Tags

, , , , , , ,

We hebben het in de Postfabriek al vaker over hergebruik gehad, omdat dat ook prima toe te passen is bij post. Zo maakte ik al eens post van allerlei papier wat anders de prullenbak in mocht en van gebruikt cadeaupapier. Nienke hergebruikte zakjes om kaarten en maakte post van verpakkingen. Als post- en papierliefhebbers, kunnen we echter op een nog grotere schaal deel uitmaken van hergebruik. Ben of ken je een bedrijf wat veel afval produceert, kun je bijvoorbeeld eens kijken op de Afvalmarkt om daar je afval aan te bieden voor een duurzame oplossing. Denk bijv. aan de resten briefpapier die je als bedrijf over houdt wanneer je een nieuw logo in gebruik neemt of aan resten verpakkingsmateriaal die je niet meer gebruikt. Van zulke resten kunnen anderen weer prachtige dingen maken! Zo bracht Michael van de afvalmarkt bij ons het initiatief [Envelope]book onder de aandacht.

A6 Pocketbook te koop via envelopebook.com

[Envelope]book is een initiatief wat allerhande enveloppen hergebruikt om er prachtige notitieboekjes in allerlei formaten mee te maken. De boekjes worden vervaardigd in Nederland, waarbij er bijv. ook wordt samengewerkt met sociale werkplaatsen en andere locale initiatieven. Enveloppen komen van zowel particuliere consumenten als van bedrijven. Wanneer een bedrijf van logo verandert, houden zij vaak een hele lading oud briefpapier en enveloppen over die niet meer zullen worden gebruikt. En denk eens aan al die vensterenveloppen die je thuis ontvangt, zoals de mooie blauwe van de belastingsdienst. Vaak prachtig papier wat heerlijk schrijft en nog al eens dienst doet als boodschappenlijstje of snel notitievelletje. Zonde eigenlijk, dat dat allemaal zo de prullenbak of papierbak in gaat.

Voor [envelope]book kun je deze enveloppen echter ook zelf inzamelen. Sterker nog. Als je een A5 notebook of A6 pocketboek koopt in de webshop en 50 enveloppen inzamelt en opstuurt met het retourlabel, krijg je €5,- retour op je aankoop. Zo is het dus extra de moeite waard! De infographic van de website van [envelope]book laat goed zien welke enveloppen zij goed kunnen gebruiken:

Enveloppen checklistJe kunt je verzamelde enveloppen opsturen of inleveren bij één van de op de website genoemde inleverpunten (dit zijn er helaas nog niet zoveel).

Wij zijn in elk geval helemaal weg van zowel de producten als van de gedachte achter dit initiatief en gaan zelf zeker de inkomende enveloppen bewaren en insturen. Doe je ook mee?

Liefs,
Kim

PS. Ben of ken je dus een bedrijf die restafval heeft, wijs hen dan eens op deze blog! Wie weet willen zij hun afval ook wel laten recyclen. Bijvoorbeeld in een afvalkunstwerk of natuurlijk in een enveloppenboek.