Tags

, , , ,

Wat is het leuk om te zien dat jullie zo enthousiast reageren op de gastlogjes van onze lezers. Vandaag hebben we alweer het vierde gastlogje voor jullie en dit keer van Dana. Het is niet de eerste keer dat Dana met leuke ideeën komt en wij ons door haar laten inspireren. Een ander idee zie je terug in het ‘kaartjes opleuken a la Dana’-logje. Dit keer liet Dana op Instagram zien dat ze met leuke polaroid kaartjes bezig was en in Nienke haar enthousiasme vroeg ze om een gastlogje en is Dana voor ons aan de slag gegaan.

de foto van Dana waar het mee begon!

de foto van Dana waar het mee begon!

Polaroid kaartjes van Dana

Hallo allemaal!!

Ik ben een enorme fan van alles wat met papier te maken heeft en het schrijven van brieven. Ik heb dan ook een fijne collectie penvriendinnen!! Ook ben ik een fervent Instagrammer en de plaatjes die ik daar schiet zijn als een soort dagboek op het web voor mij. Verder doe ik met deze foto’s niet zo heel veel, los van de foto’s die ik op vakantie maak. Ze zijn een beknopte samenvatting van die reis of stedentrip en plak ik dan ook graag in naast mijn reisverhalen en verzamelde servetjes/bonnetjes/buitenlands geld etc. Om díe foto’s leuk afgedrukt te krijgen gebruik ik de site ‘Printic‘. Een fijn klein formaatje polaroid van mooie kwaliteit en snel geleverd.

Ik vind polaroidfoto’s er zo gezellig uitzien en heb in mijn verzameling van kaarten en craftsupplies ook een aantal doosjes van ‘Chronicle Books’ waarin polaroidkaarten zitten. Daarnaast kom ik vaak mooie plaatjes tegen in verschillende tijdschriften. Denk aan ‘Happinez’, ‘Molly Makes’ of ‘Flow magazine’. Deze tijdschriften worden vaak gebruikt voor mijn ‘snailmail’ om bijv. leuke thema post te maken.

Laatst had ik een kaartje nodig om mee te sturen voor een cadeautje aan mijn tante. Het geschikte plaatje vond ik in een magazine, nu de afwerking nog. En tadaaa….. Het idee om zelf een polaroid kaart te maken was geboren. Dit pakte verdacht goed uit, vond ik zelf, en ben na dat ene kaartje meer en meer eigen poloroid kaartjes gaan maken om bijv. ook mee te sturen met themapost.

Mijn naam is Dana en ik ben door de lieve dames van De Postfabriek gevraagd of ik met jullie lezers wil delen hoe je zelf je eigen Polaroids kan maken!!! En nee, dan hebben we het in dit geval niet over ‘kant-en-klare-met-1-druk-op-je-fototoestel’ polaroids, want we zijn PaperLolololovers!!! We maken ze van papier! Geen handige fotografie tips dus 😉

 

IMG_20150307_172256

Wat heb je nodig?

  • Mooie plaatjes; dus struin die magazines maar eens af.
  • Ik gebruikte voor het ‘kaartje’ 210 gr. wit A4 papier.
    Dan heb je een mooi stevig kaartje.
  • Lineaal
  • Potlood
  • Schaar/Papiersnijder. Ik gebruik de papiersnijder om de kaartjes mooi op maat te krijgen. De schaar voor de plaatjes. Eventueel een mesje en snijmat als je dat prettiger vindt werken.
  • Lijmstift en/of dubbelzijdig plakband
IMG_20150305_175646

zoek je plaatjes bij elkaar

Zoek je plaatjes bij elkaar waarvan je je polaroid wilt maken. Ook kan je stukken uit eigen, oude, foto’s gebruiken. Zo maak je heel persoonlijke polaroids.

Ik ben altijd een fan van Zon gerelateerde foto’s. Als er een zonnestraal te zien is op een plaatje word ik er al snel blij van. Ook gekleurde plaatjes hebben mijn voorkeur. Maak ik een polaroid voor de post, dan ligt het helemaal aan het thema wat ik voor die snailmail gebruikt heb welk plaatje ik voor de polaroid nodig heb.

IMG_20150305_180136

snijdt de kaartjes op maat

Dan snijd je de kaartjes op maat. Welke maat je wilt ligt aan jezelf. Persoonlijk vind ik niet al te grote maat polaroid het leukst. Ik heb het formaat van 8,5 cm breed bij 10,5 cm lang aangehouden. Let er wel op, hoe kleiner je kaartje, hoe minder groot je plaatje kan zijn. Het plaatje wat je op de polaroid plakt wordt nog kleiner van formaat om zo een, in dit geval, witte rand over te houden aan de boven- en zijkanten. Onderaan het plaatje houd je meer witte ruimte over, wat het echte polaroid effect geeft.
Het formaat wat ik heb gebruikt is voor een enkele kaart. Wil je een dubbelzijdige polaroid maken, let er dan op dat je het kaartje groter maakt en dubbel kan vouwen.

gebruik een malletje

gebruik een malletje om de plaatjes op maat te knippen

Heb je de kaartjes op maat gesneden dan knip je de plaatjes op maat. Bij het formaat kaartje wat ik gebruik is een Post-it precies goed qua maat voor het plaatje. Ik hield er dus een fel roze bij als mal.

IMG_20150307_133533

De kaartjes op maat gesneden, de plaatjes op maat geknipt. Dan kan je gaan plakken. Voor papier wat iets dunner is gebruik ik graag dubbelzijdig tape omdat met een lijmstift het papier wel eens kan omkrullen of omdat het bobbels aan je papier kan geven. Bij het gebruik van dubbelzijdig tape blijft je papier mooi strak en kan je tot op de rand plakken zodat het plaatje nergens losse hoekjes heeft.

Heb je al je plaatjes geplakt, dan heb je daarna een fijne collectie eigen gemaakte kaartjes!!

je kaartjes zijn klaar!

je kaartjes zijn klaar!

Polaroid kaartjes in een zonnig thema en jaren ’50.
Ik ben wederom erg blij met dit resultaat!!

Heel veel plezier met het maken van je eigen originele Polaroids!!

Liefs,
Dana

Dank je wel lieve Dana voor je ontzettend leuke gastblog. We krijgen gelijk zin om van mooie lenteplaatjes polaroidkaartjes te maken! 

Benieuwd naar de vorige gastlogjes?

Mocht je zelf een leuk idee voor een gastblogje of lezersverhaal hebben, stuur ons vooral een mailtje (info@postfabriek.nl) of tip ons op Instagram of Facebook! En volg vooral Dana op Instagram als je dol bent op mooie plaatjes!