Tags

, , , , , , , , , , , , ,

collagebudgetpost

Als je niet veel te besteden hebt lijkt post een dure hobby. De postzegels worden steeds duurder en van alle materialen heb je meerdere dingen nodig om post te kunnen maken. Maar als je eens geen geld hebt om postzegels of kaarten te kopen kan je nog steeds post maken en versturen!

Eigen postbode

eigenpostbode

Postzegels worden steeds duurder. Vanaf 1 augustus 2013 kosten ze al 60 cent per stuk! Dus voor een velletje betaal je nu al zes euro. Wil je graag post maken, maar heb je geen geld om postzegels te kopen? Schakel dan je eigen postbode in! Maak post voor iemand in de buurt en bezorg het zelf! Dit is goed te combineren met een fijne wandeling of fietstocht. Ook kan je tijdens je bezoek aan iemand een briefje ergens in huis verstoppen. Een vriendin van me stopte kleine briefjes in verschillende potjes in mijn huis op de momenten dat ik even de keuken inliep om thee te maken. Weken later vond ik dan ineens een briefje in een blikje dat ik opende. Zo lief! Als je zelf niet in staat bent om iemand te bezoeken, maar een andere bekende gaat wel op bezoek, kan je hem of haar ook postbode laten spelen en je post meegeven.

briefJoas

Post is niet alleen een fijne ontspannende activiteit voor jezelf, maar ook gezellig om samen met je kinderen te doen! Zo klepperde hier de brievenbus ineens op vreemde tijden. “De postbode is net toch al geweest?”. Ik pas al een paar jaar op mijn oude buurjongetje, die nu een paar straten verder woont. Hij heeft geleerd hoe hij naar ons huis kan fietsen en speelt zelf voor postbode! Zijn moeder stuurde hem op pad met lieve kaartjes en postpakketten. Daarna werd hij zelf ook aangestoken met het postvirus en schreef hij zijn allereerste brief aan ons!

Ruilen

happinez

Aan materiaal kan je ook op andere manieren komen. Je hoeft het niet in de winkel te kopen. Durf in je eigen omgeving te vragen, je zal verstelt staan van wat er allemaal wordt weggegooid of ligt te verstoffen! Door dingen te ruilen heb je geen geld nodig. Een paar weken terug was ik mijn postkamer aan het opruimen en vond een tas vol bolletjes wol. Restanten van een project waar ik ooit enthousiast mee was begonnen, maar nu al meerdere jaren lag te wachten. Ik was op zoek naar oude boeken en tijdschriften om plaatjes uit te knippen. Mijn eigen stapel had ik al meerdere keren doorgebladerd, maar kon niet vinden wat ik nodig had. Daarom besloot ik een oproep op Facebook te plaatsen. Binnen enkele minuten had ik al een reactie uit onverwachte hoek en fietste ik meteen die middag al naar de moeder van een van een bekende om mijn bolletjes wol te ruilen voor een grote stapel magazines! Dolgelukkig met alle nieuwe plaatjes en ruimte in mijn kast! Ook handig als je bijvoorbeeld een setje kaarten of tape koopt! Vaak zit er dan net één bij die je niet zo leuk vindt. Misschien kan je iemand anders er blij mee maken en iets waar je wel blij van wordt voor in de plaats krijgen.

Wist je dat er ook weggeefwinkels bestaan? Klik hier om te kijken of er ook één bij jou in de buurt zit. Je vind er spullen van mensen die spullen over hebben en ze niet meer gebruiken en daarvoor hoef je niet te betalen. Je kan natuurlijk ook spullen brengen! Ik breng regelmatig dingen naar de weggeefwinkel in mijn woonplaats en heb er ook prachtige dingen gevonden die ik voor mijn post heb gebruikt!

Hergebruik

Wie ook waarde hecht aan kiezels, wordt overal waar hij gaat door schatten omringd.

Deze uitspraak van Zweedse schrijver en dichter Pär Lagerkvist kan je lezen in de “365 dagen flow kalender” op 7 augustus. Wanneer je leert met post-ogen naar de dingen om je heen te kijken zal je ook in alles een mogelijkheid zien! Kim liet bijvoorbeeld al eens zien hoe je post kan maken van behang- en verfstaaltjes uit de bouwmarkt! En ik schreef eerder al over het hergebruiken van verpakkingen. Kijk met een andere blik naar de dingen die je weggooit en wie weet kan je het omtoveren tot enveloppen, kaarten en brievenbuscadeautjes!

Weet jij nog andere manieren om “Low-budget-post” te maken? Laat een reactie achter, plaats een foto op onze Facebook-pagina of zet het op Instagram met de hashtag #postfabriek. Leuke tips zijn altijd welkom!

Lieve groetjes, Nienke.