Tags

, , , , , , , ,

Een tijdje terug was ik bezig met de houten postzegel-harten en daarop reageerde Sierou dat zij een leuk idee had voor haar kerstkaarten van dit jaar. Achter de schermen liet Sierou een schetsje van haar idee zien waar ik gelijk enthousiast van werd. Op mijn verzoek heeft Sierou haar kerstkaarten proces vastgelegd en deelt zij vandaag haar kerstkaarten in deze gastlog! 

POSTZEGEL-KERSTKAART VAN SIEROU

de vellen met postzegels die Sierou kreeg

de vellen met postzegels waar Sierou inspiratie van kreeg

Dit jaar, zo bedacht ik in al mijn wijsheid, ga ik alleen gewone kerstkaarten versturen. Niks zelf maken. Dat dácht ik. Tot mijn moeder met twee oud gele A5 multimapjes aan kwam zetten vol met oude postzegels. “Hier”, zei ze, “misschien is het wel iets voor je postknutsels of kun je er iemand blij mee maken waarmee je schrijft.” Dat worden mijn kerstkaarten dacht ik meteen! Het was nog maar juli. Dus ik had nog even de tijd.

Ik ben niet zo’n goede Pinterest-er, maar kwam daar al snel figuurtjes geknipt uit postzegels tegen. Ik tekende wat engeltjes. Maar waar moeten die figuurtjes dan op? En hoe ga je zo’n engel dan vormgeven in postzegels. Eerst maar eens kraftkaarten bestellen. Want dat dat de basis van de kaart werd, was ook al snel duidelijk. Bij Postpapier Enzo vond ik een prachtige set met blanco kaarten. 15,3 x 10 cm en mooie zware kwaliteit. En bijpassende enveloppen kon ik daar ook krijgen.

de kraftkaarten komen van postpapierenzo en een mooie stempel van honeydinges

kraftkaarten van Postpapier Enzo en een stempel van Miss Honeybird

Al eerder dit jaar had ik kersttape van MT gekocht. Want een kaart zonder tape (ik heb een kleine tape-verslaving) kan natuurlijk niet (of toch wel?). Eén van mijn favoriete winkels om MT-tape te kopen is PSikhouvanjou. Kijk vooral ook even in de sale!

 

Toen de blanco kaarten binnen waren, ging ik meteen aan de slag. De postzegels werden uit de map gehaald en op kleur gesorteerd. Ik koos voor groen en rood. Die heb ik allemaal op een vel geplakt. Beetje overlappend, allemaal dezelfde richting op. Het was wel even een klusje. De postzegels plakten niet alleen aan de Prittstift en het vel papier, maar ook aan mijn vingers. Het voordeel van Prittstift is, dat wanneer je ook ergens te veel op smeert, je het er makkelijk van af kunt rollen, zonder dat je lijmresten ziet. Zo kon ik genoeg lijm gebruiken om er zeker van te zijn, dat alle postzegels vast bleven zitten.

Postzegelkerstkaart van Sierou 3

Postzegelkerstkaart van Sierou 2Naast die vellen postzegels, ging ik de kaarten bestempelen. Deze stempels heb ik vorig jaar al gebruikt. De ‘Fijne Feestdagen’ is van Miss Honeybird. Ik heb voor een zilveren stempelkussen gekozen. Natuurlijk vanwege de kerstsfeer, maar ook, omdat het een mooie subtiele achtergrond vormt op mijn kerstkaart.

Nu die vorm nog. De kerstengel werd niet mooi. Ik moest er te veel bijtekenen en dat werd gewoon een rommeltje. Toen wilde ik een kerstboom. Een prachtige strakke kerstboom gezien. Ik dacht; die print ik en daar maak ik een mal van. Prima. Maar mijn printer protesteerde en dus had ik geen mal voor een kerstboom…  Tot ik de strijkapplicaties zag liggen die ik bij Holy Stitch (crea beurs in Leeuwarden) had gekocht voor de broek van mijn zoon; prachtige sterren! Natuurlijk!

Postzegelkerstkaart van Sierou 6

Ik heb de omtrek van de ster overgetrokken op een stuk karton. En dat werd mijn mal. En ik heb nog een kleinere ster gemaakt. Op één of andere manier kan ik niet 40 dezelfde kerstkaarten maken. De mal heb ik bewust op de voorkant van het vel met postzegels gelegd om de omtrek te maken. Zo kon ik goed zien of er een mooie postzegel op de ster komt te zitten. En omdat de postzegels al oud en bestempeld zijn, had het ook wel iets om de lijntjes af en toe zichtbaar te houden bij het uitknippen.

Postzegelkerstkaart van Sierou 7

Postzegelkerstkaart van Sierou 5

Het werd een avondje sterren knippen. En van het restpapier maakte ik mini-sterretjes met een pons. De kaart was in basis klaar, de ster kon er op geplakt worden. Wat tape er op! Voilá! En het is me zelfs gelukt om een kaart te maken zonder tape!
Eerlijk is eerlijk. Ik vind het een mooie kaart geworden.

Postzegelkerstkaart van Sierou 8Ik verstuur ze in een envelop. Omdat ik het jammer zou vinden, als ze beschadigd raken. Ik beschrijf de enveloppen met een rode en witte pen van Uni-Ball (Japans merk). Deze pennen schrijven erg fijn, zijn watervast en geven een prachtig effect op Kraft-papier of donker papier. Ze zijn te verkrijgen bij Penstore. De envelop beplak ik ook met tape.
Laat de envelop altijd even liggen. Ik merk toch dat de tape niet altijd blijft zitten. Hoe goed het merk MT ook is. Je kunt met een plakbandje de hoekjes vastmaken (want die rollen om). Zo weet je zeker dat je kerstkaart én envelop goed aankomen.

Zo was al mijn wijsheid, die ik begin dit jaar had, weer helemaal aan diggelen. En zat ik in de avonduren en in de uren dat mijn kleine jongen sliep, lekker te knutselen aan mijn kerstkaarten. Veel kerstkaartmaak-plezier! #echtepostiszoveel leuker

Lieve postgroet, Sierou de Vries (SierouV op Instagram!)

Sierou, bedankt voor je leuke gastblog. Ik ben helemaal weg van je postzegelkaarten! Liefs, Ruchama