Tags

, , , , , , ,

kaartjes voor postvriendinnen

Kaartjes voor lieve (post)vriendinnen

Volgens mij zijn de postliefhebbers en de echte romanticussen de enige die echt blij worden van Valentijnsdag 😉 Zoals ik al in oudere logjes over Valentijnsdag schreef, zie ik het meer als Vriendschapsdag en een extra gelegenheid om schaamteloos lieve kaartjes te sturen. Vooral nu PostNL voor het derde jaar op rij de #nietplakkenmaarsmakken actie heeft! Alle kaartjes die je voor 17:00 op 13 februari op de bus gooit mag je met een lippenstiftkus frankeren in plaats van een postzegel. Die actie is voor mij toch wel een aanmoediging om nog wat meer kaartjes naar lieve mensen te sturen. Dus ben ik vorige week vrijdagavond begonnen met het maken van Valentijnskaarten!

kringloopwinkel

een prachtig boek uit de kringloopwinkel

Uit het prachtige ‘Het grote bloemenboek in kleur’ heb ik verschillende rozen geknipt. Zelf heb ik niet zoveel met rozen dus ze zouden waarschijnlijk toch in het boek blijven zitten en als er iets bij Valentijnsdag past zijn het toch wel die cliché rozen hihi. Wat ik namelijk wel mooi vind aan (illustraties van) rozen is dat ze zo mooi passen bij de stijl van oude post.

Kaarten maken

oude papierwaren

Oude papierwaren zijn ideaal voor collages

Voor de kaarten gebruik ik 300 grams kraft papier van Pipoos als basis, hierop varieer ik met oude papieren uit boeken, woordenboeken en notitieblokken. Voor ik de verschillende papiertjes vast plak schuif ik er mee tot de compositie naar mijn zin is. Een beetje naar links of een slagje draaien kan zoveel verschil maken in hoe je kaart oogt! Het stukje papier wat uit steekt sla ik meestal om, om aan de achterkant een leuk hoekje te maken.

Als de basis naar mijn zin is maak ik de kaart af met stukjes tape of stickers, dit keer zelfs met een lakzegel want die passen zo mooi bij het klassieke van de rozen. Ik heb verschillende formaten lakstempels en kleuren wax maar kies voor een ‘X’ als kusje in het goud zodat de lakzegel mooi afsteekt bij het rood van de roos. In dit logje heb ik uitgebreid over het maken van lakzegels geschreven.

 

Wax smelten

Wax smelten voor een lakzegel

lakzegel

Kaartjes versieren met een lakzegel

Andere leuke materialen om een kaartje te versieren zijn (oude) postzegels of stempels. Postzegels vind je op Marktplaats, rommel- en vrijmarkten en bij de kringloop. Ik heb een mapje van pergamijn enveloppen gemaakt waarin ik mijn postzegels op kleur bewaar, zo kan ik snel een postzegel vinden die bij een kaart of het thema past waarin ik werk.

Stempels, oh stempels. Net als voor papier, heb ik ook voor (houten) stempels een enorm zwak. Mooie houten stempels bij elkaar, dan is toch een waar genot om naar te kijken! Een kwalitatief goede alfabet stempelset hoort bij mij tot mijn favoriete basismaterialen. Ik heb eerder goedkopere setjes gehad maar omdat deze zijn vaak minder diep uitgesneden of slordig gesneden zijn stempel je regelmatig de randjes mee. Onlangs bestelde ik bij Café Analog een wat duurdere maar práchtige Alfabet set. Het lettertype is prachtig, de houtjes hebben een uitsnede waar ongemerkt je vinger gelijk in valt tijdens het vasthouden én ze stempelen mooi. Oh en alleen het doosje waar ze in zitten! Er zijn er nog maar een paar op voorraad en je vindt ze hier. Om het setje compleet te hebben bestelde ik ook de cijfers mee, die ik vooral in mijn journal gebruik maar ook op de Valentijnskaarten leuk uit komen.

Zoals je ziet bouw ik elk kaartje hetzelfde op alleen wissel ik het papier en de versieringen af. Zo kan je met heel simpel materiaal eindeloos variëren en persoonlijk vind ik het erg leuk om juist het oude papierwaren te kunnen gebruiken. Wanneer ik in een kringloop ben kijk ik altijd even ín boeken in plaats van alleen naar een kaft. Sommigen boeken hebben mooi oud papier of een leuk lettertype. Momenteel gebruik ik veel de tekstpagina’s uit de Verkade verzamelboeken. Het is heel kwetsbaar papier maar het scheurt zo fijn, heeft verkleuringen en een mooi lettertype!

Voor onderstaand kaartje heb ik gebruik gemaakt van een sticker label, hier heeft Kim ooit over geblogd. Ik heb de originele van Tatjana Buisson gebruikt omdat deze net wat steviger zijn maar je hebt ook de goedkope variant van Meer Leuks. Beide tapes op het kaartje zijn van MT en kan je ook bij MeerLeuks kopen, de gouden heb ik wat smaller geknipt en de roze komt uit de rainbow set.

Daar onder zie je de andere kaartjes die ik op dezelfde manier heb gemaakt. Speciaal voor een geel-liefhebber heb ik ook één gele roos uitgeknipt. Niet alles hoeft rood en roze te zijn met Valentijnsdag 😀

tekstpagina

Tekstpagina als achtergrond

enkele roos

Valentijnskaartje met enkele roos

roze met groen

Roze met groen

geel kaartje

Een geel Valentijnskaartje

PostNL actie – verstuur je Valentijnskaartjes met een kus

Zoals we ook al op Facebook en Instagram hebben gedeeld maakt PostNL ons ook dit jaar weer heel blij met de ‘niet plakken maar smakken‘ actie waarbij je bij al je post binnen Nederland tot 20 gram (vorig jaar was dit 50 gram), mag versturen me een lippenstift kus in plaats van een postzegel. Zorg er voor dat je post op 13 februari voor 17:00 in de brievenbus zit, dan wordt je post gratis verstuurt!

Ik ben dan ook al druk aan het kussen geslagen. Omdat ik niet voor iedereen een handgemaakt kaartje kan maken heb ik bij Hema leuke & lieve kaartjes gekocht, ook die krijgen een dikke kus met natuurlijk een handgeschreven tekst!

kus in plaats van een postzegel

Een kus in plaats van een postzegel

postzegelrand

Kaartje van de Hema met postzegelrand

Heb jij je lippen al gestift? Naar wie stuur jij een lief kaartje voor Valentijnsdag? 

Liefs, Ruchama