Tags

, , , ,

Mijn eigen enveloppenmal en zelfgemaakte enveloppen!

Ik werk graag met enveloppenmallen en heb ze in allerlei soorten en maten. Ook vind ik het fijn als mijn enveloppen mooi aansluiten op de doorzichtige wenskaartzakjes. In het blogje over mijn favoriete basismateriaal laat ik mijn favoriete mallen zien en vertel ik welk formaat wenskaartzakje ik bij de verschillende enveloppen gebruik. Voor het grootste formaat wenskaartzakje van Moniss vouw ik meestal enveloppen zonder mal. Dat laat ik in dit filmpje zien. Maar die enveloppen bestaan uit twee losse stukken papier. En soms vind ik het mooier om ze uit één stuk papier te vouwen. Mallen voor grote enveloppen kon ik nergens vinden. Daarom maak ik ze nu zelf! Wil je weten hoe? Klik dan verder!

Wat heb je nodig?

  • groot vel karton
  • kladpapier
  • liniaal
  • geodriehoek
  • potlood
  • gum
  • mesje

Het ontwerp

Voordat ik een mal uitteken op karton, maak ik een schets op een kladblaadje. Ik maak het liefst enveloppen die mooi aansluiten op doorzichtige wenskaartzakjes en ik wil ruime plakranden én een grote flap. Met die wensen hou ik rekening bij mijn ontwerp. Ik meet dingen op en bereken hoe ik het kan maken.

Als jij je eigen enveloppenmal ontwerpt, bedenk dan welke wensen je hebt en wat je mooi vindt. Hoe lang en hoe breed wil je je enveloppen hebben? Van welk papier wil je ze maken? Als je mal te groot wordt voor het papier dat je wil gebruiken, is dat jammer van al je werk. Hoe groot wil je de flap hebben? En welke lijm gebruik je graag? Ik heb bijvoorbeeld één enveloppenmal waarbij de lijmranden heel erg smal zijn. Ik kan mijn favoriete lijmrollers daarvoor niet gebruiken.

Aan de slag

Ik begin met de breedte van de envelop. Ik wil een mal maken voor een envelop die mooi aansluit op het grootste wenskaartzakje van Moniss. Ik meet daarvoor eerst het wenskaartzakje op. De breedte van je envelop moet iets smaller worden dan het zakje. Ik ontwerp een envelop van 16,2 centimeter breed.

Dan bepaal ik de hoogte. Hoe hoog kan de envelop worden? Kan het doorzichtige wenskaartzakje dan ook nog dicht met de plakstrip? En is die hoogte ook nodig voor wat ik erin wil versturen? De inhoud van je envelop maakt je poststuk steviger. Als je envelop veel groter is dan de inhoud, kan het tijdens de reis naar de ontvanger lelijk vouwen. Maar het is ook frustrerend als je envelop net te klein is voor die ene mooie kaart. Denk dus goed na over wat jij ermee wil. Als je dan toch een eigen mal maakt, kan je het ook naar je eigen wensen maken! Ik kies voor een hoogte van 20 centimeter. Daar passen mijn grootste zelfgemaakte dubbele kaarten mooi in.

Ik schets een voorbeeldje en schrijf de maten erbij. Zo kan ik de mal straks in één keer uittekenen op het karton.

Dan bepaal ik de maat van de achterkant van de envelop. Bij mijn ontwerp bestaat die uit twee delen. Ik zoek daarvoor het midden op van de envelop. Het ene deel maak ik zo breed als de helft van de voorkant van de envelop. Het andere deel moet ietsje breder worden om het aan elkaar te kunnen lijmen. Daar tel je dus de maat van een lijmrand bij op. Daar reken ik minimaal een centimeter voor.

Dan bepaal ik de maat van de flappen aan de onder- en bovenkant. De onderste maak ik meestal iets kleiner dan de bovenste flap. De envelop moet goed dicht kunnen en misschien wil je rekening houden met bepaalde sluitstickers of stempels die je graag gebruikt. Zoals bijvoorbeeld deze stempel van Nikki Dotti. Bij dit ontwerp maak ik de onderste flap 2 centimeter hoog en de bovenste flap 3,5 centimeter hoog.

 

Om de envelop straks goed te kunnen vouwen, is het mooier om hier en daar wat in te nemen. Ik teken een centimeter af en maak zo toelopende lijnen in de hoeken.

Als mijn ontwerp klaar is, teken ik de mal uit op karton. Ik heb eerder een eigen mal gemaakt en weet hoe de envelop er ongeveer uit gaat zien. Ben jij nog niet zeker van je eigen ontwerp? Dan kan je misschien eerst een proefversie maken op gewoon papier. Die kan je snel uitknippen en vouwen om te kijken of alles klopt.

Tip: Woon je in de buurt van Enschede? Bij Papiertoko vind je papier en karton in allerlei soorten, maten, kleuren en diktes. Je betaalt hiervoor een kiloprijs. Een kilo gekleurd papier kost bijvoorbeeld € 7! En je kan dan allerlei soorten en kleuren door elkaar mixen. Je zit dan niet vast aan een pak met kleuren die je eigenlijk niet gebruikt.

De mal

Met behulp van mijn geodriehoek en liniaal teken ik de mal met potlood op het karton. Op de foto hierboven kan je zien hoe ik hulplijnen heb getekend. Ik bereken de volledige lengte en breedte van de mal en teken lichte lijnen waar ik later de aparte vlakken in maak. Zo weet je zeker dat je een rechte mal krijgt en hoef je niet te klungelen met de hoeken.

Tip: Als je graag doorzichtig materiaal gebruikt voor je mal, zodat je goed kan zien hoe de print van het papier uitkomt, kan je ook plastic placemats gebruiken!

Als de tekening af is, snij ik de mal uit met mijn favoriete mesje en een liniaal.

Enveloppen maken

Het maken van een malletje kost eenmalig wat meer tijd, maar daarna heb je er veel profijt van. Met een mal kan je een heleboel enveloppen maken zonder ze steeds te hoeven uitmeten. Je kiest papier, tekent de mal om met een potloodje, knipt de envelop uit, plakt de flapjes dicht en klaar!

Mijn zelfgemaakte enveloppenmal gebruik ik ook graag voor een zakje met een voorvakje. Door eerst een vouw in het papier te maken, ontstaat er een voorvakje. Hier kan je bijvoorbeeld een kaart in schuiven.

Voor een zakje met een voorvakje gebruik ik een stuk papier dat langer is dan de mal. De lengte is afhankelijk van de maat van je mal én de diepte van de vouw. Met de kaart die ik erin wil steken, bepaal ik de plek van de vouw. Daarna draai ik het papier om, leg de mal op de juiste plek en maak dan de envelop zoals ik gewend ben.

In mijn blogje over het zakje met een voorvakje, laat ik uitgebreid zien hoe ik dat doe.

Voor een grote envelop heb je ook een groot stuk papier nodig. Voor deze enveloppen gebruik ik daarom cadeaupapier, oude posters of kalenders. Als je de envelop uiteindelijk in een doorzichtig kaartzakje schuift, hoeft het papier niet super stevig te zijn.

Ga je zelf ook een enveloppenmal maken? We vinden het erg leuk om ook jullie ontwerpen terug te zien op social media. Deel je foto’s ervan bijvoorbeeld via Instagram en gebruik de tag #postfabriek.

En psst! Wil jij iemand in het zonnetje op Moederdag? Je maakt kans op een tegoed-code van Greetz ter waarde van € 10! Daarvan kan je fijne, persoonlijke kaartjes bestellen en zo een moeder laten weten wat ze voor jou betekent op deze speciale dag! Je kan nog meedoen t/m zondag 7 mei. Klik door naar dit blogje om onze Moederdag-post te bewonderen en te lezen hoe je mee kan doen!

Veel postplezier!

Lieve groetjes,

Nienke