Tags

, , ,


The Typewriter 01

Dit jaar schreef ik mijn eerste column en wel over mijn (grote!) liefde voor typemachines. Deze column werd in het Zomer Magazine van Sestra geplaatst. Naast mijn column, vond je er tips, leuke stickers en asseccoires allemaal in typemachine thema. Maar ook werd er een boek aangekondigd. Janine van Gool, van het Canadese Magazine Uppercase was al even bezig met het maken van een boek over de typemachine. Het beloofde een prachtig verzamelwerk te worden en afgelopen week was het eindelijk zo ver, ik kreeg een groot, zwaar en mooi boek in mijn handen.

The Typewriter 03

A richly illustrated book full of never-before published typewriter memorabilia, intriguing historical documents and entertaining anecdotes, The Typewriter: a Graphic History of the Beloved Machine is a beautiful ode to an all-but-obsolete creative companion.

The Typewriter 02The Typewriter 04In dit logje laat ik je graag even een kijkje nemen in dit mooie boek al kan ik je nu al vertellen dat ik echt maar een klein deel van dit prachtige boek kan laten zien, wel zijn alle foto’s te vergroten door er op te klikken. Het boek is ingedeeld in verschillende tijdsbestekken, welke weer zijn onderverdeeld in verschillende onderwerpen of thema’s. Je wordt van 1900 tot 1980 meegenomen in de tijd en begint natuurlijk bij de geschiedenis en de ontwikkeling van de typemachine. Wist je dat er in 17.. al patent is aangevraagd voor een ‘machine die letters op papier slaat’ maar de beste man nooit een typemachine heeft gemaakt. Pas in 18..  werd idee wat al meer dan honderd jaar bestond, tot een daadwerkelijke typemachine ontwikkeld en werd Carles lala de vader van de typemachine.

The Typewriter 06The Typewriter 07

The Typewriter 05

 

van 1900 tot 1980

De allereerste typemachine, met prachtige bloemen!

De allereerste typemachine, met prachtige bloemen!

Ben je klaar voor een enorme stapel aan foto’s? Mocht je nu al besloten hebben dit boek te willen bestellen, dan raad ik je aan om met je ogen dicht naar beneden te scrollen om te zien waar het boek te koop is. Het is namelijk veel te leuk om alle pareltjes in dit boek zelf te ontdekken tijdens het doorbladeren!

Want er staan wat pareltjes in dit boek! Naast de gehele geschiedenis en ontwikkeling van de eerste typemachine tot de typemachines zoals wij hem kennen en in huis hebben vind je er ook de oude gebruiksaanwijzingen en typlessen. Van de meest hilarische advertenties tot de meest prachtige inktroldoosjes. Maar zelfs de oude typkampioenen staan in het boek vermeld. Er is zoveel te zien en zelfs te leren. Wist je dat de CC die we tegenwoordig nog in de mail gebruiken, staat voor Copy Carbon. Het Carbon papier werd vroeger gebruikt om een extra kopietje van je brief of tekst te maken. Nienke gebruikt deze mogelijkheid regelmatig als ze mij en Kim dezelfde brief wil sturen.

Nu heb ik genoeg gekletst hoor, blader maar mee! Na al deze foto’s vertel ik je wat ik nou echt van dit boek vind en waar je het kan kopen.

The Typewriter 09

 

The Typewriter 10

Oude, inmiddels antieke aankoopbewijzen

The Typewriter 11

De eerste typlesmethodes

De eerste typlesmethodes

The Typewriter 13 The Typewriter 14 The Typewriter 15

Prachtige inktroldoosjes

Prachtige inktroldoosjes

 

Het boek staat vol hilarische reclame

Het boek staat vol hilarische reclame


The Typewriter 17 The Typewriter 18 The Typewriter 19

Ook voor kinderen waren er typemachines

Ook voor kinderen waren er typemachines

The Typewriter 21 The Typewriter 22 The Typewriter 23 The Typewriter 24 The Typewriter 25 The Typewriter 26 The Typewriter 27 The Typewriter 28 The Typewriter 29 The Typewriter 30 The Typewriter 31

Mijn hart gaat sneller kloppen van dit boek. Wat een prachtig verzameld werk met de herkenbare liefde voor de typemachine, rijk aan illustraties en vol met humor. Bij het maken van de foto’s voor dit logje kwam ik zoveel leuke details tegen waar ik om heb gegrinnikt of even extra heb gekeken. Tijdens het bladeren viel ik van de ene verbazing in de andere verbazing, er staan zoveel bijzondere thema’s in. Het is een heerlijk boek om door te bladeren, van te leren, door te lachen en keer op keer weer op schoot of tafel te nemen.

Zoals je misschien wel weet heb ik mijn liefde van typemachines van mijn vader. Van hem kreeg ik mijn eerste typemachine en hij leerde me handigheidjes van een typemachine kennen. Hij zou dit boek prachtig hebben gevonden en mocht hij nog leven dan had hij hem absoluut van mij cadeau gekregen. Mocht je het boek zelf niet willen aanschaffen, denk dan eens aan de wat oudere generaties die met de typemachine zijn opgegroeid. Waarschijnlijk vinden ook zij dit een prachtig boek. Zo hoorde ik al van iemand dat zij het boek cadeau gaat doen aan haar moeder die typemachines spaart en typ-les heeft gegeven, zo leuk!

The Typewriter 32

Bij het boek zit ook nog dit grappige boekje

Bij het boek zit ook nog dit grappige boekje

Omdat het boek in Canada is uitgegeven, koop je het helaas niet in elke Bruna of AKO en in Canada bestellen levert hoge verzendkosten op. Heel even dacht ik dit boek niet in mijn bezit te krijgen tot Kris mij tipte dat het Athenaeum in Amsterdam en Haarlem het boek wel wilden gaan verkopen. En ja hoor, in deze boekhandels is het boek op voorraad! Gelukkig is er ook de mogelijkheid om het boek via de webwinkel van het Athenaeum te kopen voor €41,95 met een levertijd van 4-10 werkdagen.

Edit: Het boek is inmiddels ook te koop bij bol.com!

Voor iedereen met een liefde voor de typemachine is dit boek absoluut een aanrader!

Liefs, Ruchama