Tags

, , , , , , , ,

DSC_2482

Themapost met houtprint plakfolie als basis

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat ik een logje schreef over ‘van tafelzeil tot post‘ waarin ik ook de tip gaf om plakfolie te gebruiken voor je post. Al jaren gebruik ik het prachtige kant plakfolie van ‘Kitsch Kitchen’ voor mijn post om enveloppen, zakjes of kaarten mee te maken. Het is absoluut niet mijn favoriete materiaal om mee te werken… tot ik het gebruik en dan ben ik elke keer weer verrast. Door de mogelijkheden, het gemak en maar vooral door het resultaat! Ik was dan ook enthousiast toen Webcompanies ons benaderde met de vraag om iets leuks te maken met hun plakfolie.

Van oorsprong is plakfolie eigenlijk bedoelt voor het beplakken van je ramen of kastplanken maar gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel leuke printjes dat het zonde is om het alleen maar op je raam te plakken! Zolang de ondergrond glad en vetvrij is kan je het overal op plakken. Je zou het dus ook kunnen gebruiken om de meubels in je postkamer op te leuken! In de plakfolie webshop vind je genoeg printjes om uit te kiezen. Zo heb ik getwijfeld tussen de rode polkadots, een leuk bloemenprint of toch voor de appeltjes. Ik koos, misschien een beetje saai, voor een rustieke houtprint. Er mee rekening houdend dat het moet matchen met het zwart in de typemachine en niet te druk moet zijn. Dit bleek een hele goede keuze te zijn want het folie is niet alleen mooi, het effect van het folie op verschillende objecten is prachtig!

Typemachine beplakken

DSC_2367

Eén van de eerste ideeën waar Plakfoliewebshop zelf mee kwam is het beplakken van een typemachine. Wat een leuk idee! Nu is het zo dat ik daar echt mijn lievelingstypemachines niet voor durf te gebruiken maar ik heb wel wat saaie of haperende typemachines in mijn collectie. Die zijn perfect voor dit soort projectjes!

Tip! Heb je last van een haperende typemachine? Gebruik dan WD-40, lees daar meer over in dit logje!

Ik pak er dus één van mijn twee Rode Remy’s bij (de eerste die ik kocht bleek een beetje te haperen, dus ik kon een tweede in goede staat niet laten staan) om hem te beplakken met plakfolie. Eigenlijk had ik eerst mijn mooie Royal in gedachten maar deze kap bleek een reliëf te hebben waardoor de plakfolie niet zal hechten. Let er dus goed op dat het deel wat je wilt beplakken, goed glad is en niet teveel hobbels in de vorm heeft.

Eerst maar eens afmeten en het ruime stuk plakfolie op de kap plakken. Ronde vormen of hoeken kan je makkelijk beplakken door punten te knippen. Zo krijg je wat speling in de vouw. Zorg er voor dat je voldoende folie over hebt om aan de binnenkant te plakken. Te korte stukjes kunnen ook weer loslaten door de vouw die je er in maakt!

Plakplastic II-004

DSC_2366

Het beplakken van de kap gaat makkelijker dan ik dacht! Het folie is lekker stevig dus kan best wat hebben en het plakt mooi glad. Toch ben ik niet tevreden… Is het de houtprint die ik er niet mooi bij vind passen? Wordt het te druk of juist wat saai? Ik ben er nog niet uit. Het effect vind ik grappig maar waarschijnlijk zou ik voor mijn typemachine een ander printje kiezen. Bij Rode Remy zou bijvoorbeeld een rood polkadot folietje veel leuker passen!

Tijdens het maken van dit logje bedenk ik me ineens dat ik het kanten plakfolie heb liggen en dit wel eens heel mooi zou kunnen staan! Dus hup, het houtfolie er weer af. Voor wie het zich afvraagt: Ja, het plakfolie is zonder schade weer van de typemachine te verwijderen. Maar toch geef ik je deze garantie niet wanneer het plakfolie er langer op zit. Dit kan wel schade toebrengen aan de lak als je het folie er weer af haalt. Dit keer het kantfolie er op en ik moet zeggen, het is nog niet wat ik er van had gehoopt maar ik vind het persoonlijk al mooier dan de houtprint afsteken. Waarschijnlijk hou ik teveel van de typemachine zoals ze zijn! Maar mocht je een saaie typemachine hebben dan is het zeker een leuke manier om je typemachine wat op te vrolijken. Ik zou dan de onderkant van de typemachine ook beplakken maar dat was voor nu toch iets teveel uitdaging 😉

DSC_2490 DSC_2509
DSC_2517

Brievenbus beplakken

DSC_2379

Naast een plakfoliewebshop heeft Webcompanies nog meer leuke thema webwinkels. Zo hebben ze een masking tape winkel, eentje met tafelzeil maar ook eentje waar wij als postliefhebbers blij van worden, namelijk met brievenbussen! Al jaren droom ik van zo’n prachtige staande rode brievenbus op mijn erf maar oei, dat is toch wel veel geld voor een brievenbus. Nu staat er een groene PTT brievenbus, eigenhandig beplakt met postzegels waar ik ook blij van word! Tegenwoordig bestaan er ook hele leuke brievenbussen die iets goedkoper zijn. Zo ook deze leuke brievenbus in de vorm van een envelop of juist zo’n Amerikaanse!

Deze brievenbussen zijn natuurlijk wat lastig om te versieren dus kreeg ik deze witte wandbrievenbus opgestuurd. Mooi glad en recht om te kunnen beplakken. En geloof me, een brievenbus is een stuk makkelijker én leuker dan een typemachine om te beplakken! Ook hier had een druk printje vast heel leuk gestaan maar geeft juist het rustieke houtprint een mooi effect. Ik kies er bewust voor om alleen het deurtje te beplakken. Zo steekt het wit mooi af en wordt het niet te druk. Natuurlijk plak ik er toch wat postzegels op want zeg nou zelf, dat staat toch wel erg gezellig! Ook erg leuk om een brievenbus mee te beplakken is dit postzegel folie.

DSC_2384 DSC_2387

Een opgeleukte brievenbus blijft buiten met onze Nederlandse weertypes toch niet zo lang goed als je zou willen. Let er dus goed op waar je je brievenbus hangt. Onder een afdakje of in een portiek zal veel schelen in hoe lang je brievenbus mooi blijft. Natuurlijk hoeft een opgeleukte brievenbus niet alleen als officiële brievenbus te worden gebruikt. Hoe leuk staat deze brievenbus in je eigen huis, op het werk of in je postkamer. Bijvoorbeeld om de post in te doen die je nog moet beantwoorden of juist om mooie herinneringen in te verzamelen zoals de bekende ‘memory jar‘.

Tip: In plaats van plakfolie kan je natuurlijk ook voor postzegels kiezen. Gebruik een goede buitenlak als je de brievenbus buiten wilt zetten, voor binnen is modpodge voldoende. Op de foto zie je ze nog niet vastgeplakt omdat ik hem natuurlijk beplak met folie maar ik wilde jullie deze tip toch even meegegeven!

DSC_2405

Van Plakfolie tot post

DSC_2489

Ik zou Ruchama niet zijn als ik het niet kon laten om voor dit logje toch ook even wat post te freubelen. Zoals ik al noemde heb ik wel even getwijfeld of ik niet uitgerekend een toch wat saai printje heb uitgekozen maar toen ik eenmaal met post bezig was ging het folie erg hard want het is zo mooi! Het hout print staat prachtig als achtergrond van de post en is te combineren met elk thema.

136D310018Plakplastic II

Zo kan je plakfolie goed gebruiken om over een simpele envelop heen te plakken. De envelop wordt hier niet alleen stevig van maar ook nog eens uniek en mooi! De restjes gooi ik natuurlijk niet weg maar plak ik op witte kartonnetjes om later weer figuren uit te ponsen. Uit restjes folie kan je ook figuren ponsen zodat je leuke stickers hebt of je knipt er juist een adreslabel uit. Met een permanente zwarte pen kan je het adres duidelijk genoeg schrijven om van houtprint een adreslabel te maken!

Ook staat het houtprint mooi als achtergrond bij een postkaart. Snij vier sneetjes in de hoeken, waar je de punten van de kaart in steekt. Zo lijkt het net een houten lijstje om je kaart heen!

Plakplastic II-001 Plakplastic II-002

Met plakfolie kan je natuurlijk ook kleine doosjes beplakken welke je weer voor in je postkamer of je post kan gebruiken.

Tip! Heb je ook een blog waar je vaak productfoto’s voor maakt? Dan is dit plakfolie ook erg geschikt als ondergrond! Plak het op een tafeltje of plank wat je neer kan leggen waar je de foto’s maakt.

DSC_2457

Plakplastic II-003 DSC_2479

Als afsluiter heb ik nog themapost met het rustieke houtplakfolie gemaakt. Een soortgelijke envelop als je hier boven al zag heb ik nu juist in het thema rozen met groen versierd. Voor een Flow kaartje heb ik houten lijstje gemaakt en in het zakje met leuks zitten natuurlijk ook een aantal geponste stickers. Als laatste maak ik nog een kaartje met een quote in een vilten doily.

DSC_2488

Zoals je ziet kan je dus met een rol plakfolie alle kanten op! Het leuke is, is dat plakfolie helemaal niet zo duur is. Voor een stuk van 45 cm breed en een halve meter lang betaal je €2,- en die halve meter kan je zo lang maken als je zelf wilt! Reken voor een groot project altijd wat extra zodat je zeker weet dat je genoeg hebt! Op zoek naar leuke plakfolie kijk dan hier.

Knutsel jij wel eens met plakfolie? Mocht jij nog leuke ideeën hebben, deel ze dan vooral met ons!

Liefs, Ruchama