Tags

, , , , ,

Tegenwoordig is er voor bijna alles wel een dag en hadden we kunnen weten dat ook de Post een eigen dag zou hebben. Toch wisten we tot een aantal weken geleden niet dat 9 oktober de Internationale dag van de post is! Het was namelijk Carolien die een nachtelijke ingeving had en een leuke actie bedacht! Op haar blog laat ze vandaag veel brievenbussen vanuit het hele land (en daar buiten) zien, waar we allemaal zoveel post in hebben gegooid en toch wel een speciaal gevoel bij hebben. Ook de Postfabriek heeft natuurlijk haar brievenbussen ingezonden dus ga zeker even kijken!

Dag van de post 4

We kunnen de dag van de Post niet zomaar voorbij laten komen. Iedereen die ons kent weet dat we dol zijn op post – het hele jaar door! We hebben niet voor niets een blog over post waar we de zin ‘Liefde voor Post’ gebruiken. Post is zoiets moois en bijzonders dat het lastig in woorden is te vatten. Als je met regelmaat brieven of kaartjes verstuurd weet je vast wat we bedoelen! Toch hebben we een poging gedaan tot het omschrijven wat post voor ons betekent en wat nou de meerwaarde van al die brieven en het contact is.

Tijdens het schrijven kwamen we er al achter dat dit niet in één keer of stuk te schrijven is. Post is nog zoveel meer dan alleen dit wat we geschreven hebben Omdat we alle drie een stuk hebben geschreven hebben we besloten deze blog in drie delen online te zetten. Vandaag lees je Ruchama haar stukje, morgen kan je Nienke haar stuk over briefvriendschap lezen en vrijdag sluit Kim deze blog over post af!

letter writing is the only device for combining solitude with good company

Soms zeggen twaalf woorden meer dan een hele blog kunnen zeggen. Voor mij omschrijven bovenstaande twaalf woorden waarom brieven zo belangrijk voor me zijn. Het is frustrerend om niet altijd mee te kunnen komen in de dagelijkse snelheid en drukte van de maatschappij. Alsof we met zijn allen als vissen in een stroom richting zee zitten. Ik vond het altijd heel frustrerend om niet te kunnen voldoen aan die snelheid.

Nu ben ik vooral heel dankbaar voor het mogen schrijven van brieven en mensen in mijn leven die ze met liefde lezen en beantwoorden. Ik hoef niet meer zo nodig mee met die stroom – liever niet zelfs! – maar het kan me nog wel frustreren dat ik niet de energie heb die ik zou willen hebben. Ik ben graag en veel alleen omdat ik dat fijn vind maar ook omdat ik die tijd en ruimte echt nodig heb. Om mijn hoofd leeg te maken en mijn lijf weer op te laden.
Ik ben dol op onder fijne mensen zijn, ik klets graag en lach nog liever maar een dag onder de mensen zijn kost me ook al mijn energie. Ik zou willen dat het anders is, maar dat is het niet. Het heeft jaren geduurd voor ik het kon accepteren en nog meer tijd om het mooie er van in te zien. Naast dat het voor jezelf frustrerend is – is het voor je familie en vrienden ook lastig. Omdat er nou eenmaal een beeld is opgesteld van wat normaal is… In een vriendschap of relatie stop je energie, tijd, vriendschap en liefde – zodat het groeit. Ik heb de wil wel maar niet voldoende van alles om er in één keer in te stoppen. Het vervelende is dat daardoor vriendschappen stuk lopen of dood bloeden. Maar het mooiste en één van mijn grootste levenslessen – degenen die het waard zijn blijven over. Na de dood van mijn vader was (en is) mijn energie zo beperkt dat ik geleerd heb om mezelf ten alle tijden op één te zetten. Eerst voor mezelf zorgen en degenen die ondanks dat ik ze wel wil maar niet kan overstromen met liefde en aandacht, toch naast me blijven staan, die krijgen dat beetje energie wat ik wél heb. Ik zie het als het kostbaarste wat ik heb en ik geef het met liefde aan degenen die ik het waard vind.

dag van de post ruch

Maar het is niet makkelijk want anderen spreken wel graag af. Hebben wel de energie om na een werkdag nog een drankje te doen en bij te kletsen. Ik wil wel met of bij diegene zijn maar niet alles wat er bij komt kijken. En dan komt daar voor mij het allerfijnste aan post… met mijn laatste beetje energie en overvolle hoofd een vel papier pakken. In gedachten naast iemand gaan zitten en vertellen. Vertellen wat er in mijn hoofd omgaat, wat ik heb meegemaakt en vragen naar de ander. In brieven heb ik (bijna) alle tijd, energie, ruimte, aandacht en liefde voor mezelf én de ander. En dat voelt fijn!! Om op die manier zulke intensieve contacten te onderhouden. Waar ik in het dagelijkse leven veel eerder iemand zal teleurstellen – zijn brieven en is post mijn ding. Het zijn mijn openslaande deuren naar de buitenwereld. Het is het dierbaarste wat ik heb omdat het de basis is van een aantal hele bijzondere briefvriendschappen. Maar ook voor vriendinnen die ik niet via de post heb leren kennen is het een heel waardevolle toevoeging aan ons contact. Waar veel al via berichtjes gaat om op de hoogte te blijven – zijn het toch de brieven waar ik de diepte in kan. Waar ik mijn verhaal kwijt kan en de vriendschap voel groeien.

dagvandepostruch

Vlak na het overlijden van Tico lukte het post maken niet en zelfs het schrijven van brieven wilde of kon ik niet. En toen er iets meer ruimte voor was wilde ik maar een enkeling schrijven. Juist degenen met wie het contact van de brieven zo hecht is. Die zo vertrouwd voelen dat ik met mijn verdriet naar hen wilde. Maar diezelfde drang en behoefte om te delen heb ik bij de leuke en de mooie dingen in het leven. Er is niks eenzaams aan want in mijn brie ven ben ik in het fijnste gezelschap wat ik me kan wensen. Daarom ben ik zo blij met de brieven, de woorden… het contact en het gezelschap. Mee kunnen doen in het waardevolste in een mensenleven – vriendschap met een ander mens en het leven kunnen delen. Niet met een kop koffie in het café maar op papier en de fijnste mensen in mijn hart en in gedachten naast me.

Dag van de post 6

Zelfs webwinkels doen mee aan de dag van de Post. Zoals de leuke webwinkel Tin Star Company die veel leuke kaartjes maar ook meestuurcadeautjes heeft zoals bedeltjes. Je krijgt alleen vandaag 15% korting op alle ansichtkaartjes.

Bij postcardworld krijg je 20% korting en zelfs een gratis kaartje met de code ‘party’

Mochten we in de loop van de dag nog meer webwinkels met kortingscodes tegenkomen, dan zetten we ze er bij!

Wat maakt post nou zo speciaal voor jou?

Liefs, Kim, Nienke en Ruchama