Liefde voor post

Veel gestelde vragen

Door de jaren van het schrijven heen hebben we regelmatig post gerelateerde vragen gekregen. De meest gestelde vragen hebben we samen met hun antwoorden op een rijtje gezet. Mis je een vraag? Laat het ons weten!

Postzegels

Lees hier alle vragen en antwoorden over postzegels!

Hoe kom je aan mooie en bijzondere postzegels?

In de winkel krijg je standaard de Willems of met geluk de Holland zegels. Maar er zijn veel leukere postzegels te koop! Op de webshop van PostNL vind je een groot aanbod postzegels. Naast de gewone postzegels, vind je er ook zegels in allerlei thema’s en/of ter gelegenheid van bepaalde gebeurtenissen. Het is elk jaar ook mogelijk om een abonnement af te sluiten op een bepaalde postzegelserie.

Een andere leuke site is postzegelsmetkorting.nl Dit zijn oude eurozegels die je combineert tot het huidige tarief. Hierdoor krijg je steeds verschillende postzegels! Als je aan geeft dat je de postzegels voor post/snailmail gebruikt houden ze rekening met het geven van verschillende setjes.

Ik wil dringend post versturen, maar heb geen postzegels in huis. Wat nu?

Je kunt online een postzegelcode kopen via PostNL. Heb je de PostNL app op je telefoon? Dan kan het ook in de app zelf. Lees meer over de postzegelcode in deze blog.

TIP: Je kunt met de Post NL app ook de verzendkosten van je brievenbuspakje of pakketje betalen. Je moet dan nog wel naar het servicepunt toe om je betaling te laten scannen, zij plakken dan een label op je pakje en klaar!

Hoeveel postzegels moet ik op mijn brief plakken?

Op de site en de app van PostNL is een tabelletje te vinden, hoeveel postzegels je moet plakken. Het is handig om je post zo nauwkeurig mogelijk te wegen, met een digitale keukenweegschaal of bv een klein weegschaaltje van Action. Voor het gemak hebben we hier het tabelletje ook staan:

t/m20 gram50 gram100 gram350 gram2 kilo
 € 1,01(1)€ 2,02(2)€ 3,03(3)€ 4,04(4)€ 4,55(5)

Wil je alle tarieven weten? Download hier de handige tarievenkaart van PostNL.

Post uitwisselen

Lees hier alle vragen en antwoorden over het vinden van postmaatjes, het schrijven met elkaar en ook het stoppen met schrijven met iemand.

Hoe vind ik mensen om post mee uit te wisselen?

Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met mensen die het ook leuk vinden om post te versturen.

Je kan je oproepje naar ons toe sturen en dan plaatsen wij het in een blogje! Hier kan je uitgebreid lezen hoe je een oproepje in kan sturen.

Via Postcrossing verstuur je ansichtkaartjes met mensen van over de hele wereld, maar op het forum kun je ook oproepjes plaatsen om spulletjes te ruilen of voor vast contact. Op facebook heb je meerdere groepen, waaronder de snailmailgroep. Ook kun je bij Meerleuks een oproepje plaatsen of andere oproepjes bekijken. Als je een instagram account hebt kun je eens zoeken in de tags op #snailmail. Ook op de site van Snail-Mail kun je oproepjes plaatsen of vinden! Kortom: genoeg plekken om andere postliefhebbers tegen te komen!

Waar schrijf je over met elkaar?

Er zijn geen regeltjes waar een brief over moet gaan. Wanneer je een nieuw schrijfcontact begint met iemand, is het altijd eventjes aftasten. Je begint door wat over jezelf te vertellen zodat je elkaar een beetje kunt leren kennen. Daarna is het eigenlijk net als met gesprekken in het dagelijks leven. Je vertelt wat jou bezig houdt, wat je hebt gedaan de afgelopen tijd en reageert op dat wat iemand aan jou heeft verteld in de brief. In onze ervaring wordt schrijven het leukst, als je open bent over jezelf en oprechte interesse toont in de ander. Een beetje nieuwsgierig zijn naar elkaar, eigenlijk. Niet iedereen vindt het leuk op die manier te schrijven, je kunt het ook wat oppervlakkiger houden. Zorg dan wel dat je daarin op één lijn zit met de ander om teleurstellingen te voorkomen.

Je kunt natuurlijk ook inspiratie op te doen door onze blogs te lezen over brieven schrijven.

Wat doe je als het met iemand niet klikt of je moet of wil stoppen met schrijven?

Net zoals in het dagelijkse leven zijn er mensen met wie het vanaf het eerste moment klikt, met anderen moet de klik groeien en met sommige mist de klik gewoon. Dit is heel normaal en zal iedereen herkennen. Het is fijn als de klik onmiddellijk voelbaar is. Maar wat doe je als je de klik echt niet voelt? Wees eerlijk! Ga met fatsoen met elkaar om en durf het te zeggen wanneer je de klik mist of het (tijdelijk) niet lukt om te schrijven door bijvoorbeeld tijdgebrek of de postzegels even te duur zijn. Brieven schrijven moet niet als een verplichting gaan voelen.

Mijn post is niet aangekomen, wat moet ik doen?

Helaas komt het wel eens voor dat post kwijt raakt en de ontvanger nooit bereikt. Als dit jou overkomt, zowel als je verstuurde post niet aankomt of je aan jou gerichte post niet ontvangt, kun je een klacht indienen bij PostNL. Pas als zij horen dat er dingen niet goed gaan, kunnen zij hier ook echt iets aan veranderen. Je kunt hier een klacht indienen: Klacht indienen bij PostNL.

Post of snailmail

Waarom noemen jullie post geen snailmail?

Voor ons zit er een groot verschil tussen de post zoals wij die kennen en de snailmail zoals die het laatste jaar bekend is geworden. Zoals je op de hele site terug ziet en leest gaat het bij ons om de liefde voor post, waarin de brief de kern is. Snailmail is het laatste jaar een soort hype geworden. Post sturen en ontvangen is zo leuk dat het ook aanstekelijk werkt. Logisch dat zoveel mensen ineens post gingen sturen. Maar wat ons op is gevallen, is dat er bij snailmail soms een leuke envelop vol werd gestopt met leuke cadeautjes. Hartstikke leuk natuurlijk als dat is wat je zoekt, maar daarmee ga je volgens ons aan de essentie die post kan hebben voorbij. Snailmail is de engelse term voor brievenpost. Maar dat is niet waar de meeste mensen aan denken wanneer ze snailmail horen of zeggen snailmail te versturen. Gelukkig zien we ook genoeg mensen die het snailmail noemen en die het vooral om het bijzondere contact wat je via post kunt krijgen gaat! Wij noemen het al ruim 9 jaar post en voelen juist bij dit simpele, Nederlandse woordje de liefde voor de post. Vandaar dat wij er bewust voor hebben gekozen om de term ‘Post’ te gebruiken ipv ‘Snailmail’. We hebben alledrie in een blogje al eens uitgelegd wat post voor ons betekent. Lees de blogs van Ruchama, Nienke en Kim.

26 thoughts on “Veel gestelde vragen”

 1. Hehe, eindelijk zijn er nog mensen die snailmail niet als een gevulde envelop (met cadeautjes etc) zien, maar gewoon een envelop met een geschreven brief. 🙂

  • Ha Mir, fijn dat er ook anderen zijn die er zo over denken en de brief als de kern zien ipv alle goodies!
   Groetjes, Ruchama

   • Korte brief, lange brief, veel cadeautjes, geen cadeautjes: volgens mij gaat het om de aandacht die iemand erin stopt. Dat is wat het zo leuk maakt om te krijgen en minstens zo leuk om zelf iets te maken en terug te sturen. Die aandacht kun je op veel verschillende manieren vorm geven. Ik houd persoonlijk van beide (brief en knutsels) maar dat kan bij iedereen natuurlijk anders zijn en je zoekt uiteraard iemand met wie je daarin een beetje op een lijn zit. Ik zie dus niet de brief als de kern van post, maar de aandacht die erin gestopt wordt. (ik begrijp trouwens wel dat jullie niet het woord snailmail en wel het woord post gebruiken, slimme keuze, ik heb er nooit over nagedacht)

    • Heb je helemaal gelijk in hoor Anne, dat het vooral om de aandacht draait! En knutsels vinden wij natuurlijk ook heel erg leuk, we knutselen zelf ook volop en zijn altijd op zoek naar nieuwe en originele manieren om onze brieven vorm te geven. Ik denk dat het ook komt doordat we al zo lang schrijven en elkaar gevonden hebben daarin. Na vijf jaar heb je alle denkbare cadeautjes al meerdere keren verstuurd naar elkaar en is het contact zo vriendschappelijk geworden, dat de brief vanzelf de kern is. En omdat dat zo bijzonder is, zo’n vriendschap door dik en dun op papier, willen we ons een beetje extra hard maken daarvoor.. In de hoop dat meer mensen dat mogen vinden 🙂

     En wat we soms merken is dat mensen denken dat het “hoort” dat je je enveloppe helemaal vol stopt met cadeautjes omdat ze dat op foto’s van snailmail terug zien, terwijl dat helemaal niet hóeft natuurlijk. Dus belichten we graag een andere manier!

     Uiteindelijk gaat het erom dat mensen er plezier in hebben en je elkaar blij maakt met de post, dus is de aandacht inderdaad de kern! Zo waar!

     Kim

 2. Ik zie snailmail als een brief met eventueel daarbij leuke (zelf gemaakte) dingetjes. Dat laatste doe ik er vooral bij omdat ik het leuk vind iets mee te sturen of als ik nog iets heb liggen waar ik een ander een plezier mee kan doen. Maar ik vind ook dat een brief niet per se op een briefpapier ofzo geschreven hoeft te worden, hier kun je iets creatiefs van maken… dat noem ik dan ook snailmail, maar eigenlijk is het inderdaad gewoon post 🙂

  • Natuurlijk zijn er verschillende opvattingen van ‘snailmail’ en alles is prima. Maar zoals jij het omschrijft, zo zien wij het ook. Een brief op leuk papier is natuurlijk leuk, maar op gewoon papier maakt het de brief niet minder fijn of waardevol! Je ziet wel op internet (blogs en Instagram) dat de snailmail hype wat afneemt en de brievenschrijvers over blijven. Maar toch blijven we ‘Post’ een mooier woord vinden en dol op het freubelen van post ipv alleen een brief te schrijven 🙂
   Liefs, Ruchama

 3. Caroline said:

  misschien handig om de posstarieven even een update te geven?

 4. Een andere website waar je veel leuke postzegels kunt krijgen is postzegelsmetkorting.nl. Hierbij krijg je een combinatie van oude postzegels. Ze zijn heel leuk en ze zijn ook nog goedkoper dan normale postzegels.

 5. Fam K dunnink said:

  Hallo,

  Kunt u mij vertellen waar ik een mooi poeziealbum kan vinden voor een jongen?

  b.v.d

  gr Fam K dunnink

 6. Marc Haes said:

  Wat is de hoogste vochtigheidsgraad waarin postzegels, in de belgische albums verzameld, kunnen gestockeerd worden?

 7. Marc Haes said:

  Vochtigheidsgraad voor het stockeren van postzegels?

 8. worden er ook cursussen gegeven mooi schrijven ? ik woon in overijssel

 9. Natas said:

  Dag lieve dames!

  Ik kijk met veel plezier naar jullie activiteiten 🙂

  Maar ik vraag mij altijd af…… naar wie schrijven jullie allemaal!?

  Naast mijn opa’s en oma’s af en toe vriendinnen houdt het eigenlijk ook wel op… haha (of heb ik zo’n heeeele kleine kennissen kring!)

  • Hoi Natas!

   Dankjewel voor je reactie (en excuses dat het zo lang duurde voordat je antwoord kreeg). Ruchama, Kim en ik hebben allemaal meerdere postvrienden en vriendinnen. We schrijven natuurlijk met elkaar. Met Ruchama en ik Kim wissel ik eigenlijk de meeste poststukken uit. Voordat we deze website begonnen, schreven we al met elkaar en we leerden elkaar kennen via een kleinschalige online post-community. We schreven lange tijd met elkaar zonder dat we elkaar ooit hadden ontmoet. Kim schrijft daarnaast bijvoorbeeld ook met gevangenen. Haar blogs erover kan je hier lezen: https://www.postfabriek.nl/category/brieven-schrijven-2/schrijven-met-gevangenen-brieven-schrijven-2/ . Daarnaast hebben we een aantal postvriendinnen via Instagram leren kennen en schrijven we met vrienden die ook van post houden of waarbij het (even) niet lukt om met elkaar af te spreken. Met de één deel je lange persoonlijke brieven, met de ander af en toe een kaartje. Dat is dus heel divers!

   Lieve groetjes,
   Nienke

 10. Leuke site hoor en al leuke dingen en informatie voorbij zien komen. Ook voor mannen. Ga zo door.

  • Bedankt voor het leuke compliment Wilco! Fijn dat je je als man ook aangesproken voelt door alle informatie op onze website, dat is zéker ook de bedoeling!

   Hartelijke groet,
   Kim

  • Je vertelde dinsdag al dat je had rondgekeken… Superleuk dat je ook de moeite neemt om een reactie achter te laten, Wilco! En dankjewel voor je leuke compliment!
   Lieve groetjes,
   Nienke

 11. Lianne Sonneveldt said:

  Ik zie dat je typemachines spaart. Ik heb nog een oude gietijzeren Remington staan. En een Progress typemachine. Geïnterresseerd? Of weet je iemand die ze wil hebben?
  We zijn een huis aan het leegruimen en komen deze verborgen schatten tegen.

 12. Marianne said:

  wist je trouwens dat je ook zelf een eigen postegel kunt laten maken bij Post.NL?
  Je kunt een mooie, leuke, grappige foto downloaden en daar wordt dan een velletje van 10 zegels mee gemaakt. Leuk toch om zo je hele eigen zegels te hebben.

  • Dankjewel voor je reactie, Marianne! Die persoonlijke postzegels van PostNL zijn geweldig, he? We hebben zelf ook al eens een aantal velletjes laten drukken en zijn ook heel enthousiast over die optie! Lieve groet, Nienke

 13. Renate said:

  Hier staat nog info over Sandd, bedrijf is inmiddels opgeheven.

 14. Harmiena said:

  Is het toegestaan om een leuk plakkertje ( bv een bloem) op de voorzijde van een envelop te doen? Ik reeg nl onlangs een brief geretourneerd van een NL adres zonder aangegeven rede. Adres en frankering was 100% correct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.