Tags

, , , , , ,

Vouw zelf theezakjes van bakpapier en gebruik ze als cadeauverpakking.

Zelfgemaakte theezakjes om meestuurcadeautjes in te verpakken.

Geïnspireerd door de prachtige post die ik van Kim heb gekregen, maakte ik ook post over ‘Schuitje varen, theetje drinken‘. Ik maakte er themapost van over thee, reizen en varen. Hiervoor maakte ik kleine theezakjes als verpakking voor kleine meestuurcadeautjes. Je kan deze kleine cadeauzakjes natuurlijk van allerlei soorten papier maken, maar ik koos voor iets dat ik in huis had: bakpapier! Bakpapier schijnt door, zo kan je de inhoud zien. Ook lijkt het op het papier dat voor echte theezakjes wordt gebruikt.

theezakjestap1Voor het theezakje gebruikte ik:

– een stukje bakpapier van 15 centimeter lang en 9 centimeter breed.

– een geodriehoek.

– een potlood

– een nietmachine met kleine nietjes

– een stukje touw

– en een klein stukje papier om het labeltje van te knippen.

Aan de slag

theezakjestap2Op de foto kan je zien dat ik met de korte kant bovenaan begin. Met behulp van een geodriehoek bepaal ik het midden en zet met potlood twee kleine streepjes op een halve centimeter vanaf het midden. Dit deed ik aan beide kanten. De streepjes geven het punt aan waar je de zijkanten van het papiertje naartoe moet vouwen.

theezakjestap3Dan leg ik het papiertje met de lange kant boven en vouw eerst de ene kant naar de verst liggende streepjes toe. En daarna vouw ik de andere kant op dezelfde manier.

theezakjesstap4Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat het elkaar nu iets overlapt. Dit stukje kan je dicht lijmen. Bakpapier is glad en een beetje vettig is, daarom pakt niet iedere lijm! Ik heb besloten om het open te laten, maar als je hele kleine dingetjes, zoals glittertjes, erin wil verpakken, kan je het beter wel dichtmaken.

theezakjestap5Daarna vouw ik het lange papiertje dubbel. Dit doe ik zo recht en duidelijk mogelijk, omdat ik bij de volgende stap deze lijn gebruik om andere vouwlijnen te maken.

theezakjestap6De lijn die ik net gevouwen heb is het midden. En ook hier teken ik aan beide kanten kleine streepjes op een halve centimeter vanaf het midden. Op deze punten vouw ik het papiertje en zo ontstaat er een ‘knik’.

theezakjestap7Op deze foto kan je zien hoe die ‘knik’ eruit ziet. Dit hebben echte theezakjes ook. De ‘overlappende vouw’ die ik in de eerst stap maakte, zit nu aan de binnenkant.

theezakjestap8Het papiertje is al bijna omgetoverd tot zakje. Alleen de finishing touch nog! Op de foto hierboven ligt het papiertje met de ‘knik’ aan de linkerkant en de open kant aan de rechterkant. Weer teken ik twee kleine streepjes met potlood op 2,5 centimeter.

theezakjestap9Ik vouw de hoekjes om vanaf deze streepjes en gebruik de streepjes aan de bovenkant (deze maakte ik bij eerdere stappen al) om te bepalen hoe ver ik de hoek naar binnen vouw.

theezakjestap10Ik heb de hoekjes aan beide kanten omgevouwen. Dit is nu de achterkant van het theezakje.

theezakjestap11Nog een laatste vouw! Hiervoor maak ik een klein streepje met potlood op een centimeter vanaf de bovenkant .

theezakjestap12Het bovenste hoekje van het zakje vouw ik naar binnen tot dat streepje.

theezakjestap13Voordat ik het zakje dicht maak, vul ik het theezakje met kleinigheidjes. Het zakje heeft twee ‘vakjes’. Ik schoof ik er aan de ene kant een sticker in en aan de andere kant een persoonlijke postzegel. En om het nóg beter bij het thema te laten passen, stopte ik er ook een paar hartjes van atlaspapier bij. Deze ponste ik zelf uit met mijn hartjes-pons.

theezakjestap14Aan theezakjes zit meestal een touwtje met een labeltje eraan. Meteen bij het dicht nieten van het zakje, maak ik een touwtje aan de bovenkant vast.

theezakjestap15Ook voor het labeltje gebruik ik een stukje van een bladzijde uit een oude atlas. Het labeltje is gemaakt van een strookje papier van 5 centimeter lang en 2 centimeter breed. Het strookje vouw ik dubbel en schuif ik om het uiteinde van het touwtje. Ook dit maak ik vast met behulp van mijn nietmachine.

theezakjesgrootTadaaa! Klaar is je theezakje! En wil je grotere dingen versturen? Dan maak je toch gewoon een groter zakje! Het grote zakje op de foto hierboven maakte ik door alles een keer zo groot te maken. Ik gebruikte dus geen papiertje van 15 centimeter lang en 9 centimeter breed, maar knipte voor de grotere versie een stuk van 30 centimeter lang en 18 centimeter breed.theezakjesverpaktDe zelfgemaakte theezakjes verstuurde ik in een ‘brievenbusdoosje’. Ik beplakte een lege verpakking met een bladzijde uit een oude atlas en bekleedde de binnenkant met een stukje vloeipapier.
doiliepapierDe brief schreef ik niet op gewoon lijntjespapier, maar op een grote doilie. Die kocht ik ooit eens bij Blokker en is eigenlijk om onder een taart te leggen. Als je de doilie vouwt, lijkt het ook net een taartpunt! quoteIn mijn blogje over post ín huis bezorgen, liet ik zien hoe je de kleine doilies kan gebruiken om lieve briefjes onder een theekopje te leggen. Bij deze post stuurde ik er een paar mee waarop ik mooie bijpassende quotes schreef met mijn typemachine.totaalplaatjeHet pakketje ligt nu klaar om verstuurd te worden!

Ga je na het lezen van dit blogje ook theezakjes vouwen? We vinden het altijd ontzettend leuk om jullie creaties te zien! Je mag ons mailen, je foto delen op onze Facebook pagina of zet het op Instagram met de hashtag #postfabriek.

Veel postplezier!

Lieve groetjes, Nienke.