soms kan je aangeven wat voor merk typemachine je hebt en krijg je lint voor die typemachine bestemd, maar deze maat, 13 mm/10 meter past dus eigenlijk altijd. Je hebt dezelfde maat in het rood/zwart. Dit staat klein op het doosje aangeven, dus handig om hier even op te letten!

Als laatste nog een tip! Helaas zit niet op elke typemachine een uitroepteken en dat terwijl je in een brief wel eens enthousiast iets wil zeggen. Ik heb er zelf maar 1 uitgevonden met de tekens die er altijd op staan. Namelijk een apostrof en een punt. In principe heeft elke typemachine een terugtoets. Ik typ eerst een punt, ga een stapje terug (zodat je weer op de punt staat) en typt dan een apostrof. Het is natuurlijk geen echte uitroepteken maar hij lijkt aardig!

21

Dit is dus mijn liefde voor typemachines! Ondanks dat ik 8 werkende heb, gebruik ik ze allemaal regelmatig. Soms heb ik gewoon meer zin om op een gezellig gele typemachine te typen en soms wil ik weer het lettertype van mijn blauwe Vendex. Alleen mijn Royal pak ik niet snel om te typen, die pak ik er alleen regelmatig even uit om te bewonderen. Of ik een favoriet heb? Toch mijn Royal, omdat ik deze prachtig vind maar ook de emotionele waarde er achter. Dat ik van mijn vader heb geleerd hoe ik bijvoorbeeld een lint moet verwisselen en hoe al die gekke knopjes werken. Maar mijn groene Remington en gele Erika zijn mijn andere twee favorieten.

Nu ben ik heel benieuwd of jullie al een typemachine hebben. Welk merk en welke kleur? Typt ie lekker? Heb je nog een droomtypemachine op je lijstje? Of ga je dinsdag op zoek naar je eerste typemachine, op de vrijmarkt. Ik ga zeker even rondkijken en hoop op een leuke blauwe of oranje. Mocht je nou vragen hebben, stel ze vooral. Ik ben geen typemachine-expert maar heb al doende al wel wat dingen ontdekt. Dus misschien kan ik je wel helpen!

Liefs, Ruchama