Tags

, , , , , , , , , ,

Verpakking van chocolaatjes wordt een brievenbusdoosje.

Deze verpakking van chocolaatjes wordt een brievenbusdoosje.

In ‘Van verpakking tot post‘ vertelde ik dat ik soms enthousiaster wordt van een mooie verpakking dan de inhoud zelf. Toen mijn vriend deze doos vol kersenbonbons kreeg, werd híj blij van de inhoud. Maar ík kon niet wachten tot alle bonbons op waren, zodat ik het doosje kon gebruiken om er post van te maken!

doosjes2

Sommige verpakkingen zijn goed opnieuw te gebruiken als brievenbusdoosje. Met een brievenbusdoosje kan je een klein pakketje versturen dat als brievenbuspost verzonden kan worden. Je betaalt hiervoor dan niet de normale pakketkosten van € 6,95, maar je kan hiermee tot 2 kilo versturen voor € 3,84. Als je lichte spulletjes verstuurt, betaal je zelfs nog minder voor het versturen van je pakketje! Als je je poststuk weegt, kan je zelf makkelijk het tarief berekenen met behulp van de tarievenwijzer op de website van PostNL. Een ander voordeel van een pakketje dat door de brievenbus past, is dat het daardoor altijd bezorgd kan worden. De ontvanger hoeft niet thuis te zijn om je pakketje in ontvangst te nemen. Op de foto hierboven zie je dat ik postzegels heb gebruikt om het te frankeren, dit vind ik als postliefhebber veel gezelliger staan. Maar je kan een brievenbuspakje ook versturen met een barcode. Een voordeel hiervan is dat je je pakketje kan traceren via de MijnPakket app en mijnpakket.nl. Voor deze manier van versturen geldt een vast tarief. Je betaalt € 3,84 en het maximum gewicht is 2 kilo. Kijk hier voor meer informatie over het versturen met een barcode.

Let goed op de afmetingen van het doosje dat je gebruikt! Een brievenbusdoosje moet immers wel door de brievenbus passen! Maximale afmetingen zijn: 38 x 26,5 x 3,2 cm

Bekleden

vloeipapier

vloeipapiervouwen

Sommige verpakkingen hebben geen versiering nodig. Zo vind ik de bekende luciferdoosjes met de zwaluw erop mooi genoeg van zichzelf. Maar het doosje van de kersenbonbons kon wel een papiertje gebruiken. Ik koos voor het papier met houtprint van BIRI (te koop bij V&D). En beplakte de buitenkant ermee. Hierdoor krijgt het doosje meteen een hele andere uitstraling, het lijkt nu wel een houten kistje. De binnenkant bekleedde ik met zijdepapier. Het zijdepapier op de foto komt van Action, maar je kan dit soort papier ook bij de Papershop van IKEA kopen. Op de bovenste foto gebruikte ik het als een ‘kussentje’ om op de cadeautjes op te leggen, maar je kan de cadeautjes er ook in verpakken.

Inhoud

vulling2

vulling1Een brievenbusdoosje is iets steviger dan een envelop. Je kan er makkelijk spulletjes in versturen die door een envelop zouden prikken of niet mogen buigen. Ook kan je in een doosje alles mooi neerleggen. De ontvanger opent het en ziet de spulletjes mooi georganiseerd liggen. Een envelop geeft een heel ander gevoel doordat je er dingen uit ‘vist’. Ruchama liet in een logje over post in een brievenbusdoosje zien hoe je de inhoud mooi bij elkaar passend kan maken door in een thema te werken. Ze maakte o.a. ‘Hoera het is vandaag!‘-post en dieren/airmail-post. Ze koos aan de hand van het thema zelfgemaakte cadeautjes om te versturen en verpakte alles in dezelfde stijl. Ik maak graag kleine brievenbuspakketjes voor speciale gelegenheden. De reden dat ik iemand graag een doosje vol kleine cadeautjes wil sturen is dan mijn thema. Het wordt bijvoorbeeld een doosje vol feest voor een jarige. Of een troostdoosje voor iemand die wel wat steun kan gebruiken. Meestal kies ik voor kleinigheidjes met een grote symbolische waarde.

krantenkappermalvloeipapier2Kleine spulletjes die los in een doosje zwerven, geven een heel ander gevoel dan diezelfde spulletjes in een mooie verpakking. Én een verpakking om een cadeautje houdt het ook nog even spannend! Ik ben dol op de kleine, vierkante doosjes die je met dit houten malletje van ‘De Krantenkapper‘ kan maken. Het doosje dat je met deze mal kan maken, wordt 7 x 7 x 3 cm. Een cadeautje krijgt er een luxe uitstraling door, helemaal als je ze op een ‘kussentje’ van zijdepapier legt. Bij een malletje van De Krantenkapper krijg je vier dubbelzijdig bedrukte velletjes papier. Ik gebruikte één van de velletjes papier voor het doosje op de foto hierboven. Maar je kan, net als het brievenbusdoosje eromheen, ook materiaal hergebruiken! Ik gebruik graag het stevige papier van de tabbladen uit FLOW Magazine. De verschillende afbeeldingen op deze tabbladen laten hetzelfde doosje er steeds weer anders uitzien. Naast een malletje voor vierkante doosjes vind je bij De Krantenkapper ook andere leuke malletjes.

flowdoosjesflowdoosjes2schatLaat je postvriendin weten dat je haar een schat vindt door een ‘schatkist’ vol gouden muntjes te sturen. Deze chocolaatjes kan je nu in de supermarkt vinden bij het snoepgoed voor Sinterklaas.

hartjesOf stuur veel liefs met deze snoephartjes of andere spulletjes in de vorm van een hartje.

relaxZit je postvriendin in een drukke periode? Geef haar wat ‘me-time’ cadeau in de vorm van een bruistablet voor in een (voeten)bad. Voor het doosje op de linkerfoto maakte ik kleine briefjes die precies in het doosje passen. Hierop schreef ik complimentjes en een paar mindfulness-oefeningen.

Bij ‘om te printen‘ vind je een malletje waar je zelf een cadeauzakje mee kan maken. Ook een leuke manier om deze kleine meestuurcadeautjes in te verpakken.

Dichtplakken

dichtplakkenDe verpakking die ik voor deze brievenbuspakketjes hergebruikte, bestaat uit twee delen. Om ervoor te zorgen dat het doosje tijdens de reis naar de ontvanger niet opengaat, plakte ik de twee delen aan elkaar met verschillende kleurtjes washi-tape.

sluitstickerMaar deze stickers van ‘Vlinders in je buik‘ werken ook goed als sluitzegel. Verstuur je het pakje een paar dagen eerder om zeker te weten dat het op tijd aankomt? Schrijf een openingsdatum op de sticker om aan te geven wanneer de zegel verbroken mag worden. Een nieuwsgierige postvriendin mag je af en toe best een beetje plagen, toch?

moncherieHou jij van kersenbonbons en heb je zin om meteen aan de slag te gaan met een brievenbuspakketje? Ik zag gisteren dat dezelfde doosjes in de aanbieding zijn bij Kruidvat! Zelfs nog goedkoper dan er op het stickertje staat, nu voor 2.99.

Veel postplezier!

Lieve groetjes, Nienke.