Tags

, , , , , ,

magneethart

Een magneethart van postzegels

Afgelopen December kregen we alle drie van lezer Rachel een kaart mét een flink stapeltje postzegels. Op de kaart schreef ze dat de door Jan van Krimpen ontworpen cijferzegels haar lievelingszegels zijn. De serie postzegels bestaat uit 9 verschillende cijferaanduidingen welke in 1946 zijn uitgebracht. Ze zijn werkelijk prachtig en laten Rachel haar lievelingszegels nou ook net mijn lievelingszegels zijn! Vooral als ik het rode 1-tje in mijn handen heb kan ik er niet over uit hoe móói ik die postzegel vind. Misschien omdat ik zo dol ben op rood, het strakke eentje mooi afsteekt of juist de kalligrafie-details op het oude papier… Ik zou willen dat ze weer werden uitgebracht als de standaard zegels.

Magneethart

Mijn handen jeuken om juist met deze mooie zegels aan de slag te gaan. Allereerst wil ik een hartjesmagneet maken, niet alleen symboliserend voor de liefde voor deze postzegels maar ook heel praktisch om in huis te gebruiken en dus extra vaak in beeld! Met wat modpodge plak ik de zegels op een houten hart (ik heb nog een voorraadje van Action liggen) en zorg er voor dat die ‘mooie rooie’ in het midden ligt, de rest leg ik overlappend neer. Als de modpogde goed is gedroogd knip ik de uitstekende hoekjes af langs de randen van het houten hart.

Eerder logje over het maken van magneetharten: klik hier

Magneethard

Magneethart met modpodge beplakt

 

Passe-partout kaartje

Met het magneethart als brievenbuscadeautje ga ik verder met de ‘basis’ van een themapost, een kaartje en een envelop. Voor het kaartje gebruik ik kraftpapier (o.a. bij Zeeman te koop) en een PassePartout. Op de achtergrond plak ik bijna de hele serie aan postzegels en let daarbij op de kleuren en de cijfers. Op de rand van de passepartout plak ik voor de sier wat extra zegels en schrijf de quote die al maanden regelmatig in mijn hoofd plopt zodra ik postzegels zie. ‘Wie zichzelf spaart, is al snel een postzegel’ van Loesje.

Eerdere logjes over kaartjes van passe-partouts: Deel 1 en Deel 2
(klikbare en  in een nieuw scherm openende links)

postzegels

Een kaartje van postzegels

postzegelrand

Kaartje met postzegelrand

Ook op de envelop wil ik de (bijna) gehele reeks postzegels plakken en maak een rand waar later het adres boven komt te staan. Her en der verdeeld plak ik nog wat postzegels op.

Mini scheepje gevouwen van een postzegel

scheepje

Scheepje gevouwen van een postzegel

Hoewel het al een kant en klaar themapoststukje is plopt er ineens een idee in mijn hoofd… Op mijn bureau liggen verschillende maten glazen flesjes omdat ik wil experimenten met mini-flessenpost om met de post mee te sturen. Zou je van een postzegel een bootje kunnen vouwen? Een blauwe ‘2’ zou namelijk perfect fungeren als zee in het kleine flesje. Ik ga aan de priegel en ontdek dat het zowaar lukt! Van een bruine postzegel maak ik een mini scheepje. De zee en het scheepje plak ik beide met een klein beetje dubbelzijdig tape vast, net genoeg om niet los door het flesje te vliegen tijdens het versturen met de post. Ik durf het flesje niet zo in de envelop te verzenden dus maak ik van een oud luciferdoosje een klein cadeaudoosje met kraftpapier en natuurlijk de van Krimpen postzegels.

luciferdoosje

Flesje verpakt in een luciferdoosje

themapost

De totale themapost

Uiteindelijk heb ik een leuk geheel met de favoriete postzegels van Rachel! Na ontvangst van de envelop kreeg ik van Rachel een mailtje hoe blij verrast ze was met de themapost en stuurde een foto mee. Op de foto was te zien hoe een postmedewerker heel fanatiek álle postzegels op de envelop heeft bestempeld hihi.

afgestempeld

Afgestempelde envelop

Wil je ook knutselen met oude postzegels? Kijk dan eens in de kringloopwinkel, op rommelmarkten en op Marktplaats! Zelf heb ik mooie postzegels van de vrijmarkt maar ook wel eens een hele envelop vol oude postzegels via Marktplaats gekocht. Mocht je specifiek op zoek zijn naar deze zegels, kan je zoeken op de serie ‘460 t/m 468’ Sorry voor het wegkapen van de 10 keer de hele serie cijferzegels voor €1,50 😉

Liefs, Ruchama