Tags

, , , , ,

Een kaartje met postzegels

Jaren lang kocht ik leuke kaarten en gaf ze een persoonlijke draai door er bijvoorbeeld glitters of nepsneeuw aan toe te voegen. Vorig jaar maakte ik voor het eerst zelf kerstkaarten en werd op slag verliefd op het proces én op het eindresultaat. Eigenlijk wilde ik, o.a. door de prijs van de Decemberzegels en het altijd maar íedereen een kaartje te willen sturen, geen kaarten sturen dit jaar werd ik toch verleid door mijn eigen materialen. Hoewel ik al lang gebruik maak van oude postzegels in mijn poststukken ben ik er de laatste twee jaar helemaal verzot op geraakt en vooral de laatste maanden gebruik ik ze meer dan ooit. O.a. voor achtergronden wat zo’n mooi effect geeft. Vandaag dus mijn kerstkaarten mét postzegels ter inspiratie.

Kerstkaarten met postzegels en muziekpapier

Ik laat je vandaag een aantal verschillende soorten kaarten met postzegels zien. Om te beginnen een leuk trucje wat ik zelf onlangs van Hilde leerde. Ik zeg je er gelijk bij, je moet er even tijd voor nemen, geduldig en netjes werken maar dan heb je wel een heel gaaf resultaat. Kijk je mee?

3D postzegelkerstkaart

3D effect postzegelkaarten

Benodigheden

  • Blanco kaarten
  • Postzegels
  • Stansjes + machine
  • Knutselfoam
  • Lijm

Het idee van deze kaart is dat je begint met een blanco kaart (ik gebruik graag de kraftkaarten van Action) vol met postzegels te plakken. In dit geval heb ik gekozen voor de traditionele kerstkleuren, rood en groen. Maar eerder heb ik soortgelijke kaarten gemaakt in bijvoorbeeld verschillende tinten blauw, alleen maar oranje of allemaal roze postzegels. Je kan de kaart dus aan de gelegenheid aanpassen! Ik gebruik een simpele prittstift om de postzegels vast te plakken. Zorg er voor dat alle randjes goed vastzitten. Je kan er voor kiezen alle postzegels netjes naast elkaar te plakken of juist te laten overlappen. Ik laat je beide effecten zien.

Stappenplan 3D kerstkaart

Is je kaart helemaal volgeplakt? Bepaal dan nu wat voor figuur of welke letters je uit je kaart wil ponsen. Om de ponsjes vast te zetten gebruik je een stukje washi tape wat je al een aantal keer over je broek hebt gehaald om de lijmlaag te verwijderen. Gebruik je tape wat nog goed plakt, dan scheur je de postzegels stuk.

Haal de kaart met de geplaatste stansjes door je stansmachine, totdat je alles er uit hebt wat je er uit wil hebben. Let er op dat je ook de kleine stukjes uit bijvoorbeeld de ‘O’ en de ‘A’ bewaard, deze heb je later nog nodig.

Stans nu dezelfde letters of dezelfde vorm als je kaart uit hobbyfoam. Tip: gebruik alleen het foam wat je nodig hebt. Haal je een langer stuk foam waar geen stansje op ligt door je stansmachine, dan plet je dit al en dat is zonde! Heb je geen foam? Dan kan je de letters of het figuur ook meerdere keren uit stevig papier ponsen en hier een stapeltje van maken.

Plak hierna je kaart dicht of plak een kaartje achter je enkele kaart. Zorg dat er lijm zit op de plek waar straks de open letters komen. Plak nu de foam delen in de open gestanste letters of figuren. Je kan de kleine deeltjes van de ‘O’en ‘A’ van foam weglaten, op deze plekjes komen de stukjes waar de postzegels op zitten. Dit vergroot het 3D effect. Ik gebruik een prittstift maar je kan ook dubbelzijdig tape gebruiken. Plak hierna alle postzegel delen op het foam. Eventuele losse randjes kan je nog even extra vastplakken.

Tip: ga je voor een figuur, kies dan een stansje uit één geheel of met weinig uitgesneden delen. Naast dat het geen doen is om al die kleine stukjes te bewaren en op de juiste plek te plakken, is het effect groter bij één geheel stansjes. Hieronder zie je een kaart met een kerstboom en een hertje. Mocht je het mooi vinden kan je de kaart ook houden zoals je links ziet, de uitgeponste delen kan je dan weer op een contrasterende kleur kaart plakken.

3D effect met hertjes

Postzegelkaarten met rand

In November was ik op een creatieve middag met wat dames en Corine liet zich daar door mijn postzegelkaart inspireren. Ze gaf er een eigen draai aan door een stuk muziekpapier uit te scheuren waardoor er een soort raampje ontstond. Leuk! Ter plekke liet ik me weer door haar inspireren en maakte een soortgelijke kaart. Voel je dus niet schuldig als je je door een ander laat inspireren, iedereen doet het!

Postzegelkaart met rand

Voor deze kaart heb je geen stansmachine nodig maar heb je genoeg aan een mooi papiertje en postzegels. Kies een papiertje wat minstens de grootte van je kaart heeft. Ik heb muziekpapier en woordenboekpapier gebruikt. Vouw het velletje een beetje dubbel en scheur er een stuk uit. Plak in het midden van de kaart de postzegels. Je kan het gescheurde papiertje er bij houden om in te schatten hoeveel postzegels je op moet plakken. Plak hierna het velletje er op en nu kan je de kaart verder versieren met bijvoorbeeld tape, stickers, lakstempels of touw.

Tip! Bewaar half afgeknipte postzegels als je vaker dit soort kaarten maakt. Dan komen ze altijd weer van pas!

Inspiratie

De stap voor stap foto’s lijken me duidelijk dus voor nu nog wat inspiratie! Mocht je geen zin hebben in uitgebreide kaartjes dan is dit namelijk ook een leuk idee om wel postzegels te gebruiken:

Heb je ook zin om met postzegels aan de sla te gaan maar heb je niet (genoeg) postzegels in huis? Dan geef ik je graag een zakje zegels om lekker mee te freubelen! Laat in de comments achter wie jij een postzegelkaartje wil sturen en wie weet kan je binnenkort aan de slag!

Win jij dit zakje postzegels?

Een andere tip om aan postzegels te komen is om op Marktplaats naar kilowaar of partijen postzegels te zoeken, ook zijn er meestal wel adverteerders die zakjes postzegels tegen alleen de verzendkosten aanbieden. Laat je vooral niet verleiden tot heel duur postzegels te kopen, de postzegels die ik gebruik zijn tussen de €0,02 en €0,05 cent waard, dit kan je op deze site terug vinden, maar postzegels worden voor 10% van de cataloguswaarde verkocht.

Ik ben benieuwd naar jouw creaties! Deel je je zelfgemaakte kerstkaarten op Instagram met de #postfabriek, dan kunnen we ze bewonderen!

Tot morgen, bij een nieuw vakjes in onze Adventskalender!